Pénzeső hullik az MLSZ-re

A MOL több mint kétmilliárd forinttal támogatja a Magyar Labdarúgó Szövetséget (MLSZ). Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója és Csányi Sándor MLSZ-elnök szerdai közös sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a cég a társasági nyereségadón (TAO) keresztül 2 milliárd forinttal segíti a magyar labdarúgást, ebből az összegből folytatódhat majd a többi között az utánpótlás és az infrastruktúra fejlesztése.

A MOL ezen kívül 285 millió forint szabadon felhasználható támogatást nyújt az MLSZ-nek. Hernádi Zsolt megjegyezte, az összeg erre a naptári évre vonatkozik, a lehetséges folytatást pedig mindig felül fogják vizsgálni. Március 26-án a horvátokat fogadja a Groupama Arénában barátságos mérkőzésen az Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott. Csányi Sándor, a magyar szövetség elnöke elmondta, Bernd Storck szövetségi kapitány együttese májusban még egy, de minden bizonnyal két felkészülési összecsapást - egyet biztosan idegenben - vív majd, "még erősebb" rivális ellen.

Nagy a túljelentkezés

Két jegykategóriában sokszoros a túljelentkezés a magyar labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki csoportmérkőzéseire. Még öt napig, hétfő délig lehet belépőket igényelni a franciaországi kontinenstorna magyar érdekeltségű mérkőzéseire.Szerző
Frissítve: 2016.01.13. 22:39

Balogh Norbert a Serie A-ba igazolt

A Debrecentől távozó Balogh Norbert az olasz élvonalban szereplő Palermo labdarúgócsapatában folytatja pályafutását  Az olasz klub 2,2 millió eurót fizetett a játékosért, aki négy és fél év alatt 2,8 millió eurót keres majd.

A szicíliai klub honlapján megjelent közlemény szerint a 19 éves csatár a Palermo negyedik új játékosa a téli átigazolási időszakban. Szerződése - amelyet már aláírt - 2020. június 30-ig szól, és a tavaszi idényben a 22-es számú mezben lép majd pályára.

A DVSC-TEVA honlapja korábban úgy fogalmazott: az elmúlt években a magyar labdarúgók játékjogával kapcsolatban lebonyolított transzferek közül valószínűleg a legnagyobb értékű valósul meg, amennyiben megegyezés születik. A magyar klub szerdai tájékoztatása szerint a csatár játékjogával kapcsolatban 2,2 millió euróban (694,1 millió forint) állapodtak meg a felek, és ezt már teljes egészében át is utalták az olaszok.

A debreceni közlemény emlékeztet rá, hogy a Palermo elnöke, Maurizio Zamparini a közelmúltban azt nyilatkozta: ötmillió eurót fizetnek a magyar labdarúgóért. Ezzel kapcsolatban a klubvezető a DVSC-nek küldött válaszában úgy fogalmazott, hogy az általa említett összeg magában foglalja a játékos négy és fél éves fizetését is, amely 2,8 millió euró (883,4 millió forint).

Szerző
Frissítve: 2016.01.13. 22:43

Megkapta az engedélyt Hosszú Katinka

Publikálás dátuma
2016.01.14. 06:54
Shane Tusup és Hosszú Katinka is jelölt az Év sportolója-gálán saját kategóriájában, de nem lesznek ott az eseményen FOTÓ: SZALM
Elindulhat a hétvégi austini Arena Pro Gálán Hosszú Katinka. A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) megadta a versenyengedélyt a bajnoknőnek, noha az Iron Lady nem kérte Kiss László szövetségi kapitány hozzájárulását. Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke lapunknak elmondta: nem vesztes a szövetség, ha Katinka nyer. Az úszóverseny miatt a ma esti Év sportolója-gálán nem vesz részt a világklasszis versenyző. A díjkiosztón egykori kiválóságok adják át az elismeréseket.

A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) megadja Hosszú Katinkának a versenyengedélyt a hétvégi austini Arena Pro Gálára. Azzal együtt jár el így a MÚSZ, hogy a sportoló „a szabályoktól eltérően előzetesen nem egyeztette szándékát Kiss László szövetségi kapitánnyal, majd nem élt azzal a felkínált lehetőséggel sem, hogy legalább Austinból telefonon forduljon hozzá, ezzel is elősegítve a mielőbbi megbékélést” - állt a közleményben. A dokumentum szerint a MÚSZ tisztában van azzal, hogy a kiemelkedően eredményes versenyzők egyedi elbírálást érdemelnek, „ennek ellenére sajnálja, hogy Hosszú Katinka az austini verseny miatt ma nem vesz részt az 58. Év sportolója-gálán, a magyar sport nagy ünnepén”.

„Nem vesztes a szövetség, ha Katinka nyer. Mi lehetőséget akartunk kínálni Hosszúnak arra, hogy rendeződhessen a viszony közte és Kiss László között, az úszónő azonban ezzel nem kívánt élni. Ezek után természetesen megadtuk az engedélyt, hogy versenyezzen a tengerentúlon, annak ellenére, hogy a kérésnek nem tett eleget” – fogalmazott lapunknak Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke.

Azzal kapcsolatban, hogy Kiss László szövetségi kapitány már előzetesen tudott a versenyző amerikai szerepléséről, Gyárfás azt mondta, más dolog hallomásból tudni valamit, vagy hivatalosan értesülni a tervezett versenyről, márpedig ez utóbbi nem történt meg. Hozzátette: sajnálja, hogy nem került nyugvópontra az ügy, a szövetségnek azonban nem csak Hosszú Katinkára kell gondolnia, mert bármilyen fontos is a világklasszis menedzselése, szerepeltetése, nekik egy egész rendszert kell működtetniük, a komplett úszótársadalomért kell felelősséget vállalniuk, vagyis nem engedhetik meg, hogy felboruljon ez a rendszer, mert egy versenyző ezt nem akarja magáénak tudni.

Csisztu Zsuzsa, az Év sportolója-gála sajtófőnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, hogyha Hosszú Katinka vagy edzője – aki egyben az úszónő férje –, Shane Tusup nyerne a rendezvényen, akkor nagy valószínűséggel egy családtag venné át helyettük a díjat. Az eseménynek a Nemzeti Színház ad otthont. „Szeretnénk teltház előtt megrendezni a díjkiosztót, a színház férőhely-kapacitását figyelembe véve ez nagyjából hatszáz főt jelent” – magyarázta Csisztu.

Fontos változás a gálán, hogy nagyobb szerepet kap majd a futball: kiosztják az „Év labdarúgója” és az „Év gólja” elismerést is. Az esemény sajtófőnöke szerint szerencsés egybeesés, hogy éppen tavaly kvalifikálta magát a férfi válogatott az Európa-bajnokságra, de ellenkező esetben is lett volna igény a két díj megalapítására. A gálát az elmúlt időszakban decemberben tartották, ám ezúttal szakmai szempontok alapján helyezték át januárra. „A december közepétől kezdődő sportesemények nem voltak relevánsak a szavazásnál, gondolok itt az úszó vagy a kézilabda tornákra. A korábban lezárult voksolás miatt ezek a versenyek csak a rá következő év értékelésénél számítottak, de addigra voltak mindig más sikerek, melyek elterelték a szavazók figyelmét” – fejtette ki Csisztu.

A voksolás – 279 sportújságíró részvételével – január 5-én zárult le. A gála műsorvezetői az olimpiai, világ- és Európa-bajnok ökölvívó Kovács „Kokó” István – akit 1991-ben és 1996-ban az év férfi sportolójának választottak – és az M4 Sport munkatársa, Petrovics-Mérei Andrea lesznek. A díjakat várhatóan olyan egykori kiválóságok adják át, mint a háromszoros olimpiai bajnok öttusázó, Balczó András, a férfi vízilabda-válogatottal három ötkarikás aranyérmet nyerő szövetségi kapitány, Kemény Dénes, vagy az 1968-ban olimpiai bajnoki címet szerző labdarúgó, Szűcs Lajos. Az M4 Sport az eseményt ma 19.30 órától közvetíti.

A korábbi Év sportolói
2005: Vörös Zsuzsanna, Braun Ákos
2006: Nagy Tímea, Cseh László
2007: Szávay Ágnes, Talmácsi Gábor
2008: Mincza-Nébald Ildikó, Vajda Attila
2009: Hosszú Katinka, Gyurta Dániel
2010: Janics Natasa, Berki Krisztián

2011: Csipes Tamara, Berki Krisztián

2012: Risztov Éva, Gyurta Dániel

2013: Hosszú Katinka, Gyurta Dániel

2014: Hosszú Katinka, Berki Krisztián

2015: ?, ?A kategóriák szűkített listája

Az Év férfi sportolója:

Cseh László

Imre Géza

Michelisz Norbert

Az Év női sportolója:

Hosszú Katinka

Kárász Anna

Miklós Edit

Az Év  csapata:

Férfi jégkorong-válogatott

Magyar labdarúgó-válogatott

Női röplabda-válogatott

Az Év edzője:

Dárdai Pál

Plagányi Zsolt

Shane Tusup

Az Év labdarúgója:

Böde Dániel

Király Gábor

Nikolics Nemanja

Az Év gólja:

Böde Dániel (a Feröer-szigetek elleni Európa-bajnoki selejtezőn szerzett találatáért),

Priskin Tamás (a Norvégia elleni Európa-bajnoki pótselejtezőn szerzett találatáért),

Németh Krisztián (az MLS-ben az Év góljának választott találatáért)

Az Év férfi parasportolója:

Boronkay Péter

Gelencsér Róbert

Szegfű Attila

Az Év női parasportolója:

Bereczky Atina

Biatovszki Míra

Gyurkó Alexandra

Az Év parasport csapata:

Férfi atlétaváltó

Férfi kosárlabda-válogatott

Női párbajtőr csapat

Az Év parasport edzője:

Antal Andor

Feczer Viktor

Galambos Zsolt