A világkiállításos "sámándob" körül is fideszes barátok nyüzsögnek

Vitézy András, az Orbán Viktor miniszterelnökkel távoli rokonságban élő Vitézy-klán doyenje, valamint Nógrádi György úgynevezett biztonságpolitikai szakértő is erősíti az állami tulajdonú Kárpátok-Alpok Zrt.-t, amelynek feladata a tavalyi milánói világkiállítás magyar mutyipavilonja egyelőre ködös további sorsának adjusztálása lesz. Zrt.-vé alakult a minap, és nevet is váltott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában lévő Carpathia Kft.- lebbenti fel a fátylat ismét az Átlátszó. 

Az üzletvezetéssel foglalkozó Kárpátok-Alpok Zrt. feladata lesz, hogy valamit csináljon a 2015-ös milánói világkiállítás hivatalosan Életkert nevű, de Magyarországon leginkább sámándobnak gúnyolt magyar pavilonjával. Hogy azonban mit, egyelőre talány: a pavilonfelelős Szőcs Géza, volt kulturális államtitkár nemrégiben nagy sikerként bejelentette: az expószervező olaszok elkérték a pavilont, hogy az ott létrejövő olasz technológiai intézet része legyen. Szerinte ez a felkérés nem függ össze azzal a vitával, hogy az olasz hatóságok nem sokkal korábban egy időre lefoglalták a pavilont, mivel Szőcsék adósak maradtak a kivitelezési költség egy részével. Egy tavaly év végi kormányhatározat ugyanakkor arról rendelkezik, hogy a pavilont vissza kell szállítani Magyarországra, ahol újra felállítják majd, erre el is különítettek félmilliárd forintot.

Azon a 610 millión felül, amit az idei költségvetés „pavilonkiadásokra” már előirányzott (miközben a tulajdonos MNV tavaly összesen 1,4 milliárd forint tőkét pumpált a jogelőd kft-be). Az Index számításai szerint a magyar expórészvétel összesen 5,2 milliárd forintot emésztett fel, s ezzel minden idők toplistás költségű magyar kultúrattrakciója volt.  A Kárpátok-Adria igazgatóságát erősíti Szőcs mellett Tirts Tamás volt fideszes politikus, s fb-tag lett a miniszterelnökkel rokonságban álló Vitézy András, Vitézy Tamás nagyvállalkozó és Vitézy László filmrendező fivére, a BÁV korábbi vezérigazgatója, valamint Nógrádi György megtépázott tudományos tekintélyű „biztonságpolitikai elemző”. Nógrádi felesége történetesen az egyik kiállító volt az olasz Varese városka UNESCO-védettségű kolostorában, amelyet Szőcs bérelt ki az Index szerint a világkiállításra szánt keretből magyar vállalkozások bemutatása céljából - olvasható az oknyomozó portálon.

Szerző

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző