Előfizetés

Terror az utcákon: szélsőségesek gyújtogattak, törtek-zúztak

Németországban a szilveszteri kölni események után egyre többen attól tartanak, hogy a politika, a szélsőségek kimennek az utcákra. Erre utal, hogy a napokban külföldiekre támadtak az észak-rajna-vesztfáliai városban. 

Burkhard Jung, Lipcse szociáldemokrata polgármestere egyenesen utcai terrorról tett említést, amellyel szélsőséges bandák hétfői akciókára utalt, amikor a Connewitz nevű negyedben tomboltak. Mintegy 250-en köveket dobáltak, üzletek kirakatait törték be, szemeteseket gyújtottak fel. A rendőrség ideiglenesen 211 randalírozót vett őrizetbe.

Lipcse belvárosából is túlkapásokról számoltak be, amikor a muzulmánellenes mozgalom, a Pegida helyi ága, a Legida mintegy 3000 tagja vonult fel. Egyik aktivistájuk, Tatjana Festerling úgy fogalmazott, hogy „Köln mindent megváltoztatott”, s „terrorcselekményekről” beszélt „fehér, szőke, német nők” ellen. Közben szintén Lipcsében 5000-en tüntettek a Legida ellen. Potsdamban is voltak tüntetések, itt a szélsőjobboldaliak köveket dobáltak a rendőrség tagjaira. Münchenben 400-an tüntettek a bevándorlók ellen, 600-an viszont a szélsőségesekkel szemben. Düsseldorfban önvédelmi erő alakult, amely az idegenekkel szemben akarja megvédeni a várost. 

Kifütyülték az elnököt a vízilabda Eb-n

Publikálás dátuma
2016.01.13. 10:21
FOTÓ: Getty Images
Aleksandar Vučić szerb kormányfő mai kijelentése szerint mindenkinek jogában áll elégedetlenkedni, és reméli, hogy lehetőségük is lesz az általuk megfelelőbbnek tartottakra voksolni, azt vette ugyanis észre, hogy mindenki köztársasági szintű választásokat akar. "Ugyanakkor a választások megtartásáról nem dönthetek magam, tárgyalnom kell a munkatársaimmal, a miniszterekkel és az államfővel is", szögezte le Vučić a Vajdaság Ma szerint.

A vízilabda-Európa-bajnokság megnyitón történt incidensről szólva, amikor a szurkolók kifütyülték Tomislav Nikolić államfőt, a szerb kormányfő azt mondta: az eset beárnyékolta a vízilabdázóink sikereit, mert csak politikai színezetűvé tette az eseményt. "Nem engem fütyültek ki. Gondolom, azok, akik fütyültek, találnak majd valaki jobbat", hangoztatta Vučić, mondván: az, hogy politikusok jelen vannak bizonyos sportrendezvényeken, nem jelenti azok politikai célokra való felhasználását.

Tomislav Nikolić egyetlen politikai vonatkozású szót sem ejtett, és megtiszteltetésnek vette, hogy megnyithat egy ilyen rangos sportrendezvényt - mondta a kormányfő, aki szerint Vanja Udovičić miniszter azért említett bizonyos politikusokat, mert szerette volna hangsúlyozni, kik azok, akik a legtöbbet tették annak érdekében, hogy Szerbia, illetve Belgrád egy ilyen rangos sporteseménynek a házigazdája lehessen.

A Szerb Haladó Párt reklámját illetően, amelyet egyes sajtóhírek szerint a megnyitón a videófalra vetítettek azt mondta, az egész puszta rágalom, mert a vetítés előző nap történt és semmi köze sincs a sporteseményhez.

Bemutatták az MKP programját

Komáromban mutatta be választási programját az MKP. A Közös akarat című program leginkább gazdasági, régiófejlesztési kérdésekkel foglalkozik, az autonómia kifejezés nem szerepel benne – értékelt az Új Szó. 

A program ünnepélyes bemutatóját kedd este tartották a komáromi Tiszti Pavilonban, a prezentációt online közvetítették a párt honlapján. A bemutatón részt vett Czimbalmosné Molnár Éva magyar nagykövet is.

Az MKP nyolc pontban foglalta össze választási programját: gazdaság és régiófejlesztés, vidékfejlesztés, mezőgazdaság és környezetvédelem, közigazgatás, szociális politika és egészségügy, oktatás és kultúra, kisebbségi jogállás, EU-, kül és biztonságpolitika.

„Jól állunk” – közölte a bemutatón Forró Krisztián, az MKP kampányfőnöke, aki szerint soha nem volt ekkora esélye a Magyar Közösség Pártjának a parlamentbe jutni. A kampányfőnök hangsúlyozta, az MKP az egyetlen szlovákiai politikai pártként állt ki a kezdetektől következetesen a menekültkvóták ellen.

Az MKP programja elsősorban Dél-Szlovákia fejlődését támogatja, a program második mondatában kiemeli, a párt a magyarság fogyása ellen kíván fellépni minden lehetséges eszközzel. „Mi mással lehet megállítani a magyarság asszimilációját, ha nem a területi önkormányzatisággal?” – mondta beszédében Berényi József pártelnök.

Farkas Iván, a párt alelnöke a bemutatón elmondta, az MKP-t senki nem teheti felelőssé az ország gazdasági helyzetéért, hiszen hat éve parlamenten kívüli pártként tevékenykedik, a jelenlegi állapotokat másokon kell számon kérni.