Előfizetés

Magyarországról közölt bíráló karikatúrát a New York Times

Patrick Chappatte rajzán az Európai Unió határát jelző táblánál tolonganak a hátizsákos bevándorlók, az öltönyös-aktatáskás magyar és lengyel politikusfigura viszont mérgesen távozik. A karikatúra így bírálja Magyarország és most már Lengyelország jobbra tartását is Európában.

A lengyelekkel együtt kifelé tart a Magyarországot képviselő politikusfigura az EU-ból, miközben menekültek serege tódul befelé. A migráns- és EU-ellenes szólamokat hangoztató magyar és lengyel politikusokra utaló karikatúra igazi jelentősége azonban az, hogy a két figura jobbra távozik az EU-ból, amint erre a rajz címe (Lengyelország és Magyarország menetelése jobbra) is felhívja a figyelmet.

A karikatúrát ide kattintva nézheti meg!

Terrortámadás Afrikában - Eljárást indított Párizs

Legalább két francia áldozata van az ouagadougoui terrortámadásnak és túszejtésnek, amelyben 29 ember, többségében külföldi halt meg - közölte a francia külügyminisztérium.

Egy portugál állampolgárt, aki ugyanannál a közlekedési vállalatnál dolgozott, mint a két francia, szintén megöltek a dzsihadisták. A sérültek között is van egy francia-marokkói állampolgár, Leila Alaoui fotóművész, aki súlyosan megsérült a támadásban, de a gyors beavatkozást követő műtétnek köszönhetően állapota vasárnap stabil volt. 

A párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege terrorizmussal kapcsolatos emberölés és emberölési kísérlet miatt eljárást indított, ami megszokott abban az esetben, ha külföldi támadásban francia állampolgárok érintettek. Vasárnap francia nyomozók indultak a támadás helyszínére, ahol részt vesznek a helyszínelésben és az áldozatok azonosításában.

Fegyveresek péntek este támadták meg a Burkina Fasó-i főváros Splendid nevű luxusszállodáját és a szemközti kávézót. Beszámolók szerint a támadók felgyújtottak - vagy felrobbantottak - több, a szálloda előtt parkoló gépkocsit, tüzet nyitottak a hotel melletti kávézó teraszára, majd tűzharcba keveredtek a biztonsági erőkkel, ezután pedig bevették magukat a szállodába és túszokat ejtettek. A helyi biztonsági erők az országban állomásozó francia különleges erők és amerikai katonák segítségével összesen 126 túszt szabadítottak ki, köztük legalább 33 sebesültet. A merénylet elkövetését az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnya, az Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQIM) nevű szervezet vállalta magára. Tavaly novemberben ez a szervezet támadta meg a mali főváros, Bamako egyik luxusszállodáját, ahol 20 embert öltek meg.

7000 menekült előtt beszélt Ferenc pápa

Publikálás dátuma
2016.01.17. 16:20
FOTÓ: Franco Origlia/Getty Images
"Ne hagyjátok elrabolni magatoktól a reményt és az élet örömét!" - mondta Ferenc pápa vasárnap délben a Szent Péter téren szavait hallgató mintegy hétezer migránsnak az elvándorlók és menekültek világnapján.

Az egyházfő kijelentette: az elvándorlók mindegyike "történelmet, kultúrát, értékeket" hordoz magában úgy, hogy megtapasztalta a nyomort, elnyomást és félelmet is. "Jelenlétetek ezen a téren az Istenbe vetett remény jele!" - fogalmazott Ferenc pápa. 

Az egyházfő a Jakartában és Burkina Fasóban történt terrorista merényletek áldozataiért imádkozott, és azt szorgalmazta, hogy a nemzetközi közösség elkötelezetten építse a békét. 

A pápa köszöntőjének elhangzása után a bevándorlók és a menekültek áthaladtak a Szent Péter-bazilika szent kapuján. A bazilikában a számukra bemutatott misén vettek részt. Az egyházfőnek világnapra szóló üzenete még szeptemberben jelent meg A migránsok és menekültek kihívása, Az irgalmasság evangéliumának válasza címmel.

A Szent Péter téren vasárnap összegyűlt mintegy hétezer migráns és menekült a közép-olaszországi Lazio tartomány egyházmegyéiből érkezett, ahol az utóbbi hónapokban befogadásra találtak. Kétszázan egy Róma közeli menekültállomásról jöttek. A bevándorlók és menekültek mintegy harminc különböző nemzetet képviseltek és országaik zászlóját lobogtatták. Két ukrán menekült vitte azt a fából készült keresztet, amely a Lampedusa szigetére érkező, menekülteket szállító hajók deszkáiból állítottak össze. A keresztet 2013 júniusában Ferenc pápa megáldotta, amikor Lampedusára látogatott.

A Szent Péter-bazilikába bevitt kereszt arra a 4500 migránsra emlékeztetett, akik tavaly a tengeren való átkelés közben veszítették életüket, közöttük 750 gyermek. Az olasz püspöki kar nyilatkozata szerint a keresztet azért ukránok vitték, mivel ők egy "elfelejtett háborúra" emlékeztetnek. 

A Szent Péter-bazilikában Antonio Maria Veglio bíboros, az Elvándorlók és Úton lévők Pápai Tanácsának elnöke mutatott be nekik misét. A misére megszentelt ostyákat három olyan, gyilkosságért elítélt rab készítette, akik a megtérés útjára léptek a milánói börtönben. Ferenc pápa beszédében külön köszönetet mondott nekik. Az elvándorlók és menekültek világnapján Lampedusa szigetén mutatott be misét Francesco Montenegro a szicíliai Agrigento érseke, a Caritas szervezetének olaszországi elnöke.

Kapcsolódó
Ferenc pápa olyat tesz, amit elődei közül nagyon kevesen