Előfizetés

Tarlóst felszólították a rendkívüli közgyűlés összehívására

Nem tűr halasztást az általunk január 6-án kezdeményezett rendkívüli közgyűlés összehívása, miután az Orbán-kormány egyértelművé tette: nem fizet az agglomerációs közlekedésért. Napról napra mélyül az elmúlt 25 év legnagyobb budapesti válsága, Orbán Viktort pedig nem érdeklik a fővárosban és az agglomerációban élők - írta az MSZP sajtóközleményében.

Azonnal tárgyalnunk kell a fővárosi közösségi közlekedés finanszírozásáról, a HÉV államosításának kormányzati szándékáról és Budapest alapszolgáltatásainak jövőjéről.

Itt az ideje, hogy a városvezetés és a testület fideszes tagjai arra használják a Fővárosi Közgyűlést, amire való: nekünk, ellenzéki és fideszes képviselőknek egyaránt az a felelősségünk, hogy a lehető legrövidebb időn belül beszéljünk Budapest problémáiról, találjunk rájuk megoldást, és azt közösen képviseljük. A közgyűlés mind a 33 tagja erre kapott felhatalmazást és ezért veszik fel mindannyian a fizetésüket. 

Orbán Viktor veszélybe sodorta a közlekedésen túl a közvilágítást, a takarítást, a parkfenntartást, a kéményseprést és még a budapesti színházakat is. A kormány magára hagyta Magyarország fővárosát, így nekünk, a Budapestért felelősséget érző képviselőknek kell megoldást találnunk a főváros válságára - írta Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselőcsoportjának vezetője közleményében.

Tarlós István a fővárosi tömegközlekedés ügyében úgy fogalmazott a Népszavának, hogy egyáltalán nem ért egyet a Fidesz felső vezetésével és semmilyen módon nem támogat olyan koncepciót, ami a jelenlegi helyzetet tartaná fenn. A főpolgármester szerint ő maga és Orbán Viktor kormányfő csak akkor tud emelt fővel kikerülni ebből az ügyből, ha az állam valóban átveszi az agglomerációs közlekedés finanszírozását és így Tarlós a jelenlegi finanszírozási keretek között valahogyan megoldja a fővárosi közösségi közlekedést. Mint látszik, nem csitul a főváros és a kormány közti vita, miután a főpolgármesternek nem sikerült megállapodnia a kormányfővel az agglomerációs tömegközlekedés finanszírozásáról. Az újabb szóváltás Tarlós István és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium között tört ki. A kormány és a fideszes főpolgármester egymást vádolja hazugsággal - kommentálta a helyzetet Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció budapesti képviselője, aki mindezt a főváros "kivéreztetésének" tartja, hiszen a HÉV-közlekedés mellett olyan közszolgáltatások is elmaradhatnak, mint például a takarítás, vagy a közvilágítás.

Tarlós István ezzel kapcsolatban annyit mondott a Népszavának: nem foglalkozik Gy. Németh Erzsébet nyilatkozataival.

Nézőpont: Putyint szeretjük, Merkelt kevésbé

Publikálás dátuma
2016.01.13. 14:29
FOTÓ: Sean Gallup/Getty Images
A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint megosztja a magyarokat Angela Merkel német kancellár személye. Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményükben hozzátették: az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker személye is megosztó, ugyanakkor a Vlagyimir Putyin orosz és Barack Obama amerikai elnökről "alkotott kép pozitív".

A bevándorlásüggyel terhelt 2015-ös év után mindez arra is rámutat, hogy míg a magyar kormány bevándorláspolitikája mögött nemzeti egység formálódott, addig az európai politikai elit két meghatározó személye megosztja a magyarokat - írták. Míg a magyarok 39 százaléka inkább szimpatizál Angela Merkellel, addig 42 százalékuk inkább rossz véleményt alkot róla. Jean-Claude Junckerről a magyarok 22 százaléka jó, 23 százaléka rossz véleményt alkot - közölte a Nézőpont, megjegyezve: a megkérdezettek harmada nem is ismeri az Európai Bizottság elnökét.

Mindezzel szemben a megkérdezettek csaknem fele (46 százalék) jó véleménnyel van Vlagyimir Putyinról, a kritikusok aránya csak 28 százalék. A Nézőpont kutatása szerint "az amerikai elnökről alkotott kép hasonlóan pozitív", Barack Obama személyével a felnőtt magyar lakosság háromötöde (59 százalék) szimpatizál, és csak 18 százaléka kritikus. A Nézőpont Intézet legfrissebb telefonos közvélemény-kutatása 2016. január 4-7. között készült 1000 ember megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. A maximális mintavételi hiba 3,2 százalék - olvasható a közleményben.

Gréczy elárulta, mi lehet Orbán Viktor valódi célja

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor miniszterelnök a terrorfenyegetettségre hivatkozva tervezi az alaptörvény módosítását, annak valódi célja azonban a teljes önkényuralmi hatalom megszerzése.

Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormányoldal által tervezett alkotmánymódosítás egyebek mellett lehetővé teheti, hogy a kabinet betiltson ellenzéki médiatermékeket, megszüntessen jogvédő civil szervezeteket, továbbá betörhessen magánlakásokba és elhalaszthassa a választásokat.

A DK szerint a kezdeményezés nem a terrorfenyegetettségről, hanem az "országot hatodik éve kirabló kormány" hatalmának növeléséről szól.  "Gyakorlatilag csak Orbán Viktor fantáziája szabhat határt annak, hogy mit tehet meg a kormány" - folytatta Gréczy Zsolt, aki szerint "a korlátlan hatalom célját csak diktatúrák és diktátorok tűzik maguk elé, ez az alkotmánymódosítás nem a terrorfenyegettségről szól, hanem Orbán Viktor korlátlan hatalmáról, arról, hogy a terorra hivatkozva bármit megtehessen saját hazája és a magyarok ellen".

Az ellenzéki párt szóvivője azt mondta, aki ehhez asszisztál, az hozzájárul a demokrácia utolsó pilléreinek lebontásához. A DK ezért elfogadhatatlannak tartja, hogy az MSZP nem zárkózott el az alkotmánymódosítástól. Gréczy Zsolt elmondta azt is, a DK nem veszt részt a "fideszes pártkatonákkal" feltöltött Alkotmánybíróság új tagjainak megválasztásában és remélik, hogy ebben más demokratikus ellenzéki erő sem "kollaborál" a kormányoldallal.