Előfizetés

Varsó okosabban csinálja, mint Orbán - Külföldi sajtó

Lengyelország nem követi vakon Magyarországot, az EU-támogatások legnagyobb felvevőjeként például el akarja kerülni azt a hibát, amelyet Budapest követett el a külföldi befektetők elhajtásával - írja egyebek mellett az azonosságot-különbözőséget elemző írásában a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap online kiadásán megjelent írásban a szerző, Philip Stephens megjegyzi: Európában ma ideges beszélgetések önkényuralmi tengely kialakulásáról szólnak, illetve arról, hogy Lengyelországból lesz az újabb Magyarország. A Financial Times szerint azonban az analógia pontatlan: Orbán Viktor, Magyarország autokrata miniszterelnöke kínos, irritáló tényező, míg Lengyelország komoly játékos a kontinens geopolitikájában.

A cikk szerint Lengyelország új kormánya alatt a demokrácia, ahogy ez autoriter rendszerekben gyakran megesik, a többség akarataként nyer új meghatározást, és innen ered a párhuzamba állítás a magyar miniszterelnökkel. Orbán Viktor, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök csodálója, valamiféle mintát teremtett a posztkommunista magyar demokráciát alátámasztó fékek és ellensúlyok rendszere elleni rohamával, és a képet szemérmetlen idegengyűlölet, a törvényesség uralmának figyelmen kívül hagyása, állami irányítású gazdaság és a növekvő antiszemitizmussal szembeni megengedő környezet egészíti ki.

Lengyelország azonban nem követi vakon Magyarországot. Az EU-támogatások legnagyobb felvevőjeként például el akarja kerülni azt a hibát, amelyet Budapest követett el a külföldi befektetők elhajtásával, a lengyel kormánytagok gondot fordítanak annak hangsúlyozására, hogy a befektetőknek nincs félnivalójuk az ő államkapitalizmusuktól. Mindemellett - miközben Orbán Viktor nem is tudja leplezni rajongását Putyin iránt - Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt vezetője Oroszországban súlyos fenyegetést lát, és állandó NATO-támaszpontokat akar Lengyelországban Putyin revansizmusának elrettentetésére - áll a Financial Times cikkében.

A szerző megjegyzi: mindeközben Nyugaton már hallhatók olyan hangok, amelyek felvetik azt a kérdést, hogy jó ötlet volt-e az EU-bővítés.

Vízilabda Eb - Tizenöt góllal nyert a Benedek-csapat

A magyar férfi vízilabda-válogatott 20-5-re legyőzte a török csapatot a belgrádi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság D csoportjának pénteki harmadik fordulójában.

A magyar együttes - amely hétfőn 8-8-as döntetlent játszott a görögökkel, majd szerdán 12-6-ra győzte le az oroszokat - így hét ponttal és plusz 21-es gólkülönbséggel zárta a csoportkört. Amennyiben a játéknap 20.15 órakor kezdődő zárómérkőzésén a görögök kevesebb, mint hat góllal nyernek (illetve hattal, de nem szereznek többet 11-nél) az oroszok ellen, akkor Benedek Tibor szövetségi kapitány együttese végez a csoport élén és vasárnap a grúzokkal játszik a nyolc közé kerülésért.

Eredmény, férfiak, D csoport, 3. forduló:
Magyarország-Törökország 20-5 (4-0, 4-1, 5-1, 7-3)

a magyar góldobók: Varga Dénes 6, Hárai, Bátori, Vámos 3-3, Varga Dániel 2, Manhercz, Kis, Erdélyi 1-1

Az első öt támadásából négy gólt szerzett a magyar válogatott, ezt követően azonban kissé megtorpant. Védekezésben ugyanakkor tökéleteset nyújtott a gárda, a törökök három emberelőnyükből egyet sem tudtak gólra váltani. Hasonlóan folytatódott az összecsapás, ugyanakkor egy kisebb védelmi megingást kihasználva öt perccel a negyed vége előtt a törökök megszerezték az első góljukat. A mérkőzés feléhez érve hétgólos volt a magyarok előnye. A nagyszünet után a Varga-testvérek pillanatai következtek, mindketten két-két gólt szereztek. A törökök ötméteresből lőtték második góljukat.

A zárófelvonás első perceiben futószalagon érkeztek a magyar gólok, míg a törököknek kétszer sikerült áttörniük a magyar védelmet. Az utolsó percekben ugyan több lehetősége is volt a magyar együttesnek, hogy nagyobb arányú győzelmet arasson, mint tették azt a görögök (görög-török 21-6), végül azonban itt is a 15 gólos különbség alakult ki. "Talán két góllal lehetett volna több, kis dolgok döntöttek csak. Szoros emberfogásban több labdát szerezhetnénk, hiszen ennek éppen ez a célja. Összességében abszolút elégedett vagyok a munkával, a hozzáállással" - nyilatkozott a találkozót követően Benedek Tibor az M4 Sportnak.

A férfi tornán egyetlen olimpiai kvóta talál gazdára, de a szerb, a horvát és a görög csapat már biztos résztvevője a riói játékoknak. Amennyiben a magyar válogatott itt sem tud kvótához jutni, akkor áprilisban, Triesztben lesz még erre esélye, ott 12 csapat küzd majd négy helyért. Azon a viadalon öt, vagy ha az óceániai térség nem képviselteti magát, akkor hat európai válogatott vehet majd részt, mégpedig a kontinensviadalon elért helyezése alapján. Ebben a sorrendben nem szerepelnek majd azok a csapatok, amelyek előzőleg már szereztek kvótát.

később:
férfiak, 3. forduló:
C csoport:
Grúzia-Olaszország 17.15
Németország-Románia 18.45
D csoport:
Oroszország-Görögország 20.15
nők, 3. forduló:
B csoport:
Olaszország-Horvátország 11.00
Franciaország-Németország 12.30
Szerbia-Spanyolország 15.45

Segélyre szorul a gyermeke születését váró színész

Publikálás dátuma
2016.01.15. 08:51
Forrás: Damu Roland/Facebook
Damu Rolandnak egyik pillanatról a másikra nem maradt bevételi forrása, ami a börtönből szabadulva sem változott: botrányos múltja miatt nem kapkodnak utána a rendezők. A család vi­szont bővül, felesége, Edina hamarosan kisbabának ad életet. A családfő ezért a Színházi Dolgozók Szakszervezetétől kért segítséget, egészen pontosan segélyt – tudta meg a Bors.

Damu az ATV-n, A nő háromszor című műsorban beszélt arról, hogy a börtön előtt miért nem voltak színész barátai. Amikor például úgymond a szakmám csúcsán voltam (…), a kollégák nagy része féltékeny volt és irigy. De akik a barátaim maradtak, (...) köztük na­gyon jelentős színészek,  ahogy viszonyulnak hozzám, amennyi támogatást és segítséget kaptam, azt hiszem, példaértékű. Nem nagyon találkoztam olyan kollégával, aki a szemembe azt mondta, hogy pfuj. Olyannal sem, aki úgy elhúzta volna az arcát – mondta a műsorban.

A Bors megkereste  azokat a barátokat, akiket Damu a műsorban név szerint említett, ám egyikük sem vállalta a nyilatkozatot. A lap egyik informátora szerint valójában nem barátságról, inkább sajnálatról van szó. Damu ugyanis kérvényt adott be a színészszakszervezethez, amelyben segélyt kért, és kapott is – valószínűleg ezen felbuzdulva nevezi barátainak a döntőbizottság tagjait. A szervezet kérvények alapján segít olyan színészeken, akiknek meghal egy hozzátartozójuk, gyerekük születik, vagy betegség miatt hosszú hónapokra kiesnek a munkából. De munkaszerzésben nem tudnak segíteni, a segély csak átmeneti megoldás - írja a lap.