Előfizetés

Binder előretekintése

Retkes Attila írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2016.01.23. 06:48
Binder Károly FOTÓ: NÉPSZAVA
Binder Károly zongoraművész-zeneszerzőnek, a Zeneakadémia jazz tanszékvezetőjének szerzői estjét rendezik ma este a Müpában, a Jazz Showcase programsorozat keretében. Az idén hatvanéves Binder szerint összegző muzsikusokra van szükség, akik képesek a különböző stílusokat, műfajokat integrálni. A szerzői est számára mégsem összegzés, sokkal inkább előretekintés.

A londoni Royal Albert Hallban is szerepelt Binder Károly Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész fiatalkori zenekarai után jórészt szólóban játszott, de néhány éve létrehozott egy új kvartettet, amelyben Borbély Mihály szaxofonművész mellett két fiatal tanítványa is helyet kapott. „Ha én elkezdek egy mondatot, Borbély Misi befejezi azt, és fordítva. Nem csoda, hogy egy húron pendülünk, mert ő is éppúgy preferálja a jazz, a klasszikus formanyelv és a népzene világát, mint én. Számomra nagyon fontos, hogy az a szeretet-energia, amelyet a zene sugároz, erővel és dinamikával párosuljon. Dobosunk, Benkó Ákos olyan művész, aki képes ezeket a minőségeket ötvözni. Elsős kora óta tanítottam, ma pedig már ő maga is tanít a jazztanszéken. Fonay Tibor bőgős-basszusgitárosban pedig nagyon tisztelem azt a fanatizmust, elszántságot, amellyel mindig a tiszta hangot, a hiteles megszólalást keresi” – mesél zenekaráról Binder Károly. A kvartetthez a szerzői esten vendégként csatlakozik a régi muzsikustárs, a jazz és a kárpát-medencei népzene fúzióját tökéletességre fejlesztő Dresch Mihály.

A koncert programja Bindernek a közelmúltban megjelent két lemezére – Old Dreams New Dimensions (Régi álmok, új dimenziók) és Retropolis 2 – épül. Mindkettő motivikája a korábbi Binder-kompozíciók témáihoz vezet, teljesen új harmóniai, hangszerelési és ritmikai megoldásokkal. Amikor arra terelődik a szó, hogy a két régi-új lemez és a születésnapi szerzői est tekinthető-e egyfajta összegzésnek, Binder azt mondja, inkább korszakhatár és előretekintés. Ugyanakkor meggyőződése, hogy napjainkban valóban összegző muzsikusokra van szükség, akik a források legszélesebb kínálatából merítenek, egyben a lehető legerősebb szűrőt alkalmazzák a fontos és a kevésbé fontos információk kiválogatására.

Az alkotó- és előadóművészi munka mellett Binder Károly tizenhat éve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszékének vezetője. A munkájával járó hivatali ügyintézést, pályázatírást szívesen kihagyná, de a tanszék pedagógiai eredményeire nagyon büszke. A fiatal muzsikusok sajnos hamar szembesülnek az egzisztenciális problémákkal, ezért sokan külföldön keresik az előmenetelt. A rendszerváltás előtt a jazz-képzés középfokú képesítést adott Magyarországon, de mára egyetemi szintű, belátható időn belül doktorálni is lehet majd jazzből.

Binder másik fontos aktivitása a több mint húsz éve alapított lemezkiadója, a nevét viselő BMM, azaz Binder Music Manufactory is. „Volt egy számomra fontos lemezem, amit a Hungaroton adott ki, de raktározási gondok miatt bezúzták. Milyen elkeserítő, hogy egy értéket csak azért zúznak be, mert a raktárban nem tudják elhelyezni 100-200 darab CD-t!" Talán ezért olyan zenéket jelentet meg, amelyeket profitorientált kiadók biztosan elutasítanának. „Rengeteg érték húzódik meg a háttérben, amivel én naponta találkozom, akár a tanítványaimmal való együttműködés során, hiszen zeneszerzést és zongorát is tanítok. Nagyon sokszor hoztak be a hallgatók olyan anyagot, ami döbbenetesen jó volt, a legnagyobbakkal is felvette a versenyt, de tudtam, hogy ha elmennének egy nagyobb kiadóhoz, azonnal elutasítják őket.” Tapasztalata szerint az internetes zeneletöltés ellenére az ilyen kis példányszámú „rétegzenék” megtalálják a saját közönségüket. „Az embereknek elegük van az üres, semmitmondó könnyűzenéből, és szeretnének súlyosabb, komolyabb zenéket hallgatni, például jazzt. A jazz előbb-utóbb teljesen össze fog olvadni a kortárszenével – egyébként én már régen így gondolkodom és alkotok.”

Prágában lobbizott David Cameron

Prágában tárgyalt tegnap EU-reformtervéről David Cameron. A brit kormányfő, aki múlt hónapban Budapesten keresett támogatást az EU átalakításához, tegnap Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnökkel tárgyalt. 

Közös sajtóértekezletükon Cameron emlékeztetett, négy területen kezdeményezi az EU átalakítását: hagyjon fel az unió a szorosabb integráció tervével, csökkentse a bürokráciát, egyenlő bánásmódban részesüljenek az eurózóna tagjai és a kívülmaradottak. Az uniós munkavállalóknak járó juttatások korlátozására vonatkozó negyedik pont kapcsán a cseh fővárosban is megismételte: Nagy-Britannia támogatja a munkaerő szabad mozgását, a bevándorlás hatalmas mértékével azonban a brit szociális rendszer nem képes megbirkózni. Cameron úgy nyilatkozott, "nagyon pozitív" megbeszéléseket folytattak cseh kollégájával. Úgy vélte, hogy kölcsönös jószándékkal az EU-tagállamok képesek lesznek mindenki számára elfogadható megoldást találni. London, mint rámutatott, rengeteget tesz a menekültekért, 1,1 milliárd fontos támogatást nyújt a menedékkérők megsegítésére. Jövő hónapban pedig szíriai donorkonferenciát rendeznek a brit fővárosban. A cseh kormány sem ért egyet a bevándorlók diszkriminálásával, de kész tárgyalni a brit kormányfő reformjavaslatairól, mondta Sobotka.

Cameron Prágában is megerősítette, hogy továbbra is érvényes javaslata arról, hogy a bevándorlók csak négy év elteltével részesüljenek a szociális juttatásokból, de mint mondta, London nyitott más javaslatok előtt, amennyiben ugyanazt a hatást érik el. Sobotka felvetette, hogy ha egy államra túl nagy nyomás nehezedik, legyen lehetőség a bevándorlás időleges leállítására.

David Cameron előző nap Davosban úgy nyilatkozott, nem sieti el a brit EU-tagságról beígért referendum kiírását. A brit kormányfő az üzletemberek segítséget kérte a bennmaradás melletti kampányához. Mint mondta, bízik benne, hogy a február 18-19-i EU-csúcs előtt sikerül kellő támogatást szerezni a reformjaihoz, s még idén kiírhatja a népszavazást.

Soros az EU szétesését jósolja
Borúlátóan nyilatkozott az Európai Unió jövőjéről egy davosi vacsorán George Soros. A magyar származású amerikai milliárdos szerint a migrációs válság miatt az EU egzisztenciális válságba került. "Az Európai Unió szétesik" - jósolta Soros, aki Vlagyimir Putyin orosz elnököt és Angela Merkel német kancellárt egyaránt bírálta. A milliárdos befektető szerint Putyin nem törekszik komolyan a szíriai válság megoldására, az EU válságba taszítása a fő célja. Úgy vélte, Merkel kancellár saját politikai tőkéjét tette kockára a migránsok ügyében, s a Németország megnyitására irányuló gesztus nem volt kellően előkészítve. Soros támogatná, hogy a Szíriával szomszédos országok számára egyfajta Marshall-tervet vezessenek be, s üdvözölte, hogy Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter támogatná az elképzelést. Soros szerint a globális gazdaság hasonló válság előtt áll, mint 2008-ban. Aggasztónak ítélte a kínai gazdaság lassulását, az amerikai szövetségi jegybank véleménye szerint későn emelte a kamatlábakat, s idén nem is számít újabb emelésre. Az amerikai milliárdos a két vezető amerikai republikánus elnökaspiránst, Donald Trumpot és Ted Cruzt is kritizálta, mondván, a félelemkeltéssel mindketten az Iszlám Állam szálláscsinálói. Soros Hillary Clinton győzelmét jósolta az amerikai elnökválasztáson.Börtönből luxusszálló

Bírálatokkal illették a montenegrói kormányt. Ezúttal nem az ellenzék elhallgattatása miatt került célkeresztbe Milo Djukanovic kabinetje, hanem mert egy felettébb vitatható döntést hozott: bejelentette, luxusszállóvá kívánja átalakítani a Kotori-öbölben található Mamula-szigeten lévő erődítményt. Ezzel nem is lenne semmi baj, az azonban sokaknak nem tetszett, hogy az erőd egykor koncentrációs táborként szolgált. A második világháború idején még a fasiszta Olaszország működtette, s több tucatnyi személy vesztette életét. Lényegében börtönszigetről volt szó, Mamula Goli otok, vagy Sveti Grgur kicsinyített mása volt.

A balkáni ország lényegében eladta a svájci-egyiptomi Orascom cégnek az építményt, amely 15 millió eurót szánna fejlesztésére, s ennyiből alakítaná át luxusszállodává. Olivera Brajovic, a turizmusfejlesztésért felelős hivatal vezetője az AFP-nek elmondta, két lehetőségük van. Vagy hagyják, hogy az egész sziget az enyészetté váljon, vagy lehetővé teszik a teljes renoválást, illetve azt, hogy külföldiek is látogassák majd.

Az itt meghaltak leszármazottjai azonban ízléstelennek tartják a kormány döntését. Az ellenkampány képviselője, Olivera Doklestic szerint a szállodaépítésről szóló tervek csak azt jelzik, hogy a kabinet mennyire nem veszi tekintetbe az ország történelmét. Az 54 éves asszony nagyapját, apját és nagybátyját is letartóztatták Mamulán. Mint mondta, nem ellenzi, hogy az erődöt megnyissák az érdeklődők előtt, de nem szórakozóhelyként kellene működnie, hanem múzeumként, ahol a turisták megismerkedhetnének a sötét múlttal is.

Mamulában a veteránok szövetsége szerint körülbelül kétszáz személyt tartottak fogva, közülük 80-at kivégeztek, mintegy félszázan pedig az éhínség következtében haltak meg. A mamulai erődben a Tito-érában az ellenzékieket tartottak fogva. Nem ez az egyetlen gigantikus beruházás a Kotori-öbölben: igazi kaszinóváros épül Porto Montenegróban, amely Monte Carlo versenytársa lenne.