Előfizetés

A disznók is a kormány-kampányt szolgálják

Publikálás dátuma
2016.01.12. 14:01
Fotó: Thinkstock
A kormány ezzel is szeretné segíteni a családok megélhetését - egyebek mellett ezt kampányolta mondta a földművelésügyi miniszter, amikor a sertéshús fogyasztásának növekedéséről tartott tájékoztatót. Meg azt is mondta: a magyar reformok működnek, és a magyar gazdaság teljesítőképessége lehetővé teszi, hogy csökkenjenek az adók, 2016. az adócsökkentések éve. 

Nem lehet könnyű dolguk a kormánytagoknak, hogy bármilyen konkrét, akár valóban kedvező témáról tartanak tájékoztatót, kénytelenek minden alkalommal zengeni a Fidesz-kormány dicséretét. ( muszájnak nem muszáj persze, de van az a...)

A tájékoztatón Fazekas Sándor jelezte: az áfacsökkentésnek köszönhetően számos termék ára ezer forint alatt van. A lépés a hazai sertéstenyésztés ösztönzését és az áfacsalásokkal terhelt sertéshúspiac kifehérítését is szolgálja. (Január elsejével 27 százalékról 5 százalékra mérséklődött a sertés tőkehús általános forgalmi adója)

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta azt is, hogy 10-15 százalékos forgalombővülésre számít a sertéshús piacán. Arra a felvetésre, hogy késztermékek esetében várható-e a közeljövőben áfacsökkentés, Fazekas Sándor közölte: elemezni kell a hatásokat, és a tapasztalatokra alapozva lehet kidolgozni további termékek áfacsökkentését. Megjegyezte: ilyen előkészítő munkák zajlanak a Földművelésügyi Minisztériumban.

 

Mindazonáltal azt sem árt tudni, hogy a sertéshús kétség kívül nem tartozik a legegészségesebb táplálékok közé. 42 százalékban telített zsírsavat tartalmaz, amely a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából, jelentős rizikófaktornak tekinthető.  Összehasonlításként: a ponty telített zsírsav-tartalma 26 százalék, a hecknek 27 százalék (a halakat a telítetlen zsírsavak nagyobb aránya jellemzi). A húsételek zsírtartalma függ persze az elkészítés módjától is. (forrás: Webbeteg.hu)

Az is igaz persze, hogy  a hús az egyik legfontosabb koncentrált, teljes értékű és jó biológiai hasznosulású fehérjeforrásunk.

Hosszú Katinka nem lesz ott az Év Sportolója gálán

Publikálás dátuma
2016.01.12. 13:17
Fotó: Jeff Topping/Getty Images
Kiss László szövetségi kapitány Hosszú Katinka Facebook-oldaláról hétfőn értesült arról, hogy a versenyző és edzője már Austinban tartózkodik. A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) és a kapitány arról sem kapott tájékoztatást, hogy meddig lesznek távol, hazautaznak-e a versenyről, vagy a továbbiakban külföldön készülnek - áll a MÚSZ keddi közleményében.

"Bár január 14-én, csütörtökön a Nemzeti Színházban rendezik meg az 58. Év sportolója gálát, Hosszú Katinka január 10-én vasárnap elutazott az Egyesült Államokba, hogy részt vegyen Austinban a pénzdíjas Arena Pro versenysorozat második állomásán, amelyre január 15-17. között, péntektől vasárnapig kerül sor" - írja a MÚSZ, amely jelzi, Hosszú Katinka már vasárnap elutazott, de versenyengedélyezési kérelme - a menedzsmentje révén - hétfőn érkezett meg a szövetségbe.

"A szövetség kényszerhelyzetbe került: ha megadja a versenyengedélyt, akkor igazolja, hogy Magyarországon egy kiemelkedően sikeres sportoló bármit megtehet. Ha nem adja meg - és amennyiben az Arena versenysorozat rendezői megkövetelik a startengedélyt -, akkor a MÚSZ a legjobb szándéka ellenére is kárt okozhat a legeredményesebb magyar versenyzőnek, mint ahogy a verseny rendezőinek is. Nyilvánvaló, hogy Hosszú Katinka neve szerepel a programban, a verseny rangját emelő részvételére a házigazdák joggal számítanak, a repülőjegyét alighanem megvették, kint tartózkodásának költségeit minden bizonnyal kifizették - olvasható a MÚSZ tájékoztatójában, amely így folytatódik: - Mindezek ismeretében a Magyar Úszó Szövetség úgy döntött: bár a versenyzőnek a versenyengedélyt még az austini meghívás elfogadása előtt illett volna megkérnie, a kialakult helyzet mielőbbi békés rendezésének elősegítése érdekében a versenyengedélyt megadja - ha azt Katinka Austinból megkéri a szövetségi kapitánytól."

A szövetség szerint bár a sportolónak a versenyek előtt már az úszásra kell összpontosítania, Austinban azonban mégsem az olimpia zajlik, s egy néhány perces telefonbeszélgetés Hosszú Katinka teljesítményét nem befolyásolhatja negatívan, viszont ily módon a részéről is kifejezésre juthat a vita lezárásának szándéka.

"A fentiek alapján a MÚSZ kiváltképp örömmel és köszönettel fogadja Borkai Zsolt hasonló indíttatású bejelentését, melynek értelmében a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kész egy asztalhoz ültetni Hosszú Katinkát és a szövetség elnökét. A sportág vezetése reméli, legalább a MOB tájékoztatást kapott arról, Hosszú Katinka mikor lesz újra Magyarországon, mert a sportági szövetségben ezt senki sem tudja."

A közlemény azt is leszögezi, Siklós Erik, a MOB kommunikációs igazgatója az M4 Sporthétfő című műsorában arra a kérdésre, hogy mit akar Hosszú Katinka, maga is azt válaszolta: nem tudja. "A Magyar Úszó Szövetség, alávetve magát a NOB Chartában megfogalmazottaknak, azokkal összhangban, mindenkor a Magyar Olimpiai Bizottság joggal hangsúlyozott célkitűzéseit szeretné követni, amely a tiszta játékot, egymás kölcsönös tiszteletét ösztönzi" - zárul a MÚSZ közleménye.

lásd még: Kétes a MOB szerepe

Az Alabama az egyetemi amerikaifutball-bajnok

Az Alabama Crimson Tide nyerte az észak-amerikai egyetemi amerikaifutball-bajnokságot, miután a hétfő esti döntőben 45-40-re legyőzte a Clemson Tigers együttesét.

Az Alabama hét éven belül a negyedik bajnoki címét ünnepelhette, az edző Nick Saban pedig pályafutása ötödik diadalát aratta. Rajta kívül ez kizárólag a szintén Alabama-legenda Bear Bryantnek sikerült, ő 1957 és 1983 közötti edzősködése idején hatszor bizonyult csapatával a legjobbnak. A Phoenixben 75 765 néző előtt megrendezett összecsapáson a legértékesebb támadójátékos O.J. Howard lett, aki öt elkapásból 208 yardot hozott és két hatpontos gólt (touchdown, td) szerzett csapatának. Ezen kívül a találkozót elődöntő td-t ő készítette elő egy 63 yardos elkapással. Mellette kiemelkedett a mezőnyből az NCAA legjobb futójátékosa, Derrick Henry, aki 36 alkalommal kapta meg a labdát, ezekből 158 yardot és három td-t szerzett.  A Clemsonnak Deshaun Watson nagyszerű teljesítménye is kevés volt a sikerhez: az irányító 405 yardot passzolt, kiosztott négy td-passzot, valamint 73-at még futott is. Watson mind a passzolt, mind az összes szerzett yard tekintetében új egyetemi rekordot állított fel.