Szükségállapotot hirdetett Hollande

Publikálás dátuma
2016.01.18. 14:28
FOTÓ: Sean Gallup/Getty Images
Gazdasági szükségállapotot hirdetett meg üzletemberek előtt tartott beszédében Francois Hollande francia elnök. Hollande ezzel együtt gazdasági reformcsomagot jelentett be: 500 ezer emberre kiterjedő képzési programot akar indítani, és lazítani akar a dolgozókat védő szabályokon, hogy így ösztönözze a cégeket új munkaerő felvételére. 

Az elnök szerint muszáj újraértelmezni Franciaország gazdasági és szociális berendezkedését, tudósít az AP hírügynökség. Hollande a szükségállapot szimbolikus bejelentése mellett nem akar új jogköröket.

Reformok sorozata

Beszédében az elnök gazdasági reformok sorozatát vázolta fel hallgatóságának. Azt mondta,a tervezett lépések "nem fogják megkérdőjelezni" a 35 órás munkahetet. A reformok közt szerepel a dolgozókat védő szabályok fellazítása, így akarja a cégeket új alkalmazottak felvételére buzdítani. Az elnök szeretne tovább- és átképzéseket indítani félmillió embernek.

Emellett további támogatásokat akar adni a kisvállalkozásoknak, és el akarja érni, hogy többen kapjanak gyakornoki állást. 

Csökkenteni kell a munkanélküliséget

Franciaországban 10 százalék fölött van a munkanélküliség, Hollande azt ígérte, csak akkor indul újra az elnöki székért 15 hónap múlva, ha sikerül csökkentenie a munkanélküliséget. 2012 óta tölti be az elnöki hivatalt, azóta 600 ezerrel több a munkanélküli Franciaországban, a munkanélküliség 10 százalék fölött van, emlékeztet a Financial Times. Pedig a legtöbb nagy európai gazdaságban csökkent a munkanélküliség:az uniós átlag 9,8 százalék, az Egyesült Királyságban 5,2 százalék, Németországban pedig 4,2 százalék.

Forrás: Origo

Szerző

Ausztria péntektől függeszti fel Schengent

Osztrák médiaértesülések szerint péntektől léphet életbe a szigorított ausztriai határellenőrzés, amely a Szlovéniából érkezőket fogja érinteni.

Azokat a menekülteket ellenőrzik majd az osztrák határon, akik a Karavankák-alagúton (Karawankentunnel) érkeznek az ausztriai Karintia tartományba - olvasható az oe24 elnevezésű osztrák hírportálon. A belügyminisztériumra hivatkozva azt is közölték, hogy az osztrák határrendészet segítségével az ellenőrzést már a határ szlovéniai oldalán elvégzik. 

A Szlovéniából érkező menekülteket jelenleg a karintiai szakaszhoz irányítják és itt engedik be Ausztriába. A stájerországi Spielfeldbe január 6. óta nem érkeztek migránsok, de ennél az átkelőnél is szigorúbb lehet majd a beutazók ellenőrzése - olvasható a híroldalon. A Spielfeldnél épített határirányítási rendszer akár már a héten megkezdheti működését.

Werner Faymann osztrák kancellár egy vasárnapi lapinterjúban arról beszélt, hogy Ausztria ideiglenesen hatályon kívül helyezi a schengeni megállapodást, minden bevándorlót ellenőriz a határon, és a gazdasági menekülteket elutasítja. A kancellár közlése szerint mostantól csak azok léphetnek be Ausztriába, akiknek Ausztriában menedékjoguk van, illetve akik Németországba akarnak továbbutazni. 

A tartományi vezetők és a kormány illetékesei szerdán tanácskoznak a szigorított menekültügyi intézkedésekről, valamint dönthetnek a menekültek befogadásának felső korlátjáról. Sebastian Kurz osztrák külügyi és integrációs miniszter szerint konkrét intézkedéseket is hozhatnak a találkozón. Kurz hétfőn kijelentette: ha nincsen uniós megoldás, akkor nemzeti intézkedésre lesz szükség. 

Tavaly kilencvenezer menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában, idén 120 ezer kérelemmel számolnak. Az adatok szerint 2014-ben 28 ezer, 2013-ban 17 ezer, 2010-ben pedig 11 ezer menedékjogi igény érkezett be. 

Christoph Leitl, a gazdasági kamara elnöke azt szorgalmazta, hogy a menekültstátusszal rendelkezők egyéves önkéntes munkát végezzenek Ausztriában, ezáltal könnyebben megtanulhatnák a nyelvet és elsajátíthatnák a társadalmi értékeket is. A néppárti politikus javaslata szerint ennek elutasítása esetén megtagadhatnák a menekülttől a szociális segély juttatását. Úgy vélte, hogy Ausztria "példamutatóan helytállt" a menekültellátással kapcsolatos kötelezettségeiben, ezért az ország a menekültbefogadás számláját benyújthatná Brüsszelnek, amely ha másképp nem, pénzügyi eszközökkel kényszeríthetné szolidaritásra a tagországokat.

Szerző

Megkéseltek egy várandós asszonyt

Megkéseltek egy állapotos nőt egy ciszjordániai telepesfaluban, a biztonsági tiszt a palesztin támadót agyonlőtte - jelentette az izraeli katonai rádió hétfő délelőtt. 

A Tekoa nevű telepesfaluban egy harminc év körüli állapotos izraeli nőre támadt késével a palesztin támadó, akit a település biztonsági tisztje lelőtt. A rádió szerint közepesen súlyos sérülések érték felsőtestén a megkéselt nőt, akit egy jeruzsálemi kórházba szállítottak.

Vasárnap is két merénylet történt, este az Otniel nevű telepes faluban egy merénylő gyermeke szeme láttára halálra késelt egy harminckilenc éves nőt, majd elmenekült. Korábban egy izraeli katonát próbált megkéselni egy palesztin támadó, akit agyonlőttek.

Izraelben és a palesztin területeken már negyedik hónapja szinte napi rendszerességgel ismétlődnek a merényletek, valamint az összetűzések az izraeli rendfenntartókkal. Október elseje óta 146 palesztin vesztette életét általában az izraeli biztonságiakkal történő összecsapásokban, közülük százegy ember az izraeli biztonságiak szerint merényletek elkövetése közben, a többiek pedig összetűzésekben. Az erőszakhullámban a másik oldalon eddig huszonöt izraeli, egy amerikai turista és egy eritreai menekült halt meg. 

A támadások kiváltó oka a palesztin hivatalos és közösségi médiában megjelent feltételezés volt, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a látogatási rendet Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.

Szerző