Csökken az üzemanyagok ára, a gázolaj már 300 forint alatt

Publikálás dátuma
2016.01.18. 17:28
Fotó: Népszava
Csökkenti bruttó 5 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 7 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. - értesült piaci forrásokból hétfőn az MTI.

A csökkentéssel a 95-ös benzin átlagára 312-313 forintra, a gázolajé pedig 298-299 forintra mérséklődik.  Legutóbb pénteken változtak az árak, akkor a benzin átlagára bruttó 5 forinttal, a gázolajé bruttó 4 forinttal csökkent. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.   Az autósok 15-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Szerző

Áremelkedés várható az új lakások piacán

Az új lakások piacán áremelkedés várható, ezt támasztja alá a meghirdetett telkek és új lakások árának emelkedése is a GKI Gazdaságkutató Zrt. hétfőn közzétett elemzése szerint.

A kormányzati lakáspolitikai intézkedések közül az új lakások piacán a 27 százalékos általános forgalmi adó (áfa) 5 százalékra csökkentése inkább a kínálati oldalra gyakorol jelentős hatást, a beruházóknak ad a korábbinál nagyobb pénzügyi mozgásteret. A keresletet csak abban az esetben ösztönzi az áfacsökkentés, ha a lakásvásárlók ennek hatására a korábbinál lényegesen alacsonyabb árakkal találkoznak, ez azonban nagyon valószínűtlen - írja a GKI, hozzátéve, hogy a saját kivitelezésben épülő családi házak esetében az áfavisszatérítés lehetőségét kihasználók csökkenthetik költségeiket.
A GKI szerint a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) esetében várhatóan némi keresletösztönzés is megvalósul, bár az állami támogatások jelentős részét már az első hetek tapasztalatai alapján el fogja vinni az áremelés. A folyamat nyertese tehát nem elsősorban a lakosság, hanem inkább az építési szektor lesz.

A támogatás felhasználásával új lakást vásárlók nagy része eladóként is megjelenik a használt lakások piacán, növelve a kínálatot és csökkentve az árakat. Az emelkedő jövedelmek, a tartósan alacsony kamatok és a korábbi években elhalasztott vásárlások miatt van esély arra, hogy a kereslet "felszívja" a használt lakások kínálatát, és akkor hosszabb távon ismét áremelkedés valószínű, de kisebb mértékű, mint az új lakások piacán. A strukturális problémák azonban fennmaradnak, a kisebb településekről, illetve a gazdaságilag fejletlenebb térségekből továbbra is nehéz lesz kiszabadulni, így az áralakulás is igen differenciált marad a gazdaságkutató szerint.

A kormány intézkedései jótékony hatással lesznek az építőiparra, és ezen keresztül a gazdasági növekedést is ösztönzik, de ez a stimuláció egy viszonylag drága, a költségvetésre komoly terhet rovó eszközzel valósul meg - áll az elemzésben. A lakásépítést továbbra is állami döntések és nem piaci folyamatok szabályozzák, ebből következően az építőipari ciklus kilengése a gazdaság többi részénél jóval nagyobb lesz, és ennek sok a negatív hatása - fejtette ki a GKI. Hozzátette, a magyar lakosság lakhatási gondjainak komplex kezelésére továbbra sem tesz kísérletet a kormányzat, az amúgy is túlsúlyos saját lakásban lakást támogatja, ami a társadalom széles rétegei számára nem jelent megoldást.

Szerző

Ez a két cég nyerte a belváros felújítási tenderét

A Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat által az önkormányzat tulajdonában, illetve fenntartásában lévő épületek felújítására, fenntartására kiírt nyílt közbeszerzést a Fauna-Duó Kft. és a Gesztelyi Zrt. nyerte - az eredmény a hétfői Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.  A közös ajánlattevőknek a 2,5 milliárd forintos keretösszegben meghatározott munkákat kell elvégezniük. A három ajánlattevő közül az összességében legelőnyösebb ajánlatot tett, két cégből álló közös ajánlattevő nyert úgy, hogy az értékelésnél túlsúlyos volt az ár.  Az ajánlatkérő a közbeszerzést lezáró döntést még május 28-án hozta meg, de az most jelent meg a lapban - tudatja az MTI. 

Belváros-Lipótváros képviselői május 28-án rendkívüli testületi ülésen döntött arról, hogy a Gesztelyi Építőipari Zrt.-ből és Fauna-Duó Kft.-ből álló konzorciummal kötnek szerződést - emlékeztet az Átlátszó is. A közbeszerzési értesítőben azonban csak a napokban jelent meg a hirdetmény, miszerint a szerződéskötés 2,5 milliárd keretösszegben megtörtént a nyertessel, a Fauna–Gesztelyi–Lipótváros közös ajánlattevővel. Ez két céget jelent, a Fauna-Duó Kft.-t és a Gesztelyi Zrt., melyek tulajdonosai rokoni kapcsolatban állnak egymással. A Fauna-Duó ügyvezetője a Gesztelyi-Nagy András és Gesztelyi-Nagy György testvérpár, a cég tulajdonosa Gesztelyi-Nagy György. Korábban mindketten ügyvezetői voltak a Gesztelyi Zrt.-nek is, amelynek többségi tulajdonosa és vezető tisztségviselője Gesztelyi-Nagy Tibor. A Gesztelyi Zrt. több nagy közbeszerzést nyert az elmúlt néhány évben: 2010-ben 234,5 millió forintért újították fel a TEK épületét, 2014-15-ben 405 millióért bővítették a Budapesti Fegyházat, és ők építették a pápai katonai repülőtér 2014-ben átadott logisztikai raktárbázisát is.

Szerző