Előfizetés

Közmunkások is kaphatnak CSOK-ot?

Bonta Miklós
Publikálás dátuma
2016.01.09. 06:00
Nagy álmokkal kezdhetnek a tervezéshez a nagycsaládosok és a legalább három gyereket vállalók FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Lázba hozta az embereket a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK), de érdekes módon mióta folyamatosan tisztázódnak a feltételek, mérséklődni kezdett a felfokozott érdeklődés. Orbán Viktor kormányfő tegnapi rádióinterjúja alapján a közfoglalkoztatottak is reménykedhetnek, mégis bekerülhetnek a programba.

"Sokat gondolkodtunk jöjjön-e a harmadik gyerek, de döntött helyettünk a törvényhozó" - nyilatkozta az egyik megyei napilapnak egy fiatalember. A családjuk már döntött is arról, hogy a jelenlegi lakásukat átíratják a nagyszülők nevére, így semmi akadálya nem lesz annak, hogy a CSOK vissza nem fizetendő 10 millió forintos támogatásához, és az ugyancsak 10 millió forintos kedvezményes hitelhez hozzájussanak.

A CSOK nemzeti ügy lett - legalábbis a miniszterelnök pénteki, szokásos rádiószózata szerint. Orbán Viktor megjegyezte: azon dolgoznak, hogy a közfoglalkoztatottakra miként terjeszthetnék ki a támogatási rendszerben való részvételt, ugyanis a jelenleg hatályos jogszabályok szerint erre nincs mód. Csütörtök este az ATV műsorában Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára még elhárította a kedvezmény kiterjesztését. A rendelet ugyanis úgy szól, hogy nem lehet részese a konstrukciónak az, aki munkanélküli, vagy közmunkában foglalkoztatott. Az igényléshez ugyanis legalább két éve tb-biztosítottnak kell lenni, és ezen túl legalább hat hónapja fennálló munkaviszonyt is kell igazolni. Ebbe a közmunka nem számít bele, az ebből a rendszerből való kilépéstől ugyancsak 180 napnak kell eltelnie, hogy valaki jogosult lehessen. Teljesen érthetetlennek tartják a szakemberek azt is, hogy az igényléshez miért kell erkölcsi bizonyítvány, vagyis a büntetett előéletű miért nem juthat hozzá a CSOK-hoz.

Ugyancsak nehezen megmagyarázható, hogy a 10 milliós támogatást miért csak azok kaphatják meg, akik nem szerepelnek a központi hitelinformációs (korábbi nevén BAR-) rendszerben, vagyis kizárták azokat is, akiknek öt éven belül 90 napot meghaladó hiteltartozásuk volt, függetlenül attól, hogy időközben rendezték-e az adósságukat.

Magyarországon egyébként jelenleg 218 ezer olyan család van, amelyben három olyan gyermeket nevelnek, akik ab ovo érintettek lehetnek a CSOK által. Novák Katalin ugyanakkor több százezer lehetséges további érintettről beszélt a televíziós interjújában. Annak ellenére, hogy állítólag hosszú előkészületek előzték meg a kibővített CSOK bevezetését, az államtitkár asszony szavaiból kiderült: a kormányzatnak nincsenek elképzelései arról, hogy mennyibe is kerülhet mindez.

Az kétségtelenül csábító, hogy a vissza nem térítendő 10 millió forintos támogatás mellett további 10 millió forintos hitelre is számíthatnak az igénylők. Arra azonban érdemes felhívni a figyelmet, hogy a bankok hitelbírálati szempontjai semmiben sem enyhébbek, mint a nem kedvezményes hiteleknél megszokott. A jogszabály úgy rendelkezik, hogy a hitel maximális futamideje 25 esztendő, és a kamat nem haladhatja meg a három százalékot. Novák Katalin úgy vélte, hogy a havi átlagos törlesztőrészlet 40-50 ezer forint körül alakul majd.

A mély gödörben lévő lakásépítkezés után a szakma vérmes reményeket fűz a CSOK-hoz. Budapesten a CSOK-képes új lakások átlagos négyzetméterára 535 ezer forint, Székesfehérváron 380 ezer forint, Debrecenben pedig 345 ezer forint. A kormányzati intézkedések első bejelentése óta - december közepétől - jelentősen, 64 százalékkal megnőtt a magánszemélyek által feladott hirdetések száma az ingatlan.com-on. A három gyermeket vállaló fővárosi házaspároknak a CSOK mellett mindenképp szüksége lesz önerőre az első lakásuk megvásárlásához, de a vidéken élő családok akár enélkül is új otthonhoz juthatnak.

A bankszektorban 2500 hálózati egység ügyintézőit kell felkészíteni a támogatással és a kedvezményes hitellel kapcsolatos kérdések megválaszolására. Jellemzően a lakossági fókuszú bankok és takarékszövetkezetek kínálják majd a terméket - nyilatkozta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára. Eddig azonban még csak az OTP, az FHB és az Erste jelezte részvételét.

Kínai tőzsdepánik - Már láthatók a globális piaci járványhatások

Londoni pénzügyi elemzők szerint már globális szinten érződik az adósságpiaci kockázati mutatókban a kínai tőzsdepánik járványhatása.

A Markit Financial Information Services londoni piaci adatszolgáltató cég péntek esti hétzáró összesítésében közölte, hogy az általa vezetett Markit iTraxx Asia ex Japan IG index - amely Japán kivételével a legnagyobb ázsiai gazdaságok befektetési ajánlású hitelminősítéssel ellátott vállalatainak törlesztéskockázati piaci biztosítási cseretranzakcióit (credit default swaps, CDS) átlagolja - a héten 10 bázisponttal 148 bázispontra emelkedett; ez háromhavi csúcs. A Markit CDX IG index, amely az amerikai vállalati szektor befektetési besorolású cégeinek adóskockázatát súlyozza, 2012 októbere óta nem volt olyan magas, mint most.

A Synergon kérte részvényeinek törlését a BÉT-ről

A Synergon Informatikai Nyrt., a társaság végelszámolására tekintettel, részvényeinek törlését kérte a Budapesti Értéktőzsdéről, a BÉT vezérigazgatója a részvények január 20-i törléséről határozott. A végelszámolás megindításáról a Synergon december 22-én tartott rendkívüli közgyűlése döntött. A végelszámolás kezdő időpontjának 2016. január 1-jét határozták meg.

A döntés előzménye, hogy a társaság egyik leányvállalata, a Synergon Integrator Kft. csődeljárás alatt áll. Egyezség hiányában az anyavállalatnak ezt a befektetését le kellett értékelnie, ami a saját tőke csökkenését eredményezte. A rendkívüli közgyűlésen felmerült a jegyzett tőke leszállításának lehetősége is, ám az igazgatóság nem látott esélyt arra, hogy lenne olyan befektető, aki forrást biztosítana a társaságnak egy jelentős tőkeemeléshez. Így végül a közgyűlés nem határozott a jegyzett tőke leszállításáról, hanem a végelszámolás mellett döntött.

A Synergon részvényeit 1999. május 5-én vezették be a tőzsdére, a papírok a BÉT standard kategóriájában szerepeltek. A 200 forint névértékű Synergon-részvények pénteken délelőtt 9,30 forintot értek a BÉT-en. Az elmúlt egy év alatt a legmagasabb áruk 143, a legalacsonyabb pedig 7,40 forint volt. A BÉT vezérigazgatója a péntek délután közzétett határozatában tájékoztatott, hogy a kérelemnek eleget téve 2016. január 20-án törli a Synergon elnevezésű, dematerializált, névre szóló törzsrészvényeket a terméklistáról.

A részvények utolsó kereskedési napja 2016. január 15-e. A Synergon a határozat kézhezvételétől számított 15 tőzsdenapon belül fellebbezéssel élhet, melyet az igazgatóságnak címezve, a vezérigazgatóhoz kell benyújtania.