Előfizetés

Lázár: Orbán segít, ha kell - Megoldódik a BKV helyzete?

Publikálás dátuma
2016.01.14. 15:10
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban 2015. december 16-án. MTI Fotó: Kovác
Az idei első, összességében 36. Kormányinfóra ruganyos léptekkel, kipihenten libbent be a Miniszterelnökséget vezető miniszter Kovács Zoltán szóvivő társaságában, aki jelezte: a sajtó kérése meghallgatásra talált, és jövő héttől fél 2-kor kezdődik majd a tájékoztató. A központban a BKV helyzete állt, a miniszter közölte: az állam átveszi az agglomerációs közlekedés működtetését, hozzátéve: ha probléma van, Orbán Viktor segítséget nyújt a fővárosnak. Lázár János most sem hagyta ki a menekültválság kérdéskörét, ezen túl minden kormányülésen foglalkoznak majd a bevándorlással - jelentette be. A miniszter a sajtótájékoztatón szót ejtett még az egészségügyről, a paksi bővítésről, a földárverésekről, a CSOK-ról, az Altusról, és a Századvég-ügyről is.

Központban a BKV

A kormány és a főváros közötti tárgyalások megegyezéssel lezárhatók: az állam átveszi az agglomerációs közlekedés működtetését és kész a HÉV átvételére is - jelentette be Lázár, hozzátéve, hogy a kormány elfogadja Tarlós István főpolgármester észrevételeit, vagyis Budapestnek azt kell finanszíroznia, ami törvényi kötelezettsége. Hozzátette: a miniszterelnök utasította a fejlesztési és a nemzetgazdasági minisztert, a jövő heti kormányülésen adjanak tájékoztatást arról, hogy az agglomerációs települések fővárosba irányuló közlekedése mibe fog kerülni. A kormány ezt a terhet átveszi a fővárostól a Volán és a MÁV közreműködésével - mondta. Lázár János azt mondta, készen állnak a HÉV átvételére is, a HÉV és a MÁV integrációjának megvalósítására. Jelezte azt is, hogy a jövőben is kiemelten szeretnék Budapestet támogatni. Amennyiben probléma van, Orbán Viktor segítséget nyújt a fővárosnak - mondta Lázár, hozzátéve: soha nem mondott olyat a miniszterelnök, hogy semmilyen fejlesztési forrást nem kellene nyújtani a fővárosnak. 

Orbán beteg

Lázár János elmondta, hogy délelőtt lezajlott a kormányülés, ekkor árulta el, hogy a miniszterelnök influenzás, ezért afféle röp-kormányülést tartottak csak, mindössze egy órában. Igaz, arra azért volt alkalom, hogy ismét tárgyaljanak a menekültügyről. (Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője a Népszabadság kérdésére egyébként megerősítette a hírt, mondván: a kormányfő valóban elkapta az influenzát, ezért a napokban kevesebbet tud dolgozni, nem megy el a Fidesz soron következő választmányi ülésére sem. (Az MTI egyébként ma adta ki a hírt, miszerint kevesen élnek az influenza-elleni védőoltással, pedig még nem késő, mert az ÁNTSZ pedig azt közölte, hogy még nincs járvány)

Rendszeres téma lesz a bevándorlás

Ha nem lenne a kerítés, a kölnihez hasonló események is bekövetkezhettek volna - fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy a következő hetekben, hónapokban minden kormányülésen foglalkoznak majd az illegális bevándorlás kérdésével. Arról is beszélt, hogy a kormány reméli, sikerül konszenzust teremteni ahhoz az alaptörvény-módosításhoz, amellyel önálló tényállás lehetne az alkotmányban a terrorveszélyhelyzet.

CSOK

Lázár János ugyan hosszasan beszélt az un. otthonteremtési kedvezményről, ám valójában csak azokat az információkat erősítette meg, amelyeket a sajtó az elmúlt, a bejelentést követő időszakban alaposan kitárgyalt. Azzal kapcsolatban, hogy aggályok merültek fel, miszerint a jelentős összegű kedvezmény legkevésbé sem a valódi rászorulóknak nyújt segítséget, a miniszter azt mondta, hogy meg kell várni, hogy az érintett csoportok jelezzék a problémákat, és akkor átgondolhatják az esetleges módosításokat.  Beszélt arról is, a családok otthonteremtési kedvezménye januártól további lehetőségekkel bővült. Így például a három, vagy több gyermeket nevelő, illetve vállaló családok 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és ugyanekkora összegű kedvezményes hitelt igényelhetnek. Az új otthonteremtési program elemei közé tartozik a lakásépítési áfa csökkentése, nőttek az egy- és kétgyermekes családoknak szóló támogatási összegek és megkönnyítették az igénylés feltételeit is.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Földügyek, lopakodó külföldiek

A miniszter bejelentette, hogy február közepétől folytatódnak a földárverések. Elmondta, a kormány utasította őt és a földművelésügyi minisztert, hogy állíttassák össze az el nem kelt és a meg nem hirdetett állami földterületeket a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel. Az újabb árverési kör március végéig tart változatlan áron, változatlan jogi feltételekkel - ismertette a miniszter, aki a többi között azzal magyarázta az újabb árverések kiírását, hogy időközben változott a polgári törvénykönyv. Lázár János beszámolt arról is, hogy a meghirdetett 197 ezer hektár föld 61 százalékát adták el december végéig nyílt árverésen, ebből 171 milliárd forint folyt be. A három hektár alatti földek eladásából 6,1 milliárd forint bevétele származott az államnak - jelezte.

Lázár János végül elmondta, hogy a földforgalmi törvény kapcsán kötelezettségszegési eljárás néz ki Magyarország ellen, ám a miniszter értékelése szerint valójában nincs szó másról, mint a külföldiek magyar föld iránti éhségéről, vagyis Brüsszel a kekeckedéssel azt akarja elérni, hogy a nem magyar emberek nyakló nélkül vásárolhassák fel a termőföldjeinket.

Paks II. - "Ez egy politikai akció"

Ami a paksi ügyeket illeti, azzal is hasonló konklúzióra jutott a miniszter, helyzetértékelése szerint - vagyis megismételte a korábbiakat - alapvetően kereskedelmi problémáról van szó, és Brüsszel egyebek mellett olyan abszurd kérdéseket feszeget, miszerint Magyarországnak volt-e joga szerződést kötni az oroszokkal. A miniszter hozzátette: Orbán és Putyin 2014 januárjában állapodott meg, így az Európai Bizottság (EB) számára elegendő idő állt rendelkezésre, hogy mindent megismerjen, ráadásul a kormány a szerződést előre megküldte az EB-nek. Lázár "személyes meggyőződése", hogy az egész kötelezettségszegési eljárás egy politikai akció a magyar kormány ellen - fogalmazott a miniszter.

Sokmilliárdos uniós források

Az idén 2048 milliárd forint európai uniós forrást kell kifizetni Magyarországon - ismertette az erről szóló kormánydöntést Lázár János. A kormány rendelete azt is rögzíti, hogy 2017. június 30-ig a 2014-2020-as uniós ciklus összes pályázatát ki kell írni, és legkésőbb 2019 elejére a teljes rendelkezésre álló összeget ki kell fizetni.  Megjegyezte, ha idén sikerül az előírt 2048 milliárd forint kifizetése, az abban részt vevő munkatársak 12 havi célprémiumot kapnak. A Népszava többek között a pályázati kiírásokról kérdezte a minisztert, aki megerősítette lapunknak, hogy 2017 július elsejéig az összes pályázat ki lesz írva, így ki is lesz fizetve minden uniós forrás. 

Lázár brüsszeli útja

Jártam Brüsszelben - újságolta Lázár János a tájékoztatón - majd hosszasan arról beszélt, hogy hány "biztossal" találkozott (öt), többek között Elzbieta Bienkowska belső piacért felelős biztossal, akivel "felfokozott beszélgetést" folytatott. Közölte: az Európai Bizottság illetékes biztosa kifejezetten ellenségesen állt a paksi erőműbővítés és a Budapest-Belgrád-vasútvonal építése ügyében ahhoz a gondolathoz, hogy Magyarország akár Oroszországgal, akár Kínával magyarországi gazdasági befektetésekre szerződjön.

Századvég-ügy, Altus

Egyelőre nem kapott bírósági végzést a Miniszterelnökség arról, hogy a Századvég tanulmányokat ki kell adni - közölte Lázár János. Arra a kérdésre, hogy Brüsszelben foglalkoztak-e Gyurcsány Ferenc uniós megbízásával, az Altussal, a miniszter csupán annyit mondott: adtak inkább egy kávét.

L. Simonék földje - "Nem ördögtől való"

L. Simon László kormányzati szerepvállalása előtt üzleti tevékenységet folytatott, ezt nem tartom ördögtől valónak - mondta Lázár János azzal kapcsolatban, hogy vagyonnyilatkozati eljárás indult a fideszes képviselő ellen felesége 280 millió forintos földvásárlása miatt. "Nem tudok mást tenni, hogy csak a vagyonnyilatkozatát ismertetem" - tette hozzá a miniszter.

Lázár édesapja hitelt vesz fel

Lázár János a családi földvásárlásokról azt mondta, édesapja 40 éve folytat mezőgazdasági tevékenységet, minden törvényi feltételnek megfelelt a nyílt árverésen. Hitelt vesz majd föl, hogy ki tudja fizetni a vételárat - mondta a miniszter, aki azt is megjegyezte: földműves agrárcsaládból származik, ahol a 40-es években gépfegyverrel és gumibottal vették el a földjeiket. Ezzel szemben most háromszoros áron vásárolhatják vissza - fejtette ki Lázár.

Szepesi György kapja az MLSZ életműdíját

Publikálás dátuma
2016.01.14. 15:09

Szepesi György kapja a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) életműdíját az M4 Sport - Az Év sportolója gálán, amelyre telt ház előtt kerül sor csütörtökön (ma) este a Nemzeti Színházban.

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) elnöke elmondta, hogy a legendás sportriporter Csányi Sándortól, az MLSZ elnökétől veheti át az elismerést. Az est másik életműdíjasa, Károlyi Béla - akinek tanítványai kilenc olimpiai bajnoki címet nyertek - megérkezett az Egyesült Államokból, az amerikai tornaszövetség elnöke, Steve Penny kíséretében.

A nők között a legjobb három közé került Miklós Edit alpesi síző, aki lemondta pénteki versenyét, hogy jelen lehessen a gálán.

A labdarúgók közül a Slovan Bratislava tulajdonosával érkezett az Év gólja címre esélyes Priskin Tamás, de a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Bernd Storck és segítője, Andy Möller is jelen lesz az ünnepségen.

A díjátadó gála, amelyen kihirdetik az 59. Év sportolója választás végeredményét, 19.30 órakor kezdődik.

Szepesi György kapja az MLSZ életműdíját

Publikálás dátuma
2016.01.14. 15:09

Szepesi György kapja a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) életműdíját az M4 Sport - Az Év sportolója gálán, amelyre telt ház előtt kerül sor csütörtökön (ma) este a Nemzeti Színházban.

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) elnöke elmondta, hogy a legendás sportriporter Csányi Sándortól, az MLSZ elnökétől veheti át az elismerést. Az est másik életműdíjasa, Károlyi Béla - akinek tanítványai kilenc olimpiai bajnoki címet nyertek - megérkezett az Egyesült Államokból, az amerikai tornaszövetség elnöke, Steve Penny kíséretében.

A nők között a legjobb három közé került Miklós Edit alpesi síző, aki lemondta pénteki versenyét, hogy jelen lehessen a gálán.

A labdarúgók közül a Slovan Bratislava tulajdonosával érkezett az Év gólja címre esélyes Priskin Tamás, de a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Bernd Storck és segítője, Andy Möller is jelen lesz az ünnepségen.

A díjátadó gála, amelyen kihirdetik az 59. Év sportolója választás végeredményét, 19.30 órakor kezdődik.