Terror a tengerparton: legalább 20 halott

Barbár merényletsorozat – ezekkel a szavakkal ítélte el televíziós nyilatkozatában a tegnap este Mogadishuban történt véres akciókat Omar Abdirashid Ali Sharmarke szomáliai miniszterelnök. 

A kelet-afrikai állam fővárosában 20 ember vesztette életét, amikor két gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak fel fél órás időkülönbséggel a helyiek által különösen kedvelt Lido tengerpart-szakaszon – jelentette a BBC –, utána pedig fegyveresek törtek be több, vendégekkel teli kávéházba és étterembe. Nyolc óra elteltével sikerült leverni a dzsihadista támadást. A terrorcselekmény mögött a hivatalos állásfoglalás szerint ezúttal is a régióban igen aktív al-Shabab szervezet áll, amely az elmúlt években egy sor gyilkos támadást hajtott végre kormánylétesítmények, iskolák és ENSZ-békefenntartók ellen is.

Az al-Shabab szoros kapcsolatokat ápol az al-Kaidával, s nem csupán Szomáliában indít támadásokat, hanem számos akcióért felelős a szomszédos Kenyában is. 2011-ben fő alakulatait kiszorították ugyan Mogadishuból, ám az ország déli körzeteiben megőrizte bázisait, s mint a tegnapi terrorakció is jelzi, a fővárosban is képes lecsapni.

Szerző

Királyi palotában a Podemos vezetője

Ma találkozik először négyszemközt a spanyol király és a radikális baloldali Podemos párt vezetője, Pablo Iglesias. VI. Fülöp a kormányalakítási konzultációk keretében fogadja audiencián a tavaly decemberi választásokon a madridi parlamentbe első ízben bekerült protesztpárt vezetőjét. A Podemos a törvényhozás harmadik legerősebb tömörülése lett, több mint ötmillióan szavaztak rá, s a voksok 21 százalékával 69 mandátumot szerzett.

A 37 éves, haját lófarokban összefogva viselő egyetemi professzor január elején pulóverben, hátizsákkal ment a találkozóra Mariano Rajoy ügyvezető spanyol kormányfővel, így élénk figyelem kíséri, mit visel majd a királyi palotában. A Podemos vezetője korábban élesen bírálta a monarchiát, korruptnak nevezte az előző uralkodót, s a kiváltságosok kasztjához tartozóknak a királyi család tagjait. A trónörökösről pedig annak idején azt mondta, ha olyan jóképű, magas, intelligens, s több nyelven beszél, akkor indulnia kellene a választásokon, biztos nyerne. Mióta viszont VI. Fülöp néven trónra lépett, Iglesias mérsékelte a hangnemét, s amikor az uralkodó Brüsszelben járt, EP-képviselőként még ajándékot is adott neki – illusztrálta fotóval is az eseményt az ABC című konzervatív madridi lap.

A spanyol királynak kormányalakítási konzultációi lezárultával nyilatkoznia kell, kinek ad kormányalakítási megbízást első körben. A mai királyi audiencia nagy kérdése, hogy a Podemos hajlandó-e tartózkodásával támogatni az eddigi kormányfő, Mariano Rajoy újbóli beiktatását, vagy ellene akar szavazni.

VI. Fülöp ma tárgyal Pedro Sánchezzel, a PSOE főtitkárával, s Mariano Rajoyjal is. Az uralkodó előző konzultációin már utalt rá, hogy első körben a legtöbb szavazatot szerzett Néppárt vezetőjét, az ügyvezető miniszterelnököt kéri fel kormányalakításra. 

Szerző

Lelőhetnek bárkit, aki ISIS-es pólót visel

Publikálás dátuma
2016.01.22. 09:46
Ez azokra is vonatkozik, akik az Iszlám Állam zászlaját lobogtatják. FOTÓ: Kutluhan Cucel/Getty Images
Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) felhatalmazta az afgán földön lévő amerikai katonákat az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagjai elleni támadásokra s arra is, hogy célpontnak tekintsenek mindenkit, aki bármiféle kapcsolatban áll e szervezettel. 

Ezzel a döntésével a Pentagon az Iszlám Államot az al-Kaidával azonos kategóriájú terrorszervezetté minősítette Afganisztánban, s az al-Kaidával azonos elbírálás alá sorolta. Korábban az Iszlám Állam dzsihadistáit csakis akkor lehetett célpontnak tekinteni, ha kifejezetten ellenséges szándékokat mutattak. "Mostantól lelőhetünk bárkit, aki például az Iszlám Államot népszerűsítő trikót visel, vagy a terrorszervezet zászlaját lobogtatja" - idézett a Fox-televízió egy névtelenséget kérő minisztériumi tisztségviselőt. 

A Pentagon január elején már megelőlegezte a döntést azzal, hogy az Iszlám Államhoz kötődő egyik szervezetet, az ISIL-K-t külföldi terrorista szervezetnek minősítette. Az amerikai erők egyébként nyár óta már tucatnyi dróntámadást hajtottak végre Kelet-Afganisztánban az Iszlám Állammal kapcsolatban álló csoportok ellen.

Szerző
Témák
Pentagon