Előfizetés

Rendőrautó ütközött a VIII. kerületben (fotók)

Publikálás dátuma
2016.01.25. 13:15
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Rendőrautó karambolozott Budapest VIII. kerületében, a Baross utca és az Illés utca kereszteződésénél hétfő délelőtt - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának sajtóügyeletese.

Csillag Melinda elmondta, hogy a rendőrautó először egy másik személygépkocsival ütközött, majd ennek következtében nekicsapódott egy harmadiknak. A balesetben nem sérült meg senki, anyagi kár viszont keletkezett. A rendőrautó megkülönböztető jelzést használt az ütközés idején az első információk szerint - tette hozzá a sajtóügyeletes.

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

 

Sztrájkolnak a pedagógusok: iskolák százai maradtak zárva

Mintegy háromszáz oktatási intézmény maradt zárva hétfőn Szlovákiában annak a korlátlan idejűre tervezett pedagógussztrájknak a következtében, amelyet a Szlovák Tanárok Kezdeményezése (ISU) elnevezésű szervezet hirdetett meg bérkövetelései nem teljesítése miatt.

A hétfőn kezdett sztrájkba több mint 11 ezer pedagógus kapcsolódott be, valamivel több mint hétszáz szlovákiai oktatási intézményből. Háromszáz iskola maradt zárva, ez a Szlovákiában működő mintegy háromezer általános és középiskola egytizede. A sztrájkba bekapcsolódó pedagógusok esetében az arány hasonló, Szlovákiában közel 90 ezer tanár van alkalmazásban.

A tanársztrájkot azután hirdették meg, hogy a múlt héten nem hozott érdemi előrelépést a szlovák oktatásügyi miniszter és az ISU közötti utolsó egyeztetés. Az ISU és a tanárok bérköveteléseit ugyancsak támogató Szlovák Pedagóguskamara (SKU) azt akarta elérni, hogy a kormány azonnali hatállyal emelje meg 140 euróval (mintegy 44 ezer forint) az összes pedagógus és szakmai alkalmazott besorolási bérét, továbbá a minisztérium vállaljon garanciát arra, hogy ezt az összeget egy év múlva újabb 90 euróval megnöveli. Azt is kérték, hogy a kormány már az idén biztosítson 400 millió eurót (több mint 124 milliárd forint) arra, hogy csökkenteni lehessen az oktatási intézmények felszereltsége közötti különbségeket.

Jelenleg Szlovákiában az általános és középiskolák pedagógusainak kezdőbére megközelítőleg 670 euró (mintegy 210 ezer forint), országos átlagban pedig a tanárok bére bruttó 980 euró (304 ezer forint) körül mozog, ami több mint tíz százalékkal magasabb az országos átlagbérnél.

A kormány a pedagógusok követeléseit részben azzal hárította el, hogy a pedagógusbérek az elmúlt négy évben 22 százalékkal emelkedtek, részben pedig arra mutatott rá, hogy másfél hónappal a márciusi parlamenti választások előtt nem lenne jó ekkora kötelezettséget róni a következő kormányra. Utóbbival kapcsolatban a hétvégén Robert Fico miniszterelnök azt mondta: a követeléseket már a törvényhozási folyamat berekesztése miatt sem lehetne megvalósítani (a pozsonyi törvényhozás decemberben zárta a márciusi parlamenti választások előtti utolsó ülését), ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy amennyiben pártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) ismét kormányra kerül, folytatják a pedagógusbérek emelését.

A sztrájk kezdetével egyidejűleg a pedagógusok hétfőn tiltakozó megmozdulást is tartottak Pozsonyban. A Szlovák Nemzeti Felkelés terén délelőtt tartott gyűlésen néhány százan vettek részt.

Orbán: mindkét nép Attila népe

Publikálás dátuma
2016.01.25. 12:23
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Magyarország és Mongólia a világ sikeres nemzeteihez tartozik, és mindkét országnak jó oka van arra, hogy fényes jövőt várjon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a mongóliai Ulánbátorban rendezett magyar-mongol üzleti fórumon, hétfőn.

A kormányfő beszédében kiemelte: ma Ázsia és a kontinens országai egyre erősebbek. Magyarországnak sikerült új szociális-gazdasági rendszert kiépítenie, amellyel véget vetett a korábbi mély válságnak, és ma a többi közép-európai országgal együtt az európai növekedés motorjának számít - tette hozzá.

Orbán Viktor közölte: öt miniszterrel és 50 üzletemberrel érkezett az ázsiai országba, ami jól mutatja, hogy Magyarország nagyon érdekelt a közös sikerek elérésében. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a magyar és a mongol nemzetnek más a sorsa, hiszen míg a magyarok új hazát kerestek maguknak és olyan különleges népként élnek Európában, amelynek ott nincs rokona, a mongolok eredeti hazájukban őrzik örökségüket. De mindkét nép Attila népe, és mindkettő sikeres - tette hozzá.

Úgy vélte, a két nép közötti barátságot az is erősíti, hogy mindkét országot olyanok vezetik, akik harcoltak a nemzetük szabadságáért. Orbán Viktor az eddigi sikerek között említette, hogy már 400 mongol diák végezte tanulmányait Magyarországon, és a jövőben 200 fiatalnak ajánlanak magyar állami ösztöndíjat. Szintén fontos eredmény, hogy magyar mérnökök dolgoztak Mongóliában a vízgazdálkodásban, és magyarok építették azt a biokombinátot, amelynek felújításához most segítséget nyújtanak - emlékeztetett.

Úgy látja, mivel Magyarország nem nagy ország, arra kell összpontosítania, amiben jó, és ilyen a mezőgazdaság, a gyógyszeripar, az IT-szektor, a vízgazdálkodás vagy a mérnöki tevékenység.

Csimedín Szaikhanbileg mongol miniszterelnök hangsúlyozta: Mongóliának nagyon sok az ásványkincse, Magyarország pedig rendelkezik a szükséges technológiával, így a két ország együttműködése nagyon előnyös lehet.

Országa előnyeit sorolva a mongol kormányfő hangoztatta: Mongólia földrajzi elhelyezkedése nagyon jó, közel van a kínai és a távol-keleti piacokhoz, ami hasznos a potenciális befektetőknek. Az országban a demokratikus intézmények stabilitást és kiszámíthatóságot garantálnak, ami az alapja minden beruházásnak - mutatott rá. Csimedín Szaikhanbileg az ásványkincsek - például a szén és a réz - mellett kiemelte Mongólia 60 milliós állatállományát is, mint mondta, a szabadon tartott állatok húsa jó minőségű terméknek számíthat bármelyik piacon. Végül a mongol miniszterelnök kijelentette: ideje az előrelépésnek a magyar-mongol kapcsolatokban, és a szorosabb együttműködés mindkét félnek előnyös lehet. Az üzleti fórumon több együttműködési megállapodást is aláírtak magyar és mongol szervezetek képviselői.

Kapcsolódó
Orbán: a szívünk hozott Mongóliába (fotók)