Előfizetés

Megvan a "tettes", ami megbetegítette a halásztelki gyerekeket

Calicivírust mutattak ki azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek a székletében, akik január 8-án délutántól hányásos, hasmenéses tünetekkel betegedtek meg Halásztelken - közölte a fővárosi kormányhivatal sajtófőnöke.

Először a Blikk írt a halásztelki tömeges rosszullétről, amelyet Szentgyörgyi József (MSZP) polgármester az MTI-nek másnap megerősített. Elmondta: mintegy százötvenen betegedtek meg, általában hányingerre, hányásra, hasmenésre panaszkodtak. A tüneteket helyben kezelték, volt, aki infúziót is kapott, míg az enyhébb panaszokat az érintettek otthon, az ilyenkor megszokott módszerekkel próbálták megszüntetni. A polgármester úgy fogalmazott, hogy mivel nem csak a halásztelki Hunyadi Mátyás iskola önkormányzati fenntartású főzőkonyháján készített ételt fogyasztók közül kerültek ki a betegek, valószínűleg nem az ottani ebéd, hanem valamilyen vírus okozhatta a tömeges rosszullétet.

Az ÁNTSZ az étel-, illetve a székletmintákat elvitte elemzésre, s elrendelték az iskola konyhájának, valamint az érintett három óvodának a fertőtlenítését. A négy intézmény egyike sem nyitott ki január 11-én, de azóta visszaállt a korábbi működési rend.  Szentgyörgyi József hétfőn arról tájékoztatott, hogy a betegség további terjedésének megakadályozása érdekében több gyereket otthon tartottak pár napra, de mostanra a hiányzás a szokásos januári szintnek megfelelő.

Szivák Bernadett, a fővárosi kormányhivatal sajtófőnöke hétfőn azt közölte, hogy a kormányhivatal és a Ráckevei Járási Hivatal járványügyi munkatársai jelenleg is folytatják a járványügyi vizsgálatot. A mintákból a laboratóriumi vizsgálatok calicivírust mutattak ki, a konyhában vett tisztasági minták vizsgálatának eredményei pedig higiénés üzemeltetési hiányosságokra utaltak. A népegészségügyi szakemberek eltiltották a még lábadozó dolgozókat tevékenységük gyakorlásától, az egészségügyi könyvvel rendelkezőket pedig foglalkozás-egészségügyi felülvizsgálatra kötelezték.

A sajtófőnök hozzátette: minden egységben megtörtént a fertőtlenítő nagytakarítás utóellenőrzése, az érintett intézmények vezetőit pedig figyelmeztették arra, hogy a beteg gyerekek és dolgozók csak orvosi igazolással vehetők vissza a közösségbe. Az ételminták vizsgálatának eredményéről még nincs információ - közölte Szivák Bernadett.

Remek idő lesz: hideg, de napsütés is várható

Publikálás dátuma
2016.01.18. 20:01
Illusztráció/Thinkstock
Éjszaka mindenütt csökken a felhőzet, túlnyomóan derült lesz az ég, csak kevés fátyolfelhő lehet a nyugati országrészben. Csapadék reggelig nem valószínű. Kedden változóan felhős idő lesz, több-kevesebb napsütés mindenhol várható, legfeljebb északkeleten fordulhat elő hószállingózás. Általában gyenge marad a légmozgás.  A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -7 és -13 fok között alakul, de a havas északkeleti tájakon -15 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden +1 és -4 fok között valószínű.

Szerdán több felhő lesz felettünk, elszórtan hószállingózás, gyenge hózápor is kialakulhat. Továbbra is lehetnek erős fagyok reggel, napközben viszont az ország déli, délnyugati felén megenyhül az idő, helyenként akár 3-4 fokot is mérhetünk.

Csütörtökön és pénteken kevesebb felhőre, több napsütésre van kilátás, csapadék nem várható. Hajnalonként a derült, szélcsendes, hófödte északi, északkeleti tájakon továbbra is lehet -12, -13 fok, napközben is többfelé gyengén fagyos marad az idő.

Fagy a Balatonnál (fotók!)

Publikálás dátuma
2016.01.18. 19:16

Varga György, az MTI fotósa rögzítette azt a pillanatot, amikor a nap sugarai megcsillannak az egyik bokor ágán lógó jégcsapokon Fonyódon. Az erős északi szél miatt tarajosra fagyott víz a Balaton partján.