Fordulat: Kiss kapitány marad

Publikálás dátuma
2016.01.10. 17:53
MTI Fotó: Soós Lajos
Kiss László visszatáncolt, s marad a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya. A szakember azzal indokolta a döntését, annyian álltak ki mellette, hogy nem határozhatott másként. Hosszú Katinka sajtósa lapunknak jelezte, a fordulat kapcsán nem kívánnak nyilatkozni, ugyanakkor Shane Tusup, a világklasszis versenyző edzője és férje nem kér bocsánatot. Az olimpiai bajnok Székely Éva lapunknak annyit mondott, nagyon örül annak, hogy "Laci" meggondolta magát, mert ez a döntés biztosítja az úszósport további sikerét.

Kiss László, a magyar úszósport sikerkapitánya a továbbiakban is betölti tisztségét. A szakvezető azt nyilatkozta, a folytatásról szóló döntést már korábban meghozta. Gyárfás Tamás, a Magyar úszószövetség elnöke ehhez annyit fűzött hozzá, eredeti szándékával szemben nem hétfőn, hanem már tegnap felkereste Kiss Lászlót, aki csütörtökön mondott le a posztjáról. A sportvezető már akkor hangsúlyozta: nem nyugszik bele a szakember döntésébe, mivel a magyar úszósportnak szüksége van Kiss Lászlóra.

"Az az igazság, hogy Gyárfás elnök úr már elkésett, mert a döntést a találkozásunk előtt meghoztam. Olyan erős volt a kiállás, élén a miniszterelnök úrral, megannyi edzővel; volt tanítványaim, a válogatott úszói, számos sportember részéről, hogy nem határozhattam másként” - idézte az MTI a kapitányt. Kiss hozzátette, nem kíván sajtótájékoztatót tartani, esetleg tovább korbácsolni a kedélyeket, "szürke háttérmunkásként akarok dolgozni a közös siker érdekében".

Az olimpai bajnok Székely Éva lapunknak elmondta, nagyon örül annak, hogy "Laci" meggondolta magát, mert ez a döntés biztosítja az úszósport további sikerét.

"A Magyar Olimpiai Bizottság bízott abban, hogy sikerül meggyőzni Kiss Lászlót, mert a magyar úszás és az olimpiai mozgalom nem nélkülözhet egy ekkora szaktekintélyt – fogalmazott a Népszavának Siklós Erik, a MOB marketing- és kommunikációs igazgatója, hozzátéve, Hosszú Katinka első sajtótájékoztatója azért volt a MOB székházában, mert az ajtó minden olimpikon előtt nyitva áll. – Az Iron Lady azzal kereste meg a MOB-ot, hogy évértékelő sajtótájékoztatót szeretne tartani."

Ahogy arról a Népszava már többször beszámolt, Kiss László csütörtökön mondott le a magyar úszóválogatottnál betöltött szövetségi kapitányi tisztségéről, miután számára megalázó helyzetbe került Hosszú Katinka egy nappal korábbi sajtótájékoztatóján. Az esemény végén a szakvezető szeretett volna beszélni az úszószövetséggel kapcsolatban másodjára bírálatokat megfogalmazó Hosszú Katinkával, ám a világ- és Európa-bajnok faképnél hagyta a hozzá igyekvő szakvezetőt anélkül, hogy szóba állt volna vele.

Tusup folytatja a háborút?FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

Tusup folytatja a háborút?FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

A lemondás után Gyárfás Tamás úgy nyilatkozott, hogy a magyar úszósportnak mind Hosszú Katinkára, mind Kiss Lászlóra szüksége van.

Az előző hét csütörtök óta rengetegen álltak ki a kapitány mellett. A Magyar Edzők Társasága úgy fogalmazott: függetlenül attól, hogy a vitában kinek van igaza, ez a magatartás megengedhetetlen a sportágat hosszú ideje sikerről sikerre vezető szövetségi kapitánnyal szemben. Kilencven edző pedig nyílt levelet tett közzé, amelyben arra szólították fel Shane Tusupot, Hosszú edzőjét és férjét, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot Kisstől.

Az Iron Lady sajtószóvivője tegnap lapunknak elmondta: nem tudják, pontosan kik várnak elnézéskérést az amerikai szakembertől, s Tusup nem is kér bocsánatot.

Az ügyben az elmúlt napokban megszólalt a miniszterelnök is. Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, az ügy szereplői kiváló sportemberek. Hozzátette, miután olimpiára készülünk, nemzeti ügyről van szó, ezért - jelezte - felajánlotta "jószolgálati" képességeiket, "csak valaki mondja meg, mi az, amiben a kormányzat segíteni tud, hogy sok kiváló ember együttműködése ne lehetetlenüljön el".

Edzők és versenyzők is örülnek a döntésnek
Több versenyző és szakember is örömének adott hangot, hogy Kiss László az úszók szövetségi kapitánya marad. Kiss visszatérését kommentálva Gyárfás Tamás, a magyar szövetség (MÚSZ) elnöke az MTI érdeklődésére azt mondta, hogy „most már ideje a sportág előtt álló feladatokra összpontosítani.” A világ- és Európa-bajnok Cseh László így reagált: „örülök, hogy a kapitány ismét ott áll a fedélzeten, a kormányrúdnál.” Risztov Éva, a londoni olimpia 10 kilométeres nyíltvízi úszásának aranyérmese azt mondta: „még jócskán nincs itt az ideje, de ha egyszer Laci bácsi elköszön tőlünk, annak meg kell hogy legyen a maga méltósága. Remélem, ez a búcsú még soká lesz”.
Hargitay András, az úszók jelenlegi utánpótlás-kapitánya szerint nagyban segítette a kapitány mostani döntését, hogy sokan kiálltak mellette: „nemcsak az edzők, a versenyzők, az edzőbizottság, hanem gyakorlatilag a magyar társadalom egy jelentős része összefogott azért, hogy ő visszajöjjön. Szerintem ez neki erőt adott”.Szerző

Az MTVA-vezér támadásként értékeli a DK feljelentését

Publikálás dátuma
2016.01.10. 16:45
MTI Fotó: Mohai Balázs
Vaszily Miklós, aki korábban Origo Zrt. vezérigazgatója volt - az ő vezetése alatt mondott fel politikai okokból Sáling Gergő, akinek távozását csaknem a teljes hírrovat felállása követte - a távirati irodának adott interjúban jelezte elégedettségét az MTI "szakmai munkájával", mint kiemelte: szakmaiatlanságot nem engedhetünk meg magunknak, akkor sem, ha ezért támadásoknak vagyunk kitéve, mint például most a DK részéről tapasztaljuk. De mondott még egyéb izgalmakat is, úgyhogy ne lankadjon a figyelem.

Azok a látványos változások!

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) tavaly augusztusban megbízott vezérigazgatója beszélt arról is, hogy szerinte tartalmi szempontból is látványos változások történtek a közmédiában az elmúlt időben, emellett a háttérben is vannak változások, például az MTVA szervezeti működésében és sok beszállítói szerződés újratárgyalásában. Messze vagyunk még attól, hogy kijelenthessük, hogy az átalakulás befejeződött, de napról napra haladunk egy piaci szempontból is modern szervezet kialakítása felé- hangsúlyozta. Vaszily szerint ehhez lényeges a vállalati kultúra formálása is, vagyis hogy a cég dolgozói magukénak érezzék a menedzsment által kitűzött célokat éppúgy, mint a közönség kiszolgálását. Azt is megtudhattuk, hogy - ellentétben a kereskedelmi televíziókkal - a társadalom egészének szolgáltatnak műsorokat. 

Kirúgott tömegek 

A megbízott vezérigazgató nyilván nem kerülhette ki az elbocsátások ügyét, ennek kapcsán a következőket nyilatkozta az MTI-nek: a csoportos létszámleépítésre azért volt szükség, mert rendkívül nagy a személyügyi költsége a vállalatnak, évente 15-16 milliárd forintot költenek a több mint 2200 dolgozóra. A létszámcsökkentés részben leépítést jelent, részben egyes tevékenységek kiszervezéséből adódik. Beszélt arról is, hogy az MTVA évi 80 milliárdos működési költségébe a piaci bevételek is beleszámítanak, a cég az állami költségvetésből 69,7 milliárd forintot kap, miközben több mint 37 milliárdot - különböző formában - vissza is fizet az állami költségvetésnek, illetve az állami szektornak. A költségvetési támogatás összege szerinte egyébként nemzetközi összehasonlításban átlagosnak tekinthető. 

(ajánlott olvasmány: MTVA: közpénz határok nélkül )

Ki nézi? 

Vaszily Miklós szerint az adatokat a portfólió egészét, vagyis a 6 tévécsatorna összességét tekintve kell elemezni, és e tekintetben az elmúlt tíz év legjobb nézettségi adatait mutatja fel jelenleg a közmédia.

(ennek kapcsán, csak így zárójelben figyelmükbe ajánlom a hvg.hu Jogerősen kozmetikázta a nézettséget az MTVA c. cikkét)

A tavaly elindult két új tévécsatorna működését értékelve a megbízott vezérigazgató azt mondta: az M1 az indulás nehézségeit követően ősztől kimagasló nézettségi adatokat ér el a hírcsatorna műfajában, a hazai és a nemzetközi eseményeket megfelelő részletességgel és alapossággal dolgozza fel, ( az objektivitás nem szerepelt a felsorolásban - a szerk.) amit a nézettség kedvező alakulása bizonyít. Az M1 nemzetközi összevetésben is remekül működik. De hogy ne legyen minden csupa rózsaszín, a megbízott vezér azt is hozzátette, hogy az utóbbi időben kicsit megtorpantak, ezért innovációra, fejlesztésekre is szükség lesz. Igaz, ezt az amúgy rendkívül sikeresnek minősített M4 sportcsatorna kapcsán mondta. 

Szerző

Szénmonoxid-mérgezés Budapesten, gyerek is kórházba került

Két felnőttet és egy gyermeket vittek kórházba a mentők szén-monoxid-mérgezés miatt vasárnap egy budapesti lakásból - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A VII. kerületi Peterdy utcai lakáshoz riasztott tűzoltók magas szén-monoxid-koncentrációt mértek a lakásban. A gázszolgáltató szakemberei lezárták azt a készüléket, amelyből a gáz szivároghatott.

Szerző