Köln után szabadon

A kölni tömeges erőszak egyik legfontosabb tanulsága alighanem az, hogy a legnemesebb ideológia is dogmatizmusba fordulhat át. Önmagában az is botrány, hogy az állítólagos terrorveszély idején ezer ember hosszú időn át, szabadon randalírozhat egy európai nagyváros kiemelt helyén, a katedrális és a főpályaudvar között. De az igazi botrányt mégis a német rendőrség tehetetlensége, a politikai és rendőrségi vezetők mellébeszélése, valamint a média öncenzúrája váltotta ki. Az erőszakot tehetetlenül figyelő rendőrök máskor, például ha nácikkal konfrontálódó antifasiszta tüntetőkkel kerülnek szembe, igen keményen szoktak fellépni a német utcákon. A média is gyorsan szenzációt kreál akár kisebb bűnügyekből is, ha az elkövetők németek, vagy mondjuk éppen magyarok.

A kölni és a többi hasonló szilveszteri erőszakos tömegjeleneteket nyilvánvalóan az úgynevezett „politikai korrektség” szellemében igyekezett a német rendőrség és a média lehazudni, elmaszatolni. Nagy valószínűséggel nem központi kormányzati utasításra, hanem az évtizedek alatt bevésődött „politikai korrektség” hatására. Amelyet úgy értelmeztek, hogy a frissen Németországba érkezett arab menekülteket fokozott tapintat illeti, és a bűnelkövetők etnikai származását tilos nyilvánosságra hozni, hiszen az valamiképp a náci gyakorlatot idézné fel.

A „PC”, a politikai korrektség, nagy érték, ideális formájában a demokrácia modern kori kiterjesztését jelenti. A többség uralmát elismerve is biztosítani kívánja az etnikai kisebbségek, a fogyatékosok jogait, kiáll a nők teljes egyenjogúsága mellett, védi a melegek és más szexuális kisebbségek érdekeit. Elsősorban nem is törvényekkel, hanem a szokások, a társadalmi beidegződések gyakorlatával, a tolerancia ösztönössé tételével.

De az eltorzított és túlhajtott PC sajnos az ellenkezőjébe csaphat át. Ha a társadalom azt tapasztalja, hogy közösségellenes bűnöket és bűnözőket is védeni lehet a PC nevében, akkor könnyen vevő lesz a szélsőjobboldali demagógok uszítására. Ha a demokratikus média öncenzúrát gyakorol, akkor mindig lesznek olyan médiumok, amelyek gátlástalanul élesztik újjá a régi, kisebbségellenes gyűlölködést, a rasszizmust, a nőellenességet, a homofóbiát. Pedig a politikai korrektséget, azaz a társadalmi toleranciát minden áron meg kell őrizni. Ehhez azonban világossá kell tenni, hogy csak a törvénytisztelő emberekre vonatkozik, legyenek bár állampolgárok, bevándoroltak vagy menedéket kérők. Hazai példával élve a cigányellenességet nagymértékben növelte az, hogy egy időben „megélhetési bűnözésként” mentegették a lakosságot legjobban irritáló bűncselekményeket. Amelyeket persze egyáltalán nem csak cigányok követtek el, de mivel a demokraták agyonhallgatták a problémát, egyedül a szélsőségesek által manipulált értelmezés jutott el az emberekhez.

A kölni és a hasonló botrányos eseményeket sem általában „arabok”, vagy „menekültek” követték el, hanem ezek jól behatárolható köre. Húsz-harminc körüli fiatal férfiak, akik saját vallásuk törvényeit is megszegve, részegen randalíroztak. Azért, mert büntetlenül megtehették. Saját hazájukban és közegükben soha nem mertek volna idáig aljasodni. Sajnos, a befogadó hatóságok láthatóan nem voltak felkészülve arra, hogy a csapatokba verődő, magányos fiatalembereket a világon mindenütt, etnikai származásuktól függetlenül, szigorúbban kell ellenőrizni, esetenként féken tartani, mint a nyugdíjas néniket. Egy fiatal brüsszeli kolléganőm a város arab negyedébe járt franciaórára, és este mindig rossz érzéssel vágott át a metróállomás körül őgyelgő arab srácok között. De ha látott egy idősebb arab férfit, ő úgy mondta, „effendit”, akkor megnyugodott, mert tudta, hogy az arab fiatalok előtt egy idősebb muszlim férfinak nagyobb a tekintélye, mint egy fehér rendőrnek. Nem véletlen, hogy Brüsszel arab negyedeiben a mi közterületi felügyelőinkhez hasonló „stewardok” többnyire maguk is arabok. Ezekről a dolgokról nyilvánosan beszélni kell, az ilyen problémákra fel kell készülni. A tettesek kilétének elhazudása növeli a bajt, ráadásul a cenzúra és öncenzúra egy demokráciában csak ideig-óráig tartható fenn.

A legkülönösebb az, hogy a politikai korrektség őshazájában, az Egyesült Államokban egészen másképp értelmezik a PC gyakorlatát. A bűnelkövetők etnikai hovatartozását nemhogy nem tilos, hanem egyenesen kötelező nyilvántartani. Amúgy a kisebbségek esélyegyenlőségét szolgáló pozitív diszkriminációhoz is szükség van erre, természetesen nem a bűnözők, hanem az arra érdemesek körében. A büntetési tételek is sokkal keményebbek az Európában megszokottnál, a gyakori rendőrségi brutalitás pedig jogos felháborodást vált ki. Egy bizonyos: a politikai korrektség eredeti, amerikai fogalmától mi sem áll távolabb, mint hogy a rendőrség tétlenül nézze (s aztán letagadja) a kölnihez hasonló, tömeges erőszakot. A menekült kérdés amúgy is nehéz és fájdalmas kérdés, amelyben nem könnyű a humánum és a racionalitás közti arany középútját megtalálni. Aki ilyen-olyan okkal mentegeti a konkrét bűnök elkövetőit, az maga löki a szélsőségesek karjaiba a megriadt lakosságot.

Szerző
Hegyi Gyula (Brüsszel)

Hosszú Katinka-ügy - Kétes a MOB szerepe

Publikálás dátuma
2016.01.12. 06:57
Hosszú Katinka megérkezett az Egyesült Államokba, ahol megkezdte felkészülését a pénteki versenyre FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Nem csillapodnak a kedélyek a Hosszú Katinka és a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) közötti vitában. Az Iron Lady vasárnap megérkezett az Egyesült Államokba, ahol megkezdte felkészülését a pénteki Arena Pro Series versenyre. Sós Csaba, a MÚSZ szakmai alelnöke a Népszavának úgy fogalmazott: mint Hosszú minden utazását, ezt is a szövetség finanszírozza.

„Elég, ha egy dologban vagy tehetséges, hogy sosem adod fel!” – írta ki Facebook oldalára Hosszú Katinka, aki vasárnap este érkezett meg Austin-ba, ahol pénteken kezdődik az Arena Pro Series verseny. A világ- és Európa-bajnok úszó tegnap már a konditeremben készült a következő megmérettetésre. Sós Csaba, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) szakmai alelnöke lapunknak elmondta: az Iron Lady amerikai utazását – mint minden edzőtáborát és versenyét – a szövetség finanszírozza.

A botrány kapcsán azonban nem csak az merült fel, hogy a MÚSZ milyen támogatást nyújt a bajnoknőnek, hanem a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) a botrányban játszott szerepe is. Kiss László, aki vasárnap visszavonta a szövetségi kapitányi posztról való lemondását, úgy nyilatkozott: nem tudja hova tenni, miért a MOB székházában tartotta Katinka az első sajtótájékoztatóját, amikor mindenki tudta, hogy a magyar úszósport ellenében kíván szólni. A tegnapi lapszámunkban Siklós Erik, a MOB marketing- és kommunikációs igazgatója, azt nyilatkozta a témával kapcsolatba, hogy a MOB székháza minden olimpikon előtt nyitva áll, s az Iron Lady azzal kereste meg őket, hogy évértékelő sajtótájékoztatót szeretne tartani. Ezt azonban vitatja az alelnök.

„Erre azt mondom, ha ön kölcsönadja nekem a lakását, s ott történnek olyan dolgok, ami nincs rendjén, azért ön is felelős. Miért nem kérdezte meg a MOB, hogy mi is lesz a konferencia pontos témája?” – fogalmazott a Népszavának Sós. Arról is szót ejtett, hogy Shane Tusup, Hosszú edzője és férje nem hajlandó bocsánatot kérni Kisstől a sajtótájékoztatón történtek miatt. A szakember úgy fogalmazott, egy elnézéskéréstől még „nem lesz kisebb ember”.

A szövetségi kapitány vasárnap azt is elmondta, már szeretne a „szürke háttérmunkásként dolgozni a közös siker érdekében”, ám ez nem tűnik egyszerű feladatnak, ugyanis a többi úszó sem tudja függetleníteni magát a Hosszú-ügytől.„Bár ritkán vagyok a medence partján, hiszen régóta nem edzősködöm, mégis azt tudom mondani: folyamatos téma a többi sportoló között, hiszen a csapból is Katinka folyik” – zárta Sós.

Orbán nem szerepel a vb filmben

Orbán Viktor miniszterelnök nem szerepel a 2017-es budapesti vizes világbajnokságot népszerűsítő filmben. A Magyar Úszószövetség közleményben cáfolta azt az állítást, miszerint Hosszú Katinka azért nem szerepel a vb-promócióban, mert nem szeretne politikussal együtt mutatkozni.

„Kásás Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, továbbá Kormos Villő Európa-bajnoki bronzérmes műugró és a magyar szinkronúszó-válogatott tagjai tűnnek fel a képsorokon - valamennyien mindennemű ellenszolgáltatás nélkül vállalták a közreműködést” – áll a közleményben. – A film nem politikai érdekeket szolgál, hanem a Magyarországon zajló világbajnokság iránti érdeklődést kívánja felkelteni. Először tavaly nyáron, a kazanyi világbajnokságon volt látható a nagy kivetítőkön nap nap után, majd a záróünnepségen, illetve a jelenleg is zajló belgrádi vízilabda Európa-bajnokságon is népszerűsíti az eseményt.”

Ezzel összefüggésben a MÚSZ közzé tette azt a formaszerződést, amelyet kilenc sportoló kapott meg (Bernek Péter, Cseh László, Gyurta Dániel, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsa, Kapás Boglárka, Olasz Anna, Risztov Éva, Verrasztó Dávid). A mellékletből kiderül: a megállapodás nem igényli, hogy bármelyiküknek, így akár Hosszúnak a Magyarországon zajló világbajnokság arcának kellene lennie. Nem tesz említést arról sem, hogy új film készülne a vb-promóciója érdekében. A felkészülési támogatás ellentételeként a MÚSZ arra kérte az érintett sportolókat, hogy átlagban havi egy alkalommal vállaljanak szerepet az úszás népszerűsítésében, különös tekintettel a 2017. évi vb-re, ugyanakkor semmiféle kereskedelmi célú reklámtevékenységre nem kötelezhetők.

Szerző
Témák
MOB Hosszú

Babos menetel Sydneyben és a ranglistán

Publikálás dátuma
2016.01.12. 06:56
A legjobb nyolc között Babos Tímea FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/FRANCOIS NEL
Bejutott a legjobb nyolc közé Babos Tímea a párosban korábban világelső szlovén Katarina Srebotnikkal az oldalán a sydneyi, keménypályás tenisztornán.

A 7:5-re megnyert első játszma után a duó már a második szettben is eldönthette volna a továbbjutást, végül döntő rövidítésre és végjátékra került sor. Ebben Babosék 9-4-re elhúztak, de innen fordított az ellenfél, végül azonban 13-11-gyel nyertek. A magyar-szlovén duó ellenfele a negyeddöntőben a Raluca Olaru, Jaroszlava Svedova román, kazah kettős lesz.

A múlt heti, sencseni tornán elődöntős soproni teniszezőnő 11 helyet javítva feljött az 59. helyre – mely eddigi legjobb eredménye – a női teniszezők legfrissebb világranglistáján, amelyet változatlanul az amerikai Serena Williams vezet. Jani Réka Luca a 230., míg Gálfi Dalma a 332. pozícióban van. Babos párosban továbbra is a 11. helyen áll.

Szerző
Témák
Sydney Babos