áfa;sertéshús;

2016-01-12 14:01:00

A disznók is a kormány-kampányt szolgálják

A kormány ezzel is szeretné segíteni a családok megélhetését - egyebek mellett ezt kampányolta mondta a földművelésügyi miniszter, amikor a sertéshús fogyasztásának növekedéséről tartott tájékoztatót. Meg azt is mondta: a magyar reformok működnek, és a magyar gazdaság teljesítőképessége lehetővé teszi, hogy csökkenjenek az adók, 2016. az adócsökkentések éve. 

Nem lehet könnyű dolguk a kormánytagoknak, hogy bármilyen konkrét, akár valóban kedvező témáról tartanak tájékoztatót, kénytelenek minden alkalommal zengeni a Fidesz-kormány dicséretét. ( muszájnak nem muszáj persze, de van az a...)

A tájékoztatón Fazekas Sándor jelezte: az áfacsökkentésnek köszönhetően számos termék ára ezer forint alatt van. A lépés a hazai sertéstenyésztés ösztönzését és az áfacsalásokkal terhelt sertéshúspiac kifehérítését is szolgálja. (Január elsejével 27 százalékról 5 százalékra mérséklődött a sertés tőkehús általános forgalmi adója)

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta azt is, hogy 10-15 százalékos forgalombővülésre számít a sertéshús piacán. Arra a felvetésre, hogy késztermékek esetében várható-e a közeljövőben áfacsökkentés, Fazekas Sándor közölte: elemezni kell a hatásokat, és a tapasztalatokra alapozva lehet kidolgozni további termékek áfacsökkentését. Megjegyezte: ilyen előkészítő munkák zajlanak a Földművelésügyi Minisztériumban.

 

Mindazonáltal azt sem árt tudni, hogy a sertéshús kétség kívül nem tartozik a legegészségesebb táplálékok közé. 42 százalékban telített zsírsavat tartalmaz, amely a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából, jelentős rizikófaktornak tekinthető.  Összehasonlításként: a ponty telített zsírsav-tartalma 26 százalék, a hecknek 27 százalék (a halakat a telítetlen zsírsavak nagyobb aránya jellemzi). A húsételek zsírtartalma függ persze az elkészítés módjától is. (forrás: Webbeteg.hu)

Az is igaz persze, hogy  a hús az egyik legfontosabb koncentrált, teljes értékű és jó biológiai hasznosulású fehérjeforrásunk.