MSZP: Itt a Fidesz Taigetosz-programja

 Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, január 15-vel jár le a házi segítségnyújtásban részesülők felülvizsgálatának határideje. Ez mintegy 132 ezer embert érint, és szerinte akit nem tudtak felülvizsgálni a határidőig, azok nem kapnak majd ellátást.

Az ellenzéki politikus kijelentette, már korábban úgy határozták meg a ponthatárokat, hogy egy végstádiumú rákbeteg is kieshet az ellátásból. Hozzátette: egy intézményvezető kérdésére a szaktárca azt válaszolta, lehetőség van arra, hogy ezeket a betegeket költségvetési támogatás igénybevétele nélkül lássák el.

Korózs Lajos beszélt arról is, hogy a házi segítségnyújtást szétválasztották szociális segítésre és személyes gondoskodást nyújtó ellátásra. Az utóbbi ellátást végző csak szocialis vagy egészségügyi szakképesítéssel rendelkező lehet, a szociális segítést viszont közmunkások is elvégezhetik - mutatott rá.

Hozzátette: ma már a szociális ellátórendszerben tízezrek dolgoznak úgy, hogy kirúgják őket szociális munkási állásukból és néhány hét múlva korábbi fizetésük 60-70 százalékáért visszaveszik őket közmunkásként. Úgy értekelt, hogy "a saját zsebét tömő" Fidesz-kormány úgy akar még több pénzhez jutni, hogy elveszi a megfelelő ellátást az otthonukban ápolt idős emberektől. Ez a Fidesz egyik Taigetosz-programja - fogalmazott Korózs Lajos.

Szerző

Felmondtak a győri kórház sebészei - Vagy csak utaltak rá?

Publikálás dátuma
2016.01.13. 15:56
Fotó: Thinkstock
Lapunk korábban úgy értesült, hogy szerda délelőtt - egy kivételével - felmondtak a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház sebészei. Információink szerint a kórház vezetése tárgyalt a 12 orvossal. A kórházat hiába kerestük több alkalommal is, először a Kisalföldnek "cáfolták" értesüléseinket, később azonban szerkesztőségünkhöz is elért Oláh Attila professzor nyilatkozata.

Kisalföld: nem mondtak fel a sebészek, csupán "az ügyeleti díjaik rendezését szerették volna elérni, ezt egy elkeseredett hangú levélben tették szóvá"Vélhetően a levélben utalás szintjén, egy fél mondattal a felmondás legvégső lehetősége is felmerült.

A kórház orvosigazgatója a Népszavának is cáfolta az intézményből származó információt, hogy a sebészeti osztály orvosai fel akarnak mondani. Oláh Attila professzor arról tájékoztatott, hogy a 20 fős sebész csapatból tizenhatan ültek tárgyalóasztalhoz az intézmény vezetőivel szerda délután, hogy közösen próbálták kitalálni, saját forrásból, vagy máshonnan tudnák-e előteremteni az orvosok által kért megemelt ügyeleti díjak forrását.

Hozzátette: az emelés pontos mértékét még nem határozták meg, de általánosságban a regionális kórházi centrum más kiemelt osztályain járó emelt díjakat szeretnék megkapni, mert a terhelésük hasonló, mint idegsebész vagy égési plasztikai sebész kollégáiké. A sebészeti osztályt is irányító kórházi vezető hangsúlyozta, hogy az utóbbi időben a Nyugat-Dunántúl területéről egyre több súlyos állapotban lévő beteget kell felvenniük, ami többletmunkát igényel az osztály minden dolgozójától, ez indokolja a kérést.  

Dr. Tamás László János, a kórház főigazgatója a Kisalföldnek úgy fogalmazott: neki a sebészek kérését annak fényében kell átgondolnia, hogy az valamennyi, ügyeletben lévő orvost (nem csak sebészt) érint. Az ügyeleti pótlékot tehát csak úgy lehet felemelni, ha azt mindenki megkapja. Ez a forrás azonban nem áll rendelkezésre, így megállapodás szerda délután nem született.

Finanszírozás hiányában aligha várható, hogy a közeljövőben közelednének az álláspontok, így tehát joggal merül fel a kérdés: vajon a kórház orvosai legközelebb milyen eszközt vetnek be elkeseredésükben. (szerk.)

Szerző
Frissítve: 2016.01.13. 21:13

Hagyó Miklós: "az idő és az igazság jó barátok"

Publikálás dátuma
2016.01.13. 15:44
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Ártatlanságukat hangoztatták az utolsó szó jogán a vádlottak a Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó per szerdai tárgyalásán.

Hagyó Miklós néhány perces beszédében közölte, az elmúlt hat évben minden tőle telhetőt megtett az ügy tisztázása, az igazság kiderítése érdekében. Úgy fogalmazott, "az idő és az igazság jó barátok". Ártatlan, a bűncselekményeket nem követte el - jelentette ki, és felmentését kérte.

A többi vádlott közül Antal Attila elmondta: 2007 januárjától volt a BKV vezérigazgatója, ezt a megbízatását a szakma csúcsának tartotta. Cégvezetőként a legjobb tudása szerint járt el, minden döntése a BKV hasznára vált és válik ma is - közölte, hozzátéve: az általa elindított átszervezések olyan eredményesek voltak, hogy hatásuk a mai napig érezhető. Hangsúlyozta, semmilyen bűnt nem követett el, azt kérte a bíróságtól, hogy az ellene hozott vádak alól mentse fel.
Balogh Zsolt, a BKV Zrt. egykori vezérigazgatója is ártatlannak vallotta magát. Közölte, megalapozott, szakmai munkát végzett, legjobb tudása szerint dolgozott, vagyoni hátrányt nem okozott a cégnek.

Lelovics Ottó, a főpolgármester-helyettesi kabinet egykori kommunikációs tanácsadója csaknem kétórás beszédében kifejtette, az eljárás során végig együttműködő volt, segítette a törvényszék munkáját. A vádlott, aki az iratanyag mennyiségének érzékeltetésére kartondobozokból installációt készített, szintén ártatlannak vallotta magát.

M-H. É., a BKV Zrt.-hez tartozó DBR Metró volt sajtóreferense szintén azt mondta, semmilyen bűncselekményt nem követett el. Úgy fogalmazott, hazudtak róla, eszköznek használták a méltánytalan és igazságtalan eljárás során.

Regőczi Miklós, a BKV egykori vezérigazgató-helyettese írásbeli nyilatkozatában kifogásolta, hogy a bírósági eljárást a főváros helyett Kecskeméten folytatták le. Ártatlanságát hangsúlyozva kifejtette, megállították a BKV eladósodását, növekedési pályára állították a céget. Elődeik és utódaik hasonló szerződéseket kötöttek és kötnek ma is, ezt senki nem kifogásolja - tette hozzá.

A magát szintén ártatlannak való Z. T., a BKV egykori kommunikációs, majd közönségkapcsolati főosztályvezetője hosszasan sorolta a nyomozás során történt, általa vélelmezett eljárásjogi hibákat, és kifogásolta, hogy az ügy iratainak egy része a mai napig nem áll a védelem rendelkezésére.

V. Á., a BKV marketing főosztályának korábbi vezetője közölte, hogy az ügyészség képtelen és valótlan vádakat fogalmazott meg. Hangsúlyozta, nem követett el bűncselekményt, tizenöt éven át lojálisan, a legjobb tudása szerint dolgozott a közszolgáltató cégnél.

A másodrendű vádlott, Mesterházi Ernő - egykori főpolgármesteri főtanácsadó- nem élt az utolsó szó jogával, nem is vett részt a szerdai tárgyaláson.

Hagyó Mikóst, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettesét és 14 társát folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. A vád szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig egymilliárd forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.

Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró közölte, a korábban tervezettel ellentétben csak január 26-án hirdetnek határozatot az ügyben.

Szerző