Helló kisember! - Nem érték el a kórházat, autóban jött a világra

Publikálás dátuma
2016.01.22. 15:38
Illusztráció/Getty Images
Maglód belterületén, egy félreállni kényszerülő személyautóban vezettek le szülést csütörtökön a mentők, miután már nem volt idő arra, hogy a kismamát áttegyék a mentőautóba.

Az Országos Mentőszolgálat közlése szerint a vajúdó asszonyt személyautóval akarták kórházba vinni, de útközben kiderült, hogy a szülés gyorsan halad, így már nem érnek oda időben. Maglód belterületén félre kellett állniuk, az időközben riasztott mentőautó személyzete a kismamát már a hátsó ülésen fekve találta. A mentők jobb híján a személykocsi ülésén vezették le a szülést; segítségükkel az anya pár perc alatt egészséges kisfiúnak adott életet. Az esetkocsi az újszülött és a kismama ellátásában segített, míg egy koraszülöttmentő kórházba vitte a kicsit és édesanyját.

Szerző

Lázárt cáfolja az Európai Bizottság

Publikálás dátuma
2016.01.22. 15:08
Fotó: Getty Images
Az egész Európát érintő menekültválság során Magyarországnak is jelentős migrációs nyomással kellett szembenéznie a tavalyi évben. Ezért az Európai Bizottság (EB) pénzügyi támogatást is nyújtott az országnak 2015-ben - tette közzé pénteken az EB magyarországi képviselete. 

Az EB a 2014-2020-as időszakban 93 millió euróval támogatja Magyarországot, aminek révén Magyarország többek között bővítheti befogadó létesítményeit és fokozhatja külső határigazgatásának hatékonyságát. 2015-ben a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap (AMIF) és a Belső Biztonsági Alap (ISF) finanszírozásával megvalósuló, hosszú távú nemzeti programok keretében közel 6 millió eurónyi uniós támogatás került kifizetésre.

Ezen túl sürgősségi segélyben is részesült az ország az akut válsághelyzet kezelésére abban az időszakban, amikor nagy tömegekben érkeztek menekültek Magyarországra. Az Európai Bizottság erre a célra további 1,5 millió eurót ítélt oda a Belső Biztonsági Alapból, a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapból pedig összesen 5,2 millió euró sürgősségi segély vált hozzáférhetővé, amelyet többek között a befogadóállomások bővítésére és a szükséges berendezésekkel és anyagokkal való ellátására fordíthatott. A két alap által nyújtott sürgősségi segélyből eddig 5 millió eurót fizettek ki Magyarország számára.

2015. szeptember 25-én Magyarország további kérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz, miszerint 3,6 millió euró értékű sürgősségi támogatást kért a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapból a kísérő nélkül az országba érkező kiskorúak fogadására és ellátására. A kérelem kifejezetten a jövőben érkező kiskorú bevándorlók fogadását és ellátását célzó tevékenységek támogatásáról szólt, 2015. november 1-jei kezdettel. Mivel októbertől kezdődően drasztikusan csökkent a Magyarországra érkező menekültek száma, az alap előirányzata pedig korlátozott, a kérelmet nem fogadták be. A költségvetés pénzügyi korlátai miatt az erőforrásokat az adott pillanatban legégetőbb feladatokra kell fordítani.

Lázár János kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón azt mondta: a Magyarországnak megítélt sürgősségi támogatásból egyelőre "egy huncut fillér sem érkezett meg", amit megdöbbenve tapasztalt a kormány.

Szerző

NAV-ellenőrzést rendeltek el L. Simon ügyében

Publikálás dátuma
2016.01.22. 15:01
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Elrendelték az adóellenőrzést L. Simon László ügyében, miután a fideszes feljelentőbajnok, Tényi István bejelentést tett a hír felröppenése után, miszerint a fideszes államtitkár neje áron alul vehetett földet.

Ahogy a Népszava  már beszámolt róla, L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár felesége, Vass Eszter egy 34,4 hektáros természetvédelmi területet nyert el a földalapkezelő földárverésén december elején. A fitneszedzőként dolgozó családtag 21 millió 250 ezer forintért jutott a Velence-tó közeli birtokhoz a festői Nadapon, amely igen jutányos árnak számít a hektáronkénti mindössze 617 ezer forintos árával, miközben a szomszédos Velencén közel 3 millió forint/hektár áron kelt el a meghirdetett állami föld.

Az ügy kapcsán vagyonnyilatkozati eljárás indult, miután a mentelmi bizottság elfogadta a Blikk beadványát.

Tényi bejelentését közérdekű bejelentésnek minősítették, és elrendelték a NAV-ellenőrzést az ügyben.

Szerző