Miskolc folytatja a cigánysor felszámolását

Minden létező fórumon elmarasztalta a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság Miskolc Önkormányzatát az úgynevezett számozott utcákban történt diszkriminatív intézkedései miatt. Egyben jogerős határozatában elutasította a város felülvizsgálati kérelmét, amelyet az Egyenlő Bánásmód Hatóság elmarasztaló döntése ellen nyújtott be a város.

Múlt év július 23-án, az Egyenlő Bánásmód Hatóság ötszázezer forintra bírságolta az önkormányzatot, amiért a Számozott utcákban élő embereket a városrész telep-felszámolási programjában hátrányosan megkülönböztette. Egyben arra is kötelezte az önkormányzatot, hogy az érintetteknek megfelelő lakhatási körülményeket biztosítson, valamint arra is kötelezte, hogy 2015. szeptember 30-ig dolgozzon ki intézkedési tervet arra, hogy a telepfelszámolást következtében korábban már hajléktalanná vált, vagy az intézkedés alá eső személyek emberhez méltó lakhatási feltételeinek biztosítása érdekében milyen konkrét lépéseket kíván tenni. Miskolc önkormányzata felülvizsgálatot kért az EBH döntésével kapcsoltban, és a határozat felfüggesztését kérte. 

A most kihirdetett határozat szerint Miskolc önkormányzatának ki kell dolgoznia az intézkedési terveket azok tekintetében is, akik már elköltöztek a Számozott utcákból, és a kiköltöztetni szándékozott embereknek  is megfelelő lakhatást kell biztosítania. Miskolcon folytatódik a nyomortelepek felszámolása – reagált Kriza Ákos (Fidesz–KDNP) polgármester a bírósági határozatra. Ezt sem a bíróság, sem az EBH nem tiltotta meg. Közölte, a város nyomortelepeinek felszámolása az egyik legfontosabb várospolitikai ügy. „Nincs még egy olyan közös elhatározásunk, mint ez, amelyet 35 ezer miskolci az aláírásával is hitelesített.” A polgármester úgy fogalmazott: nem tud, és nem is akar ezzel a közös akarattal szembemenni.

Mint közölte: a bíróság döntését a Számozott utcákkal kapcsolatban végrehajtják, kidolgozzák az intézkedési tervet a nyomortelepek felszámolásának további folytatására, és közzéteszik a város honlapján az EBH határozatát. „Tehát erre, és nem többre köteleztek minket… amint a bíróságtól megérkezik a határozat, a Kúriához fordulunk felülvizsgálati kérelemmel.” Megjegyezte: a nyomortelepek felszámolása nem nemzetiségi vagy etnikai kérdés, „a miskolci nyomortelepek megszüntetése mindenekelőtt közegészségügyi, gyermekvédelmi és közbiztonsági ügy. Továbbra sem fogunk lakást adni priuszos bűnözőknek, és továbbra sem fogunk lakást adni azoknak, akik a közösségi együttélés normáit nem tudják betartani” – mondta

Szerző

Letiltotta a NAV ellenőreit az Uber

Miután kiderült, hogy ellenőrök, a NAV munkatársainak számlaszámát egy órán belül letiltották az Uber hollandiai központjánál – állította Tállai András a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős államtitkára a TV2 Mokka című műsorában.

Arról is beszélt, hogy eddig "tíz körüli" szúrópróbaszerű ellenőrzést végzett el a NAV próbavásárlásként az Uber-sofőröknél, de nagyobb erő bevetését tervezik. Hozzátette még, új fejlemény, hogy hétfő délután egy magyarországi cégen keresztül kapott egy emailt, amelyet a hollandiai Uber cégvezetője is aláírt – írja a hvg.hu. E szerint az Ubernél "teljes mértékben egyetértenek a kormánnyal" és kérik a regisztrált sofőröket, jelentkezzenek be a NAV-nál január 31-ig, és "arra is hajlandók, ha ezt nem teszik meg, nem tartják be a jogszabályokat, akkor kizárják a rendszerükből" őket, nem kapnak munkát.

Eközben Párizsban több száz taxis tiltakozik az Uber és a hasonló közösségi fuvarszolgáltatások ellen Párizs környékén. A taxisok lezárták a repülőterekre vezető utakat és megpróbálták lezárni a város körüli körgyűrűt is, de ezt a rendőrség megakadályozta. A tiltakozók égő gumiabroncsokból állítottak barikádokat. A tiltakozók miatt közúton megközelíthetetlenné vált a két a legnagyobb repülőtér, az Orly és a Charles De Gaulle is, így már most több járatot törölni kellett. A rendőrök könnygázt vetettek be a taxisok ellen.

A hatóságok elhúzódó tiltakozásra számítanak. Nemcsak a taxisok sztrájkolnak jelenleg Franciaországban. A légiforgalmi irányítók a munkaerőhiány miatt tiltakoznak, a tanárok tömeges elbocsátásoktól tartanak, a farmerek pedig Reims környékén húztak fel blokádot, mert elégedetlenek az élő állatok felvásárlási árával. Franciaországban már tavaly nyáron is voltak Uber-ellenes megmozdulások.

Szerző

Terrortörvény - Patthelyzet a pártok között

Patthelyzet alakult ki a terrortörvény tervezetével kapcsolatban a pártok között. Az alaptörvényt úgy kell módosítani, hogy a magyar családok biztonságának szempontja a lehető legjobban érvényesüljön, ebben a kérdésben a Fidesz nem köt kompromisszumot - mondta Németh Szilárd, a kormánypárt alelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján, holott korábban a Fidesz még nyitottnak látszott a további egyeztetésekre. Az országgyűlési képviselő most azt mondta, a baloldal és a Jobbik javaslata is szemben áll az emberek akaratával.

Az LMP szerint elveszett az esélye, hogy az ellenzéki pártok egységesen fellépve, valódi kontrollt gyakoroljanak a kormány által tervezett alaptörvény-módosítás felett. Schiffer András társelnök-frakcióvezető ezt azután közölte az MTI-vel kedden, hogy sem a Jobbik, sem az MSZP képviselői nem jelentek meg az LMP által még hétfőn kezdeményezett egyeztetésen. (A kezdeményezésre az MSZP úgy reagált, idő előttinek tartja.) Schiffer szerint nyilvánvaló volt, hogy csak egy közösen képviselt minimummal kényszeríthetőek a kormánypártok egy elfogadható javaslat benyújtására. Hozzátette: pártja továbbra is azon az állásponton van, hogy az egyre súlyosabb terrorfenyegetettség okozhat olyan kihívásokat, amelyek kezelésére a jelenlegi törvényi lehetőségek nem elegendőek, de ez nem adhat alapot a kormány akár ideiglenes, kontroll nélküli hatalmához.

A Jobbik szerint miközben kormánypárti politikusok konszenzuskeresésről beszélnek, addig a valóságban elzárkóznak az egyeztetéstől. Mirkóczki Ádám szóvivő kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a Jobbik akár egy új jogrend bevezetése mellett is érdekelt Magyarország biztonságának megőrzésében és növelésében, ugyanakkor azt nem támogatja, hogy a Fidesz a "terrorizmus álcája mögé bújtatva rendeleti kormányzást teremtsen". Szerinte a kormányoldal javaslata példátlan "túlhatalmat" adna a kabinetnek, és nem igaz a kormányfő azon állítása, hogy más demokratikus országokban is van hasonló különleges jogrend. A Jobbik szerint ugyanakkor a terrorizmus veszélyét a baloldallal nem kell megvitatniuk. A terrorveszély alapját ugyanis az a migráció jelenti, amelyet a baloldali pártok teljesen eltérően értékelnek.

Ha a Fidesznek fontos lenne a terrorveszély kezelése, akkor olyan embert állítottak volna ki sajtótájékoztatót tartani, aki legalább elolvasta az MSZP koncepcióját. A tények ismeretére persze nincs szüksége annak, aki csak felmondja a kormány hisztériakeltő és az ellenzéket démonizáló sablonszövegét - reagált Németh szavaira Harangozó Tamás, frakcióvezető-helyettes.

Szerző