Pegida-tüntetés volt Kölnben - Merkel meghátrál? (fotógaléria!)

Publikálás dátuma
2016.01.09. 18:41

A szélsőjobboldali Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen nevű mozgalom (rövidítve Pegida) tüntetésén több százan vettek részt Köln belvárosában - írta az RT.com alapján a VS.hu. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK - FOTÓK: SEAN GALLUP/GETTY IMAGES

A demonstrációt ezúttal a szilveszter éjjel történtek miatt szervezték, - mint arról minden média alapos részletességgel beszámolt - a Kölni pályaudvar és dóm mellett összegyűlt ezres tömegben nőket bántalmaztak, zaklattak szexuálisan és raboltak ki. Az esetet először elhallgatták, az is csak napokkal később derült ki, hogy a gyanúsítottak többsége menedékkérő. A kölni rendőrfőnököt idő előtt nyugdíjazták.

Ellentüntetők is voltak, akik azt kiabálták, „náci disznók”, valamint „nácik takarodjatok”, és „a fasizmus nem egy vélemény, hanem bűncselekmény.” A két csoportot nagy erőkkel tartották egymástól távol a rendőrök, akik vízágyút és paprika spray-t is bevetettek, miután a tüntetők megdobálták a őket petárdákkal és sörösüvegekkel.

Közben - tudósít az Euronews - Angela  Merkel javaslata alapján ezentúl könnyebben ki lehet majd utasítani Németországból azokat a menekülteket, akik valamilyen bűncselekményt követtek el. A jelenlegi törvények szerint csak azokat a menekülteket lehet kiutasítani, akiket legalább három év letöltendő büntetésre ítélt a bíróság. A lakhatáshoz való jog és a menekültstátus is megszűnik, ha valakit börtönnel sújtanak vagy akár csak próbára bocsátanak. Az erőszakos bűnözők, akik sorozatosan rabolnak, és nőket támadnak meg, a törvény teljes szigorával nézhetnek szembe – jelentette ki a német kancellár. 

lásd még: Csontsovány szíriai gyerekek - A "szilveszteri migránsterror" cikkek után ezt is olvassa el

Szerző
Témák
tüntetés Köln

Új terrorelhárítási szervezet alakul

A terrorista csoportok - köztük az Iszlám Állam nevű terrorszervezet - amerikai befolyásának visszaszorítására új szervezetet hoz létre az amerikai kormányzat. 

Az új szervezetet - melynek neve Erőszakos Szélsőségesség Elleni Védekezés különleges egysége, az angol elnevezés kezdőbetűivel: CVE - a Belbiztonsági Minisztérium keretein belül alakítják ki, vezetői ennek a minisztériumnak és az igazságügyi tárcának a szakemberei lesznek, de munkájában részt vesz majd a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), a Nemzeti Terrorelhárítási Központ és más szövetségi intézmények.

"Az erőszakos szélsőségesség közömbösítése parancsolóvá vált belbiztonságunk szempontjából, s ez olyan küldetés, amely mellett személyesen elköteleztem magamat" - olvasható Jeh Johnson belbiztonsági miniszter közleményében. A dokumentumban hangsúlyozta az új szervezet jelentőségét Loretta Lynch igazságügyi miniszter is. "Az új egység lehetővé teszi a szövetségi kormánynak, hogy hatékonyabban segíthesse a helyi erőfeszítéseket az erőszakos szélsőségesség visszaszorítására" - fogalmazott a miniszter-asszony.

Az új szervezet létrehozása mellett az amerikai kormány pénteken bejelentette: a külügyminisztérium egy új központot hoz létre, amely lehetővé teszi majd, hogy ne csak az amerikai külügyminisztérium fogalmazzon meg egy-egy ügyben üzenetet, hanem nemzetközi partnerei is hallathassák hangjukat.

Szerző

Egy igazán kreatív ötlet - Turistacsalogató telefonok

Publikálás dátuma
2016.01.09. 09:22
Thinkstock fotó
Brüsszel városvezetése utcai telefonokat helyezett el a fővárosban, amelynek segítségével helyi lakosokkal kerülhet közvetlen kapcsolatba az oda készülő turista már utazása előtt. A program célja, hogy eloszlassa a félelmeket és az utóbbi hónapokban kialakult bizalmatlanságot a fővárossal szemben - írta a Financial Times internetes kiadása.

A kihelyezett három sárga telefon interneten keresztül, illetve egy arra létrehozott ingyen hívható számon érhető el. Az utcán csörgő telefont bármely arra járó helyi lakos felveheti és felvilágosítást adhat az érdeklődőnek a városról, a közbiztonságról és szabadon válaszolhat minden feltett kérdésre. A három telefon közül az egyik a belváros Mont des Arts nevű kulturális központjában, másik egy déli városrész Falgey nevű népszerű terén, a harmadik pedig Brüsszel Molenbeek negyedében, az ország első számú körözött személyének számító Salah Abdeslam egykori lakásával szemben található.

A városvezetés a belga turisztikai hivatallal együtt a helyi lakosok bevonásával kíván üzenni a világnak, hogy Brüsszel biztonságos város. A cikk egyben beszámolt arról, hogy az elmúlt időszakban évente közel 7 millió vendég érkezett a belga fővárosba. A tavalyi párizsi terrortámadások és annak belgiumi kapcsolatai miatt azonban a turizmus már az elmúlt hónapokban jelentősen visszaesett.

lásd még: Marad a hármas terrorkészültségi fokozat Belgiumban

Szerző