Szájkosarat tesz minisztereire Cameron

David Cameron levelet küldött minisztereinek, arra kérve őket, hogy ne kampányoljanak a Brexit – azaz Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése – mellett, ameddig nem zárja le a tárgyalásokat Brüsszellel. A brit kormányfő múlt héten még úgy nyilatkozott, szabad kezet ad a tárcavezetőknek, hogy akár az egyik, akár a másik oldal mellett érveljenek a legkésőbb 2017 végéig tervezett EU-népszavazás előtt.

Cameron a mostani levélben azonban figyelmeztette a kormánytagokat: bíráló megjegyzéseikkel alááshatják brüsszeli tárgyalásainak esetleges sikerét. Az euroszkeptikus miniszterek viszont dühösek, hogy a tory kormányfő egyelőre szájkosarat tesz rájuk, s elvárja tőlük, hogy a Konzervatív Párt programjában lefektetett elvekhez tartsák magukat. Cameron leveléből az derül ki, hogy csak a tervezett referendum előtt 28 nappal készül feloldani a tilalmat. A Daily Telegraph című lapban közzétett levélből kiderül, Cameron csupán egy kérdésben kéri a kormánytagok megértését. Azt szeretné, ha nem árulnák el, a kilépés vagy a bennmaradás mellett vannak – minden más uniós ügyben szabadon elmondhatják a véleményüket. A tory kormányfő hangsúlyozza: ha az EU-tagság feltételeinek újratárgyalásában sikerrel jár , akkor a kormány a Brexit ellen, a tagság mellett fog kampányolni. Ha azonban a brit feltételeket nem tudja keresztülvinni Brüsszelben, akkor „semmit nem zár ki” – írta Cameron.

Szerző

Bagdadi bevásárlóközpontra csapott le az IS

Újabb, véres terrorcselekményeket követett el tegnap az önálló kalifátust kikiáltott, jelentős iraki és szíriai területeket ellenőrző Iszlám Állam (IS) az iraki fővárosban.

Előbb autóba rejtett pokolgépet robbantottak az észak-bagdadi al-Dzsavhara bevásárlóközpontnál, majd lövöldöző fegyvereseik betörtek a plázába. Az iraki biztonsági erők megrohamozták az épületet, s állítólag kiszabadította az időközben túszul ejtett embereket is, de az akció rengeteg áldozattal járt. Két terrorista robbanó övét használva követett el öngyilkosságot, két másikat lelőttek. Legalább 18 ember meghalt, negyvenen megsebesültek. Több rendőr is életét veszítette. Az Iszlám Állam később magára vállalta a merényletet, közleményük szerint a támadást megtorlásnak szánták a „síita hitehagyottak” ellen. A kavarodásra jellemző, hogy a belügyminisztérium szóvivője, Saad Maan tábornok kezdetben cáfolta a túszejtés hírét, ám később sikerként számoltak be a foglyul ejtettek kiszabadításáról. Egy másik belügyminisztériumi forrás pedig elismerte a Reuters tudósítójának, hogy több terrorista kereket oldhatott az akció után. Korábban al Muktatdijánál legalább 23-an meghaltak, több mint ötvenen megsebesültek, amikor öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy kávéházban, majd a kiérkező mentősök mellett autóba rejtett pokolgép robbant. Egy másik bagdadi bevásárlóutcában este öten meghaltak, 12-en megsérültek, ott szintén autóba rejtett pokolgép robbant.

Szerző

Sztrájkkal fenyegetnek a metrósok Londonban

Három 24 órás sztrájkról döntöttek a londoni földalatti dolgozói. Az RMT, az Aslef és a Unite szakszervezet béremelést követelő tagjai bejelentették, hogy január 26-án, február 15-én és 17-én sem veszik fel a munkát, tiltakozásul a metró éjszakai működtetésének bevezetése miatt. 

A vasutas, tengerész és közlekedési szakszervezet (RMT) főtitkára, Mick Cash szerint a metró éjszakai üzemeltetése elfuserált terv. A földalatti vezetése szerint ugyanakkor a dolgozók álláspontja „abszurd” – számolt be róla a BBC. A London Underground menedzsmentje egy évre szóló bérmegállapodást ajánlott fel, s kilátásba helyezte, hogy részmunkaidős vezetőket vesznek fel az éjszakai és a hétvégi munkára. Az éjszakai járatokat öt vonalon, péntek és szombat éjjel vezetnék be. Boris Johnson, London polgármestere közleményt adott ki, hangsúlyozva: „Az éjszakai metró nagy hasznot hozna a főváros gazdaságának, s a londoniak nagy többsége támogatja azt.” A polgármester szerint az éjjeli járatok bevezetése több ezer ember állásgondját oldaná meg, s a metrónál is sok száz új állást jelentene. A metróvezetők évi 50 ezer fontot keresnek, 36 órás munkahétben dolgoznak, évi 43 nap szabadság jár nekik, s ehhez képest igen gáláns ajánlatot kaptak. „Hihetetlen, hogy ez nem elég a szakszervezeti vezetőknek” – írta Johnson közleményében. London polgármestere szerint végső soron úgysem lehet megállítani a folyamatot. „Egy XXI. századi nagyvárosban elengedhetetlen, hogy a metró 24 órás szolgáltatást nyújtson” – mutatott rá.

Szerző