Mentők vezényeltek le egy szülést a kocsi hátsó ülésén

Maglód belterületén, egy félreállni kényszerülő személyautóban vezettek le szülést csütörtökön a mentők, miután már nem volt idő arra, hogy a kismamát áttegyék a mentőautóba - tájékoztatott az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója pénteken.

Győrfi Pál közlése szerint a vajúdó nőt személyautóval akarták kórházba vinni, de útközben kiderült, hogy a szülés gyorsabban halad a tervezettnél, így már nem érnek oda időben. Maglód belterületén félre kellett állniuk, az időközben riasztott mentőautó személyzete a kismamát már a hátsó ülésen fekve találta.

A mentők jobb híján a személykocsi ülésén vezették le a szülést; segítségükkel az anya pár perc alatt egészséges kisfiúnak adott életet. Az esetkocsi az újszülött és a kismama ellátásában segített, míg egy koraszülöttmentő kórházba vitte a kicsit és édesanyját - tette hozzá Győrfi Pál.

Szerző

PM: pusztító eredményekkel járna a leépítés

A Párbeszéd Magyarországért szerint a közszféra tervezett leépítése a rövidlátó és akarnok politika mintapéldája, ami pusztító eredményekkel jár.

A párt szóvivője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter előző napi szavaira reagált. Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a bürokráciacsökkentés jegyében a kormány több mint hetven állami, országos háttérintézmény, költségvetési szerv átszervezését, illetve megszüntetését tervezi. 

Tordai Bence úgy fogalmazott: akiket most Lázár János bürokratának nevez és ellenségként bélyegez meg, valójában szakmai munkát végeznek, mert ők szolgálják az oktatást, a tudományt, a kutatást, a gyógyítást és a kultúrát. Ha bezárják és részben jogutód nélkül megszüntetik ezeket az intézményeket, akkor a magyar állam nagyon fontos képességeket veszít majd el - értékelt. A PM szerint nem pusztításra, hanem fejlesztésre és képzésre van szükség a magyar közszférában - mondta a politikus.

Tordai Bence hozzátette, a kormánynak kötelessége egyeztetni az érintettekkel és ha ezt nem teszi meg, akkor "a szakszervezetek felelőssége, hogy felkészüljenek egy olyan, az egész közszférát érintő sztrájkra", ami megmutatja, hogy minden magyar állampolgárnak az az érdeke, hogy ne a leépítések, hanem a fejlesztés legyen az átalakítások célja.

Kérdésre válaszolva azt mondta, ha valóban a svéd modellhez való közelítés lenne a cél, akkor azt jónak tartanák. Problémának nevezte viszont, hogy Svédországban nem az alkalmazottak tíz, hanem 28 százaléka dolgozik az állami szférában. Hozzátette, nem vitatja, hogy szükség van bizonyos intézményi átalakításokra, de az áramvonalasabb struktúra megteremtése nem azt jelenti, hogy emberektől kell megszabadulni és képességeket kell elveszíteni.

Szerző

Ljubljanában tárgyalt Szijjártó - Fotók

Publikálás dátuma
2016.01.22. 13:56

A magyar-szlovén együttműködés új dimenzióba lép a két kormány együttes szlovéniai ülése nyomán, amelyen olyan megállapodások elfogadása várható, amelyek a két ország kapcsolatát tovább erősítik, stratégiai szintűvé teszik - jelentette ki Szijjártó Péter pénteken.

A magyar külügyminiszter azt követően nyilatkozott telefonon, hogy Ljubljanában tárgyalt szlovén hivatali kollégájával, Karl Erjaveccel. Tájékoztatása szerint hat megállapodást kötnek a közös kormányülésen. Kifejtette: megállapodnak a két ország gázvezeték-hálózatának összekötéséről, amivel egy 1,3 milliárd köbméter kapacitású közös rendszer jön létre, javítva mindkét ország energiabiztonságát, illetve a villamosenergia-hálózatok összekapcsolásáról, amivel hozzájárulnak ahhoz, hogy Közép-Európában egy integrált villamosenergia-hálózat jöjjön létre.Szerző