Milliókat kapnak a kölni molesztálók nyomravezetői

Tízezer euró nyomravezetői jutalom jár a Kölnben szilveszterkor nők ellen elkövetett szexuális zaklatások és rablások feltárásában döntő fontosságú információkért - közölte csütörtökön a németországi város ügyészsége. Hasonló bűncselekmények történtek egyebek mellett Hamburgban is, ahol eddig nyolc feltételezett elkövetőt azonosítottak.

A kölni ügyészség közleménye szerint nem minden egyes nyomravezetőnek jár 10 ezer euró, hanem az összeget majd elosztják a döntő fontosságúnak bizonyuló információkkal szolgáló emberek között. A közlemény szerint eddig 13 feltételezett elkövető ellen indítottak eljárást, közülük öten előzetes letartóztatásban vannak. Nem szexuális bűncselekményekkel, hanem elsősorban tulajdon elleni bűncselekményekkel gyanúsítják őket. 

Csütörtökig 652 feljelentést tettek a kölni szilveszteri támadásokkal, rablásokkal kapcsolatban - 331-et szexuális bűncselekmények miatt -, és 739 áldozat jelentkezett. A feljelentések száma azért alacsonyabb, mert vannak esetek, amelyekben több áldozat közösen tett feljelentést.

Szilveszteréjjel egy nagyjából ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, amelyek elkezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Kettőt megerőszakoltak. Áldozatok és tanúk arab vagy észak-afrikai származású támadókról számoltak be.

Más városokban is történtek hasonló támadások, például Hamburgban, ahol a tartományi bűnügyi hivatal vezetője, Frank-Martin Heise a helyi törvényhozás (Bürgerschaft) belügyi bizottságában csütörtökön tartott meghallgatásán elmondta, hogy azonosítottak nyolc feltételezett elkövetőt. Valamennyien bevándorlócsaládból származó férfiak. Egyelőre senkit nem vettek őrizetbe. Azonosítottak további 18-20 embert is, de hozzájuk még nem tudtak konkrét bűncselekményeket kapcsolni.

A rendőri vezető elmondta, hogy csütörtökig 195 feljelentés érkezett a szilveszteri támadásokkal kapcsolatban, és 306 áldozat jelentkezett. Valamennyien nők. Támadóikat észak-afrikaiként, a mediterrán térségből származó vagy sötét bőrárnyalatú férfiakként írták le.

Szerző

Lemond a macedón kormányfő

Publikálás dátuma
2016.01.14. 21:33
FOTÓ: Pool/Getty Images
Pénteken benyújtja lemondását, és ezzel lehetővé teszi az előre hozott választások kiírását Nikola Gruevszki macedón kormányfő. A miniszterelnök csütörtökön a macedón állami televízióban közvetített beszédében jelentette be döntését, és azt is közölte, hogy az előre hozott parlamenti választásokat várhatóan április 24-én rendezik meg.

A vesti.mk macedón hírportál beszámolója szerint Nikola Gruevszki kiemelte, hogy száz nappal a tervezett választások előtt, pénteken átadja lemondását a szkopjei parlament elnökének. Emlékeztetett arra, hogy lemondása annak a megállapodásnak a része, amelyet uniós közvetítés mellett a kormánypárt az ellenzékkel kötött. Mint mondta: azt szeretné, ha meg tudnák oldani a problémákat, az ellentéteket pedig maguk mögött hagyhatnák, hogy az ország végre fejlődhessen. 

A macedón belpolitikai válság már a 2014-es választások után elkezdődött, amikor az ellenzék csalással vádolta meg Nikola Gruevszki miniszterelnököt és a mögötte álló jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) koalíciót. Ez éleződött tovább tavaly év elején, amikor a miniszterelnök államcsínnyel vádolta meg az ellenzéki Zoran Zaevet. Ezt követően az SDSM elnöke közzétette Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit, amelyek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy a VMRO-DPMNE párt az elmúlt években több választáson is csalt, és törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember telefonját. Szkopjéban emiatt több tüntetést is szerveztek a kormány ellen, a válságot pedig csak uniós közvetítéssel lehetett megoldani. A megállapodás részeként Gruevszki lemond, a választásokig pedig átmeneti kormány irányítja az országot.

Szerző

Lefilmezték az Iszlám Állam pusztítását Szíriában (megrázó videó!)

Publikálás dátuma
2016.01.14. 21:20
FOTÓ: United Nation Relief/Works Agency/Getty Images
Az RT hírügynökség drón segítségével kamerázta végig a szíriai Damaszkusztól keletre fekvő környéket, amely az al-Nuszra terrorcsoport és a kormányerők csataterévé vált az évek óta dúló polgárhábúróban. Az egykor virágzó városok helyén romok és szellemépületek maradtak, az emberek pedig menekülnek.

2011 óta tartó szíriai polgárháborúban, a Bassar el-Aszad autoritárius hatalomgyakorlása ellen harcolócsoportok azzal szembesültek, hogy legnagyobb ellenségük immár nem is a regnáló politikai elit, hanem maga az Iszlám Állam. Az egyik legnagyobb ellenzéki hadsereg szóvivője, Talal Silo ezredes azt nyilatkozta az RT helyszíni riporterének, hogy a dzsihadisták eltérítették forradalmukat - írja az atv.hu.

A videót ide kattintva nézheti meg (Figyelem, megrázó képsorok!)

Szerző
Témák
Szíria