Előfizetés

Eldőlt! Hosszú Katinka kihagyja a FINA-gálát

Publikálás dátuma
2016.01.21. 09:06
FOTÓ: Getty Images
Nem vesz részt Hosszú Katinka és férje, Shane Tusup a FINA január 31-én Budapesten zajló "Best Athletes of the Year" díjátadó gálaünnepségén - áll a Magyar Úszó Szövetség sajtóközleményében.

A gálaünnepségre a Nemzetközi Úszó Szövetség hívta meg 2015. legjobbjait. Hosszú Katinka levélben jelezte távolmaradását, ugyanakkor hozzáfűzte, hogy képviseletében valaki részt vesz a gálán.

Amint a MOB csütörtökön megerősítette, Borkai Zsolt szerdán este beszélt Hosszú Katinkával, s abban maradtak, a jövő héten egyeztetnek időpontot a vitás kérdések rendezésére. A MOB-elnök elmondta, Hosszú hívta őt telefonon, s megbeszélték, amikor nizzai versenye után a jövő héten hazajön, kitűznek egy időpontot a négyszemközti találkozóra. 

Ahogy a Népszava már beszámolt róla, múlt hétvégén derült ki, hogy az úszónő kihagyhatja a FINA hagyományos díjátadó gáláját, a luxemburgi Euro Meet úszófesztivál honlapján megjelent közlemény szerint ugyanis Hosszú akkor az ő versenyükön indul. 

Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke, egyben a FINA alelnöke korábban úgy nyilatkozott a Népszavának, hogy nem tudja elképzelni, hogy Hosszú Katinka ne legyen ott a Budapesten rendezendő gálán. "Úgy tudom, hogy Katinka versenyengedélyt kért a jövő heti, nizzai versenyre és a február elején esedékes amiens-i viadalra is, de a január végi luxemburgi versenyre nem" – nyilatkozta Gyárfás az MTI-nek. – "Mi ebből azt a következtetést vontuk le, hogy Katinka a FINA meghívásának eleget tesz. Csak feltételezni tudom, hogy a nevezés a luxemburgi versenyre korábban történt, még mielőtt a FINA kitűzte volna a budapesti gála időpontját."

Hosszú a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) január 14-i ünnepségén, az Év sportolója gálán sem jelent meg, helyette édesanyja vette át az év legjobb női sportolójának járó elismerést. 

Hosszú Katinka először karácsony előtt tartott sajtótájékoztatót, amelyen kifejtette, hogy elégedetlen a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) teljesítményével és hozzáállásával. Kritikáit január 6-án, ugyancsak sajtótájékoztatón megismételte, egyben kijelentette: nem fogadja el azt a szerződést, amelyet a szövetség ajánlott számára decemberben.

Erre a sajtóeseményre Kiss László is elment, ám utána hiába próbált beszélni az úszóval, Hosszú elhagyta a termet. A szövetségi kapitány az ügy folyományaként lemondott posztjáról, de három nappal később Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök közölte, hogy a szakember meggondolta magát, és folytatja a munkát.

A Hosszú Katinka-ügyről bővebben ide kattintva olvashat!

Botrány a focipályán

R. T., ZS. J. K.
Publikálás dátuma
2016.01.21. 07:00
Roberto Mancini csúnyán összeszólalkozott a Napoli vezetőedzőjével Fotó: Europress Getty Images/ Francesco Pecoraro
Az Olasz Kupa elődöntőjébe jutott az Internazionale, miután 2-0-ra nyert a Napoli otthonában. A találkozó mégsem a meccsről marad emlékezetes. Maurizio Sarri, a nápolyiak trénere minősíthetetlen hangnemben becsmérelte a milánóiak edzőjét, Roberto Mancinit, aki homofóbnak és rasszistának nevezte kollégáját. A sportban sajnos nem ritkák a rasszista, szélsőséges megnyilvánulások.

Botrányos jelenetek játszódtak le kedden este, a Napoli-Inter kupanegyeddöntőn. Maurizio Sarri, a Napoli trénere a meleg szó vulgárisabb változatával illette Roberto Mancinit, s ebbéli meggyőződését meglehetősen nagy hangerővel adta a tréner tudtára. „Angliában az olyanokat, mint ő, az oldalvonal közelébe se engednék” – fogalmazott Mancini a meccs után a Rai Sport riporterének. Hozzátette, az ilyen figuráknak a labdarúgásban sem lehetne helye. Mancini rasszistának és homofóbnak nevezte Sarrit. Utóbbi azzal válaszolt, bocsánatot kért kollégájától, de ugyanezt ő is elvárja Mancinitől, aki inzultálta őt. A nápolyi edző egyébként az olaszországi melegek közösségétől is bocsánatot kért.

A rasszizmus, illetve a homofóbia egyáltalán nem ritka a sportéletben. Még az Egyesült Államokban is általános vélemény, megbélyegzik azt, aki bevallja, hogy a saját neméhez vonzódik: mindössze egy játékos, Jason Collins állt elő aktív profiként a nagy bejelentéssel, 2013-ban. Nyolcan már csak pályafutásuk után „coming outoltak”. Homofób kijelentések akadtak az európai fociban is. Az olasz Federico Macheda, a Cardiff City játékosa 2012-ben egy nézőt minősített melegnek nem éppen úriemberi stílusban, amiért 15 ezer fontra büntették. Hasonlóan megnyilvánulás fűződik az angol középpályás, Ravel Morrison nevéhez is, ő 2012-ben a Twitteren adott hangot az azonos neműeket nem éppen kedvelő nézeteinek.

Az amerikai kosaras sztár, Kobe Bryant sem tesz lakatot a szájára, ha a melegek bírálatáról van szó, 2011-ben ezért 100 ezer dolláros büntetésre és bocsánatkérésre kötelezték. Az egykor az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) játszó Tim Hardaway ugyan ma már az egyik legnagyobb melegjogi harcos, 2014-ben elsőként írt alá egy petíciót, amelyben azt követelték, hogy Floridában engedélyezzék az azonos neműek házasságát, hét évvel korábban azonban még egészen máshogy vélekedett a kérdésről. „Gyűlölöm a melegeket, utálok közöttük lenni. Nem fordulhatna ilyen elő a világban, vagy az Egyesült Államokban” – jelentette ki.

Mancini nemcsak homofóbnak, rasszistának is nevezte kollégáját, Sarrit, s sajnos ez a jelenség sem idegen a sportélettől. Kétségkívül a legjobban a Barcelona sztárja, Dani Alves kezelte ezeket a megnyilvánulásokat. A brazil jobbhátvédet 2014-ben egy Villarreal elleni idegenbeli bajnoki mérkőzésen dobták meg banánnal a szurkolók: az eset a 75. percben történt, Alves éppen szögletrúgást végzett volna el, amikor inkább felvette a déli gyümölcsöt, és megette. „Tizenegy éve játszom Spanyolországban, és tizenegy éve ugyanaz történik. Csak nevetni lehet ezeken az elmaradott embereken" – magyarázta az eset után a katalánok 6-osa.

Kevésbé tudta humorral elhessegetni a szidalmazásokat a labdarúgás fekete báránya, Mario Balotelli. Az olasz csatár hozzászokhatott, hogy mindig a vendégszurkolók figyelmének középpontjába kerül, a 2012-es Európa-bajnokság előtt azonban ezt nagyon megelégelte: kijelentette, „megöli”, aki banánnal dobálja, vagy levonul a pályáról, ha rasszista bekiabálásokkal sértegetik. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) azóta eltiltott elnöke, Michel Platini büntetéssel fenyegette meg a ghánai származású játékost, ha idő előtt elhagyja a pályát az Eb-n. Végül nem kellett szankcionálni Balotellit. 2013-ban az AC Milan futballistájaként az AS Roma szurkolóitól kapott durva kijelentéseket, valamint a Pro Patria elleni edzőmeccsen az egész csapat levonult, miután Kevin-Prince Boatenget inzultálták.

A hazai futballvilágban az egyik legnagyobb felháborodást a korábbi világklasszis középhátvéd, Mészöly Kálmán kijelentése keltette. A „Szőke Szikla” a Sport Tv-nek úgy nyilatkozott 2007-ben az afrikai játékosok hazánkba igazolásával kapcsolatban, hogy "épphogy lejöttek a fáról Afrikában”, és már hozzák is őket. Az egykor magyar szövetségi kapitányként is dolgozó Mészöly az eset után elnézést kért a meggondolatlan kijelentéséért, egyúttal pedig lemondott a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöki tanácsadói posztjáról. Mészöly botrányos kijelentését 2014-ben élő adásban idézte fel Zombori Sándor, és bár viccnek szánta az egészet, végül öt hónapos eltiltást kapott.

Az NBA évtizedekig küzdött a rasszizmussal, nem volt könnyű elfogadtatni a szurkolókkal és a játékosokkal az afroamerikai kosárlabdázók jelenlétét. Az első NBA-meccset 1946. november 1-én játszották, de az első fekete sportoló, a tavaly 86 éves korában elhunyt Earl Llyod csak 1950-ben mutatkozott be a ligában. Az egyszeres bajnok játékosnak eleinte a szurkolók azt kiabálták, "takarodjon vissza Afrikába", amikor pedig a kispadon foglalt helyet, a hozzá közel ülőktől kapott. A 21. századra persze már elfogadták a szurkolók a színesbőrű kosárlabdázókat, sőt, rajonganak értük.

Éppen ezért meglepő, hogy a Los Angeles Clipperst 33 évig irányító Donald Sterling mekkora botrányt kavart 2014-ben: egy nyilvánosság elé került telefonbeszélgetésben azért szidta le csúnyán a barátnőjét, V. Stivianót, mert sötétbőrűekkel barátkozott. Az akkor 80 éves Sterling kedvese konkrétan egy olyan képet töltött fel az egyik közösségi oldalra, melyen az NBA-legendával, Magic Johnsonnal mutatkozik. Az eset után a Clippers-játékosok tüntetni kezdtek, még az Egyesült Államok közismerten nagy kosárlabda-rajongó elnöke, Barack Obama is megszólalt, és elítélte a klubtulajdonos szavait. Végül Sterlinget eltiltották mindennemű NBA-rendezvénytől, valamint a maximális pénzbüntetést, 2,5 millió dollárt kapta. A klubot végül a Microsoft korábbi vezérigazgatója, Steve Ballmer vásárolta meg 2 milliárd dollárért.

Fábián László a riói csapatvezető

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége Fábián László sportigazgatót választotta a riói játékokra utazó magyar csapat vezetőjévé. „Az olimpiai bajnok Fábián László már többszörösen letette névjegyét sportolóként és sportvezetőként egyaránt. Az elmúlt években szoros, jó kapcsolatot épített ki a sportági szakszövetségekkel, a MOB sportigazgatójaként is bizonyította szakmai hozzáértését. Biztos vagyok benne, hogy jól tudja majd vezetni Rióban a magyar olimpiai csapatot” - mondta Borkai Zsolt elnök.

A többszörös világ- és Európa-bajnok volt öttusázó már bizonyított csapatvezetőként multisporteseményen, mégpedig a tavalyi, bakui I. Európa Játékok alkalmával, ahol 20 sportágban összesen 196 magyar sportoló állt rajthoz. Az elnökség a keddi ülésen tárgyalta és jóváhagyta a 2016-os költségvetést - melynek főösszege 14 milliárd 561 720 forint -, és azt a közgyűlésnek elfogadásra javasolta.

A MOB vezető testülete elfogadta a Kiemelt Edző Program (KEP) negyedik periódusának személyi összetételét, amely február 1-jétől 2017. január 31-ig lesz hatályos. Ebben a szakaszban 181-en vesznek részt. A KEP-be kerülő sportszakemberek személyére és díjazására a sportszövetségek tettek - elnökségi döntéssel alátámasztott - javaslatot a program szabályainak figyelembevételével. A MOB elnöksége 2013-ban hozta létre a programot a MOB által kiemelt sportágak 2013. évi sportfejlesztési elképzeléseinek támogatásáról, továbbá a 2014-től 2020-ig tartó időszakra vonatkozó sportágfejlesztési igények bemutatásáról szóló kormányhatározattal biztosított forrásból, az érintett sportszövetségekkel és sportszervezetekkel együttműködésben.

Az elnökség utánpótlás-nevelési - Sport XXI. programot - és különféle tagozati - szabadidősportot, nem olimpiai sportágakat érintő - támogatásokról, valamint Gerevich-ösztöndíjakról is döntött. Borkai zárásként felhívta a figyelmet a február 2-ai MOB-közgyűlésre, melyen többek között beszámoló hangzik majd el a riói felkészülésről és esküt tesz a II. téli ifjúsági olimpiára utazó magyar csapat.