Nem lehet könnyű dolguk a kormánytagoknak, hogy bármilyen konkrét, akár valóban kedvező témáról tartanak tájékoztatót, kénytelenek minden alkalommal zengeni a Fidesz-kormány dicséretét. ( muszájnak nem muszáj persze, de van az a...)
A tájékoztatón Fazekas Sándor jelezte: az áfacsökkentésnek köszönhetően számos termék ára ezer forint alatt van. A lépés a hazai sertéstenyésztés ösztönzését és az áfacsalásokkal terhelt sertéshúspiac kifehérítését is szolgálja. (Január elsejével 27 százalékról 5 százalékra mérséklődött a sertés tőkehús általános forgalmi adója)
Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta azt is, hogy 10-15 százalékos forgalombővülésre számít a sertéshús piacán. Arra a felvetésre, hogy késztermékek esetében várható-e a közeljövőben áfacsökkentés, Fazekas Sándor közölte: elemezni kell a hatásokat, és a tapasztalatokra alapozva lehet kidolgozni további termékek áfacsökkentését. Megjegyezte: ilyen előkészítő munkák zajlanak a Földművelésügyi Minisztériumban.
Mindazonáltal azt sem árt tudni, hogy a sertéshús kétség kívül nem tartozik a legegészségesebb táplálékok közé. 42 százalékban telített zsírsavat tartalmaz, amely a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából, jelentős rizikófaktornak tekinthető. Összehasonlításként: a ponty telített zsírsav-tartalma 26 százalék, a hecknek 27 százalék (a halakat a telítetlen zsírsavak nagyobb aránya jellemzi). A húsételek zsírtartalma függ persze az elkészítés módjától is. (forrás: Webbeteg.hu)
Az is igaz persze, hogy a hús az egyik legfontosabb koncentrált, teljes értékű és jó biológiai hasznosulású fehérjeforrásunk.