Előfizetés

Nyomoznak Mészáros Lőrinc agrárpénzei után

Publikálás dátuma
2016.01.13. 11:47
FOTÓ: Népszava
A magyarnarancs.hu még január 10-én írta meg, hogyan nőtt a Felcsútra utalt agrártámogatások összege Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt: szerintük látványosan, hozzátéve, hogy a kétmilliárdot meghaladó közpénz zöme jó barátoknál landolt. Tényi István az ügyben bejelentést tett a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon, közérdekű bejelentését pedig továbbították a Nemzeti Nyomozó Irodának „további intézkedések megtétele végett”.

Néhány nappal korábban – a Magyar Narancs tényfeltáró írása alapján – Tényi, a Fidesz feljelentőembere a megyei kapitánysághoz fordult. Úgy ítélte meg, a rendőrségnek kell megnyugtató választ adnia arra, hogy az elmúlt öt évben az agrárpénzek döntő többsége valóban két emberhez került-e Felcsúton. A két személy a miniszterelnök közeli ismerőse: Flier János és Mészáros Lőrinc.

Tényi felidézte, hogy a területen alig akad olyan személy, aki 10 millió forintnál nagyobb támogatást kap. Mészáros Lőrinc polgármester tavaly az első három negyedévben 2206-szor nagyobb támogatást kapott, mint 2010-ben, amikor még nem volt a miniszterelnök közeli barátja. Flier János a miniszterelnök feleségének földjeit kezeli. Ő 2010-ben még csak 18,7 millió juttatást kapott, később azonban már 272,9 milliót.

Tényi István szerint ezek az adatok a közvéleményben felvethetik a korrupciós bűncselekmények kockázatának gyanúját, mely szerint nevezett személyek a miniszterelnökkel való barátságra/ismertségre hivatkozva szereznek földeket, vagyont.

A két család érdekeltségeihez utalt agrárpénzek jelentős része területalapú támogatás, ami nem meglepő, hiszen az állami földbérleti pályázatok legnagyobb nyertesei Felcsúton és környékén Mészárosék és Flierék voltak. Flierék szinte mindent vittek a falu környékén, összesen 319,3 hektár földterülethez az ezekkel járó támogatásokhoz jutottak. Mészárosék területalapú támogatásai is jelentősek, főleg azután emelkedett az ilyen jogcímen nekik folyósított összeg, hogy a családi cég, a polgármester testvére és egyik lánya is állami földterülethez jutott: összesen 1326,6 hektár került a Búzakalászhoz és a közvetlen családtagokhoz.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter  minap az RTL Klub Híradójának ugyanakkor azt mondta: Mészáros Lőrinc nem nagygazdálkodó. Hiába nyert a felcsúti polgármester családja a földárveréseken 1400 hektár földet, a rokonok vagyonát nem kell összeszámolni. A miniszter szerint Mészárostól kell megkérdezni, mit csinál azokkal a földekkel, amelyeket a megengedett 300 hektáros limit fölött nyert el az árveréseken. A polgármester azt állította: kevesebb földet vett 300 hektárnál. 

Százmilliós adóssággal tűnt el az MSZP-s politikus - Körözi a rendőrség

Publikálás dátuma
2016.01.13. 10:59
Forrás: Facebook
Egyelőre csak találgatni lehet, mi állhat Sápi Attila zuglói MSZP-s önkormányzati képviselő rejtélyes eltűnése mögött. A Bors kiderítette, hogy a politikus százmilliós adóssággal tűnt el, egy Blikknek nyilatkozó kocsmárosnő pedig azt állította, bedrogozva látta utoljára Sápit. A rendőrség elrendelte a politikus körözését.

Ahogy a Népszava is beszámolt róla, Sápi Attila gyalog, pénztárca és mobiltelefon nélkül indult a boltba január 5-én. Eltűnésekor zöld színű kabátot, fekete színű melegítőt és fekete színű sportcipőt viselt.

A Blikk állítása szerint megtalálta azt az asszonyt, aki utoljára láthatta az egy hete eltűnt politikust: jelenlegi lakhelyétől 150 méterre, egy sörözőben a felszolgálónő találkozott vele. – Sápi egy sört és egy kávét rendelt magának. Igencsak zavartnak tűnt. Úgy tűnt, be van drogozva, ennyire zavartan nem tud viselkedni senki a sörtől – mondta a lapnak a kocsmárosnő. – Egy rövid ideig itt álldogált a pultnál, aztán leült egy asztalhoz, és a telefonját nyomkodta negyedórán át – tette hozzá, aminek viszont ellentmondanak azok a hírek, miszerint a férfi a telefonját otthon hagyta.

A Bors felkereste a békásmegyeri lakást, ahol az új lakóktól megtudták: az ingatlan Sápi édesanyjáé volt, a férfi és élettársa lakott benne. Tavaly májusban adták el, ezután költöztek előbb Pilisre, majd Újpalotára. A tulajdonos szerint a bankok levelei továbbra is erre a címre érkeznek, bár Sápi hivatalosan Pilisen lakik. A szomszédok furcsán viselkedő párként jellemezték őket, az élettárs éjszakai ügyeletben is dolgozott.

A politikus hivatalos lakcíme a cégjegyzék szerint tavaly még egy békásmegyeri panellakásban volt. Utolsó, tavaly januári vagyonnyilatkozata szerint a képviselő 40 százalékos tulajdonos volt egy egyszemélyes, adminisztratív szolgáltatást végző kft.-ben, illetve 2011-től 100 százalékos tulajdonos egy biztonsági, magánnyomozással is foglalkozó cégben. Utóbbit 100 millió forintot, illetve 180 napot meghaladó adótartozás miatt tavaly októberben felszámolták - írta a lap, hozzátéve, hogy bár bruttó 425 ezret keresett önkormányzati képviselőként, emellett mégis havi 59 ezer forintért vállalt ügyintézői munkát egy cégnél.

Lapunk kiderítette, hogy a rendőrök két napja bent jártak a zuglói önkormányzatnál, ahol érdeklődtek a férfi hollétéről. Szabó Rebeka alpolgármester a Népszavának elmondta, hogy sajnos nem tudtak segíteni a nyomozóknak, nincs információjuk a szocialista képviselő tartózkodási helyéről. Nagyon aggódnak, de bíznak abban, hogy nem történt baj, és a politikus hamarosan, épségben előkerül - tette hozzá.

Forrás: police.hu

rendőrség közben elrendelte Sápi Attila körözését. A 43 éves férfi körülbelül 174 centiméter magas, 80 kilogramm súlyú és átlagos testalkatú. Haja rövid, barna színű, szeme szintén barna. Egyik vállán egy, a háta irányába terjedő nonfiguratív tetoválás látható. Sápi Attila eltűnésekor zöld színű kabátot, fekete színű melegítőt és fekete színű sportcipőt viselt.

A police.hu-n megjelent felhívásban azt kérik, hogy aki Sápi Attila tartózkodási helyéről vagy az eltűnésével kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen a Monori Rendőrkapitányságon vagy tegyen bejelentést a 06-1-236-28-83-as telefonszámon, illetve az ingyenesen hívható 06-80-555-111 "Telefontanú" zöld számán (h.-cs.: 8-16, p.: 8-13) vagy a 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén. 

Gólokkal kellene győzni

Nagy szerepe lesz a gólkülönbségnek a magyar vízilabda-válogatott ma este, Oroszország elleni vívandó Európa-bajnoki mérkőzésén. Első találkozóján ugyanis Benedek Tibor csapata 8-8-as döntetlent ért el a görögökkel szemben, így minden azon múlik, ki szerepel jobban a hátralévő két csoportellenféllel, Oroszországgal és Törökországgal szemben. Mivel az oroszok simán, 17-8-ra elintézték a törököket, nem is kérdés, hogy a két találkozó közül a ma esti ígérkezik nehezebbnek.

Bár alighanem sokan kiegyeztek volna a 8-8-cal a görögök ellen a találkozó előtt, hiszen a magyar férfi vízilabda elég harmatos éven van túl, ráadásul a decemberi világliga-meccsen simán kaptunk ki tőlük, ezúttal már az első negyedben kiderült, hogy ez a csapat nem az a hitehagyott társaság, amelyet egy héttel korábban a győri felkészülési tornán, a Volvo-kupán is láthattunk. Valójában sokkal közelebb is álltunk a győzelemhez a görögöknél. Az utolsó negyedben kétgólos vezetésünknél többször is lett volna lehetőség a 9. találat megszerzésére, ez azonban nem jött össze, s a magyar győzelem helyett a görögök egyenlítettek. A kapitány, Benedek Tibor azonban így sem elégedetlen.

„Sok mindent visszakaptam abból, amit szeretnék látni a csapattól. Harcosak, agresszívek, és ami a legfontosabb: egységesek voltunk. Ez a jövőre nézve nagy pozitívum. Amivel kevésbé vagyok elégedett az, hogy sok apró hiba történt, s ezek aztán döntővé váltak” – nyilatkozta az edző a szövetség honlapjának. Benedek azonban úgy véli, nem szabad elszállni az eredménytől. „Senki sem gondolta azt, hogy a világbajnoki 6. hely, a világliga-hatodik hely, egy négygólos görögországi vereség és egy rosszul sikerült Volvo-kupa után a visszakapaszkodás egyik napról a másikra megtörténik. A felfelé vezető út mindig göröngyös, a sikerért mindig meg kell érte küzdeni, sosem adják ingyen” – fejtette ki.

A mérkőzésnek volt egy sokat vitatott mozzanata: 3,7 másodperccel a vége előtt mi támadhattunk az időkérés után. Csakhogy az azeri játékvezető érthetetlenül pontatlanul dobta be a labdát, ami szinte még bele sem esett a vízbe, amikor a másik játékvezető rögvest kontrát ítélt. Ezzel oda lett az utolsó lehetőség. A kapus, Nagy Viktor és Benedek is sokáig tiltakozott, de persze hiába. Ami azonban mindenképpen példaértékű, hogy sem a kapitány, sem a játékosok nem a bírók ténykedésében keresték a hibát, hanem saját teljesítményüket figyelték kritikus szemmel.

Varga Dániel kifejtette, „meg kellett volna nyernünk a meccset, ugyanakkor optimista vagyok, mert úgy érzem, a mi hibáinkból lett döntetlen, azaz, ha ezeket a hibákat kivesszük a játékunkból, eredményesebbek lehetünk.” A meccs legjobbja, a három gólt szerzett Hárai Balázs szintén így látta. „Jól mentek a támadásaink, érvényesülni tudtunk mi centerek is, de védekezésben voltak olyan hibáink, amiket nem kellett volna elkövetni” – mondta.

Gór-Nagy Miklós pedig úgy vélte, hogy a bírói tévedésből erőt is lehet meríteni, akár már ma, az oroszok elleni második mérkőzésen: „A végén érdekes körülmények között akadályozták meg az utolsó támadásunkat, de ezzel nem tudunk mit kezdeni, ez legyen a játékvezetők baja. Mindenesetre tüzet csiholhat elő belőlünk a végjáték a folytatásra, úgyhogy azt mondhatom, köszönjük szépen!” Számolgatni egyelőre felesleges, a cél az, hogy minél jobb játékkal, s persze minél jobb gólaránnyal verjék meg Benedekék mai ellenfelüket. Manhercz Krisztián is így vélte a szövetség honlapján. „Most az a legfontosabb, hogy a következő, oroszok elleni találkozót magabiztosan megnyerjük” – vélekedett.

Azért az oroszokat illene simán legyőzni az M4 Sport által 20.15-től közvetítendő találkozón. Az együttes 14. helyen végzett a 2015-ös világbajnokságon, s 11. lett a legutóbbi, 2014-es Eb-n. Elvileg tehát nem a magyarok szintje. Az orosz vízilabdasport utoljára 2002-ben ért el jelentősebb sikereket, amikor a válogatott megnyerte a világligát és a világkupát is. Bízzunk benne, hogy a görögök elleni harcos meccs után egy felszabadult, gólerős magyar válogatottat láthatunk viszont.

Javítottak a nők

Megvan a magyar női csapat első sikere: a hollandoktól elszenvedett négygólos zakó után tegnap 9-6-ra verte Görögországot a belgrádi Eb-n. „A következő, törökök és portugálok elleni találkozókon a győzelem nem kérdés, az lesz a fontos, hogy a mérkőzések mellett tudjunk edzeni, és megfelelően felkészülni az oroszok ellen” - mondta Bíró Attila szövetségi kapitány. Két fordulót követően a mieink a negyedik helyen állnak. Oroszország, Hollandia és Görögország mögött.