Előfizetés

Új eljárás a DK-s polgármester ügyében (fotók)

Publikálás dátuma
2016.01.27. 13:24
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Új másodfokú eljárást rendelt el Tóth József, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés volt szocialista alelnöke, Polgár DK-s polgármestere büntetőügyében a Debreceni Ítélőtábla szerdán.

A politikust első fokon hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt 540 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Debreceni Járásbíróság, másodfokon azonban a Debreceni Törvényszék ezt hatályon kívül helyezte, és az eljárást elévülés miatt megszüntette. A Debreceni Ítélőtábla szerdai végzése szerint viszont a kérdéses cselekmény, "függetlenül attól, hogy megvalósult-e", nem évült el, ezért új, érdemi tárgyalás lefolytatására kötelezte a törvényszéket.

Az ítélőtábla Elek Balázs vezette büntetőtanácsa megalapozottnak találta az ügyészi fellebbezést az elévüléssel kapcsolatban. A bíró kiemelte: sajátos jogi helyzet a közjogi tisztség mentelmi joga - Tóth József 2005 és 2010 között országgyűlési képviselő volt -, azonban az elévülés félbeszakításának szabályai a büntetőeljárásban a vádlottra is érvényesek. 

Az ítélőtábla szerint a vádlott cselekménye nem évült el, hiszen az elévülést félbeszakító események történtek az ügyben. Az elévülés kezdő időpontja 2005 februárja, az ügyben 2007 decemberében nyomozást rendelt el az ügyészség és 2010 augusztusában a vádlottat gyanúsítottként hallgatták ki.     Mindezek az események félbeszakították az elévülést, ilyen esetben újra kezdődik annak időtartama - magyarázta a bíró. Az elsőfokú eljárásban a járásbíróság a politikus által 2005-ben felügyelt M3 Kht.-nél feltárt pénzügyi szabálytalanságok, a közmunkaprogramban fellelt törvénytelenségek megoldásának kezelésében találta bűnösnek az egykori alelnököt.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az ügy előzménye, hogy az M3-as Kht.-nál pénzügyi szabálytalanságok merültek fel, és a közgyűlés akkori szocialista elnöke, Juhászné Lévai Katalin megbízta Tóth Józsefet, hogy vizsgálja ki az ügyet. Az alelnök 2005 februárjában két értekezletet hívott össze, amelyeken részt vett B. Péter, a cég projektvezetője és P. Barnabás, a kht. ügyintéző titkára, aki helyettesítette az ügyvezetőt, amikor betegállományban volt. Tóth József mindkét alkalommal rosszallását fejezte ki a szabálytalanságok, a jogosulatlan kifizetések miatt, de többször jelezte, hogy az elhangzottakat szűk körben szeretné tartani. 

Tóth József az értekezleten tudta meg, hogy B. Péter és P. Barnabás az ismeretlen okból keletkezett hiányt miként próbálta eltüntetni. A következő értekezleten pedig megbeszélte velük a törvényesség látszatának érdekében felvetett megoldási javaslatokat. A megbeszélésekről P. Barnabás hangfelvételt készített, és másnap ennek másolatával, valamint okirati bizonyítékokkal feljelentést tett.

A feljelentés nyomán P. Barnabást és B. Pétert 2010-ben, illetve 2012-ben jogerősen elítélték ugyanezen ügy miatt sikkasztás bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt. Mindketten pénzbüntetést kaptak.

A Debreceni Járásbíróság elsőfokú ítélete szerint egyértelmű, hogy Tóth József hivatalos személyként járt el, mint ahogyan az is, hogy a kht.-nál felmerült pénzügyi szabálytalanságok feltárására szóban megbízást kapott a közgyűlés elnökétől.  Tóth József a szerdai végzés kihirdetése után azt mondta: örül a döntésnek, mivel ő azt kérte, hogy bűncselekmény hiányában mentsék fel, és erre most újra megnyílt a lehetőség.

Visszaesett a korrupciós listán Magyarország

A vizsgált 168 ország közül Magyarország az 50. helyen áll a korrupciós listán - közölte a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója a szervezet szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

2014-hez képest három helyet esett vissza Magyarország, egyben 54 pont helyett 51-et kapott a vizsgálat során - közölte Martin József Péter. A felmérés szerint Magyarország rendelkezik a leginkább centralizált gazdasági és politikai rendszerrel az Európai Unióban, a bíróságokon kívül minden állami intézmény inkább a kormány és nem a társadalom érdekeit képviseli - közölte az ügyvezető igazgató.

Kapcsolódó
Cégvezetők: van korrupció

Hegedüs bírósághoz fordult - Feloszlatják az ORÖ-t?

Publikálás dátuma
2016.01.27. 13:04
Még a rendőrség is járt a múlt heti botrányba fulladt ORÖ-közgyűlésen.MTI Fotó: Kovács Tamás
Még szerdán bírósághoz fordul az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke, miután a múlt héten úgy váltották le az összehívott rendkívüli közgyűlésen, hogy előtte szívrohammal került kórházba. 

Hegedüs István (Lungro Drom) szerdai budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: nagyon aggályos volt a január 18-ai rendezvény lebonyolítása. Azon sem ő, sem az ORÖ - ott felmentett - hivatalvezetője nem vett részt, azt sem tudni, ki volt jelen, és voltak-e olyanok a teremben, akiknek ehhez nem volt joguk - tette hozzá.

Utalva arra, hogy a nemzetiségi törvény, valamint az ORÖ szervezeti és működési szabályzata szerint az elnök feladata a közgyűlés összehívása és vezetése, megjegyezte: ő senkinek nem adott felhatalmazást az ülés vezetésére. Egyébként is életszerűtlennek nevezte, hogy négy helyettese közül éppen azt bízza meg ezzel, akit másik frakció, nem a Lungo Drom delegált a tisztségre.

Kezdeményezhetik az önfeloszlatást

Hegedüs István szerint a január 18-ai ülésről a kormányhivatal döntése gyorsan megszületett, de abban "nagyon sok a törvénytelenség", és egy - a sajtótájékoztatón lejátszott - hangfelvételre hivatkozva arról beszélt: azért vesztette el a testületben a többség támogatását, mert pénzt ajánlottak azoknak, akik hátat fordítottak neki. Hegedüs István közölte: harminc napon belül megtartják a testület következő ülését, és elképzelhető, hogy akkor kezdeményezni fogja az ORÖ önfeloszlatását. "Én sosem voltam megélhetési politikus, nem a pénzért vállaltam ezt a feladatot" - hangsúlyozta.

A felmentett hivatalvezető is bírósághoz fordul

Buri Edina, az ORÖ múlt hétfői ülésen felmentett hivatalvezetője jelezte: az ülés szabálytalan megtartására hivatkozva kérik az ott hozott döntések megsemmisítését, ő pedig munkaügyi bírósághoz is fordul, mert nem indokolták felmentését.

Ahogy lapunk beszámolt róla: botrányba fulladt az ORÖ múlt hétfőre összehívott rendkívüli közgyűlése, miután a képviselők annak ellenére tartották meg az ülést, hogy a hivatalvezető bejelentette az elmaradását. A közgyűlésen lemondatták Hegedüst, és új megbízott elnököt is választottak a szervezet élére. Hegedüs István támogatói szerint nem volt törvényes a rendkívüli közgyűlés megtartása. Akkor azt közölték, hogy a kormányhivatalhoz fordulnak az ügyben.

A közgyűlés megtartása után felügyeleti eljárás indult a fővárosi kormányhivatalnálMint írták, a hivatal arra törekszik, hogy minél hamarabb lefolytassa az eljárást.

 fővárosi kormányhivatal ezután azt közölte, hogy amíg bíróság nem szünteti meg tisztségét, Hegedüs István, az ORÖ jelenlegi vezetője látja el a szervezet elnöki feladatait.