Előfizetés

Nem engednek a taxisok

Publikálás dátuma
2016.01.20. 13:24
MTI Fotó: Balogh Zoltán
A Magyar Taxisok Szakszervezetének elnöke szerint a taxisok kénytelenek folytatni demonstrációjukat, ha szerdán sem javítanak a helyzetükön.

Czifery Csaba, a taxistüntetés egyik szervezője az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában hozzátette: ha jövő hétig sem döntenek számukra kedvezően, Budapest több pontján is demonstrálnak majd.

Kiemelte, hogy a taxik ellenőrizhetőek: ha valakinek problémája adódott a szolgáltatással, reklamálni tud a fogyasztóvédelmi hatóságnál, a Budapesti Közlekedési Központnál vagy az adóhatóságnál, ha pedig valamit az autóban hagyott, azt vissza lehet keresni. Czifery Csaba azt is mondta, hogy az Ubernek nincs diszpécserközpontja, ami szabályellenes.

Ha nincs támogatás, nem lesz lakásfelújítás

Publikálás dátuma
2016.01.20. 12:48
A kép illusztráció FOTÓ: Népszava
A lakosság 94 százaléka indokoltnak tartja, hogy legyen uniós pályázati támogatás a magyar otthonok energetikai korszerűsítésére - derül ki a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) és az Energiaklub felméréséből.

A két szervezet az MTI-hez szerdán eljuttatott közös közleményében felidézi: a kormány november végi határozatában úgy rendelkezett, hogy a lakosság energiahatékonysági fejlesztéseit uniós pályázati források helyett csak hitelekkel fogja ösztönözni. Pályázati támogatás a kormányzati tervek szerint csak állami, illetve egyházi intézmények számára lesz elérhető.
A MEHI és az Energiaklub adatai szerint ezzel szemben a magyarok 95 százaléka úgy gondolja, hogy leginkább az otthonok energetikai felújítását kellene támogatnia az államnak.

A felmérés szerint a háztartások csaknem kétharmada pályázati források nélkül, csak saját megtakarításaira és hitelekre alapozva nem fogja felújítani otthonát a következő három évben - hívták fel a figyelmet.

Az új uniós finanszírozási időszakban akár százmilliárd forint is jutna az otthonok felújítására - vélik, megjegyezve, hogy a magyar kormány és Brüsszel által is elfogadott Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program még tartalmazza a lakossági energiahatékonysági felújításokra vonatkozó beruházási támogatásokat is.

A közleményben Szalai Gabriella, a MEHI programigazgatója arra hívta fel a figyelmet: a kutatás egyértelművé teszi, hogy csak hitelalapon nem fog elindulni egy felújítási hullám. Bart István, az Energiaklub társelnöke szerint érthető, ha az állam azt várja, hogy a háztartások is áldozzanak otthonuk felújítására, ugyanakkor jogos elvárás a lakosság részéről, hogy az állam is támogassa az elöregedett, energiapazarló épületállomány korszerűsítését.

A kutatás nem, életkor, iskolázottság, régió és településtípus szerint reprezentatív mintán, ezer ember telefonos megkérdezésével készült tavaly decemberben.

Mentő vitte kórházba a súlyosan sérült Venczel Verát

Publikálás dátuma
2016.01.20. 11:39
FOTÓ: Facebook
A Hegedűs a háztetőn című előadás közben botlott meg, és olyan szerencsétlenül esett, hogy két helyen is eltörte a csípőlapátját – meséli a Bors színházi körökben mozgó informátora. 

Nem láthatják a nézők A vörös oroszlán és a Hegedűs a háztetőn előadásaiban Venczel Verát a Vígszínházban. Az ok: a művésznő otthon lábadozik. A teátrum vezetése azt remélte, hogy január végén-február elején visszatérhet a színpadra, de még nem áll készen rá. Nem csoda, hogy lassan gyógyul, nagyon komoly balesete volt.

– Szegényt mentővel szállították el, a nézők és a színház dolgozói is megijedtek a látványtól, amikor a művészbejárón át hordágyon kivitték. Egyébként hősiesen tartotta magát, bár óriási fájdalmai voltak. Egy ilyen sérülést sajnos gipszelni sem lehet. Akinek a csípőlapátja törik, annak szinte mozdulatlanul kell feküdnie – teszi hozzá. 

A napilap megkereste a művésznőt is, aki a jellegzetes, csilingelő hangján közölte, hogy nem kíván bővebben beszélni az egészségi állapotáról.

A teljes cikket itt olvashatja!