MÁV: késések, vonatkimaradások a reggeli csúcsban

Publikálás dátuma
2016.01.19. 09:29
Illusztráció: Thinkstock
Nem járnak a vonatok Pilisvörösvár és Piliscsaba között, mert elromlott a vasúti jelző- és biztosítóberendezés, Budapest-Hatvan között síntörés miatt késnek a szerelvények, Nagycenk és Sopron között pedig a leszakadt felsővezeték miatt buszokra kell szállni - tájékoztatott a Mávinform kedd reggel.

A közlemény szerint a Budapest-Esztergom vonalon, Pilisvörösvár és Piliscsaba között elromlott a jelző- és biztosítóberendezés, emiatt szünetel a vonatközlekedés a szakaszon. A szakemberek dolgoznak a berendezés megjavításán, amennyiben ez hosszabb időt vesz igénybe, vonatpótló buszokat állítanak be.

A Budapest-Hatvan elővárosi vonalon 20-30 perccel meghosszabbodik a reggeli vonatok menetideje, mert Gödöllő és Aszód között síntörés miatt a vonatok csak az egyik vágányon közlekedhetnek - jelezték. Várhatóan másfél óra alatt kijavítják a hibát. 

A GYSEV-től kapott tájékoztatás szerint a Mávinform közölte: Sopron és Harka között leszakadt a felsővezeték, ezért vonatpótló autóbuszok közlekednek a Szombathely-Sopron vonalon Nagycenk és Sopron között, a Deuschkreutz-Sopron-Bécs vonalon pedig Deuschkreutz és Sopron között. Várhatóan egész délelőtt buszokkal pótolják a vonatokat.

Szerző

BKV-ügy - Rendkívüli közgyűlést hívott össze Tarlós István

Publikálás dátuma
2016.01.19. 09:18
FOTÓ: Népszava
Összehívta a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését csütörtökre Tarlós István főpolgármester ellenzéki indítványra, a kezdeményezők azt szeretnék, hogy a testület tárgyaljon a budapesti közösségi közlekedés idei finanszírozási kérdéseiről. Az ellenzéki képviselők összegyűjtötték ugyanis a kezdeményezéshez szükséges támogató aláírásokat, így a főpolgármester nem tehetett másképpen. 

A budapest.hu oldalon közzétett meghívó szerint a napirendi pontok között szerepel továbbá a HÉV államosítási tervének, valamint a fővárosi alapszolgáltatások idei finanszírozási kérdéseinek a megtárgyalása.

A január 6-i dátumozású kezdeményező indítványban a rendkívüli közgyűlés összehívását azzal indokolták, hogy bizonytalanná vált a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés jövője, valamint veszélybe kerültek a főváros olyan alapszolgáltatásai is, mint a közvilágítás, a közterületek takarítása, a hómentesítés, a parkgondozás, a kéményseprés vagy épp a színházaink működése.

"Orbán Viktor és kormánya láthatóan nem tiszteli a budapestiek napi erőfeszítéseit, és nem veszi figyelembe a fővárosiak által a központi költségvetésbe befizetett napi 18 milliárd forintnyi adót, és a jövőben láthatóan nem kíván foglalkozni azokkal a fővárosi problémákkal, amelyeket egyébként ő maga hozott létre" - áll a dokumentumban.

Mint írták, az adótörvények decemberi módosítása, a közösségi közlekedés finanszírozásában való állami szerepvállalás folyamatos csökkenése veszélybe sodort minden fővárosi alapszolgáltatást. A közgyűlési meghívóban Tarlós István arról tájékoztatott, hogy a törvény értelmében 15 napon belül össze kell hívnia az ülést, ha azt a képviselők legalább egynegyede indítványozta.

Korábban írtuk: Folytatódnak a tárgyalások az agglomerációs járatok átadásának részleteiről, Tarlós István főpolgármester  ugyanis nem állapodott meg Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel. Szűkszavú közleményben tudatták, közeledtek az álláspontok, a főváros illetve a kormány is az utasok számára megnyugtató megoldást akar. 

A jegyekkel kapcsolatban állítólag nincs vita, ahogy arról sem, hogy a HÉV-et a jövőben a MÁV működteti, a busz csatlakozásokról viszont nincs egyezség, az ezzel kapcsolatos javaslatokról - úgy tudjuk - a kormánynak kell szerdán dönteni. Ez is azt jelzi, hogy Seszták miniszternek - mint azt tegnap is írtuk - Orbán Viktortól nem volt megfelelő felhatalmazása. A tervek szerint a megállapodás részleteit már csütörtökön nyilvánosságra akarták hozni, egyelőre viszont nem tudni, erre valójában mikor kerül sor. 

Megírtuk: Lázár János a múlt csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy az állam átveszi az agglomerációs közlekedés működtetését és kész a HÉV átvételére is. A Miniszterelnökség vezetője szerint a kabinet elfogadja a főpolgármester észrevételeit, vagyis Budapestnek azt kell finanszíroznia, ami törvényi kötelezettsége. Tarlós korábban kilátásba helyezte, ha a kormány nem ad pénzt az elővárosi tömegközlekedés működtetésére, február 17-e, a fővárosi költségvetés elfogadása után, a városhatáron túlnyúló szolgáltatásokat Budapest nem finanszírozza. Annál is inkább, mert a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tavaly erre egyetlen fillért sem adott. Emiatt a BKK másfél hete - 15 napos határidővel - felszólító levelet küldött a tárcának, amiben közölték, ha nem pótolják a mulasztást, azaz nem fizetik ki a tartozást, a BKK felmondja az agglomerációs közlekedés finanszírozására vonatkozó megállapodást.

Szerző

Taxistüntetés - Rendőrség irányítja a forgalmat

Publikálás dátuma
2016.01.19. 09:11
MTI Fotó: Balogh Zoltán
A rendőrség  gondoskodik a forgalom tereléséről és irányításáról az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen tiltakozó taxisok budapesti demonstrációja által érintett belvárosi területeken.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedd reggel közölte a rendőrség honlapján, hogy a Bajcsy-Zsilinszky út, József Attila út és Andrássy út kereszteződésénél forgalomsegítéssel biztosítja a közlekedés folyamatosságát. A kereszteződésnél taxik egy-egy forgalmi sávot szabadon hagyva akadályozzák a forgalmat- olvasható a police.hu oldalon.

A taxistüntetésről bővebben itt olvashat!

Szerző