Miféle robbanószer? - Önként jelentkezett a körözött férfi

Publikálás dátuma
2016.01.27. 17:09
Illusztráció/Thinkstock
Nem robbanószert, hanem kábítószert akart készíteni és önként jelentkezett a németországi Pulheim rendőrségén az a férfi, aki ellen körözést adtak ki, mert robbanószer előállítására is alkalmas vegyi anyagokat vásárolt - közölte szerdán a kölni rendőrség.

A közlemény szerint az illető vallomása és a nyomozás eddigi megállapításai alapján semmi nem utal arra, hogy a 44 éves férfi nem kábítószer készítése céljából szerezte be a vegyi anyagokat. A rendőrség egyben kifejezte köszönetét a körözött férfi fényképének és személyleírásának megjelentetése után kapott számos információért, és hangsúlyozta: az eset megmutatta, mennyire fontos együttműködni és megőrizni a nyugalmat a jelenlegi feszült biztonsági helyzetben.

Az illető ellen kedden adtak ki körözést, miután a Köln melletti Pulheim egy barkácsáruházából bejelentés érkezett, hogy valaki robbanószer előállítására is alkalmas vegyi anyagokat vásárolt. A körözésben az állt, hogy az áruház munkatársai a férfit kinézete alapján <közel-keleti származásúnak> írták le. Az illető még kedd este jelentkezett a helyi rendőrségen. Állampolgárságáról, származásáról nem közöltek adatot.

Szerző

Mi a magyarázat? - Egyre több nő az Iszlám Állam soraiban

Publikálás dátuma
2016.01.27. 15:55
Illusztráció Fotó: Warrick Page/Getty Images
Ezúttal konkrétan koszovói asszonyokról van szó, akik - a Zeri című pristinai napilap információi szerint - egyre nagyobb számban harcolnak Irakban és Szíriában az Iszlám Állam terrorszervezet soraiban.

A lap azt írja: több mint negyven nő utazott már a közel-keleti harcok színhelyére, de a magyarázatot is találnak az elborzasztó jelenségre: a legtöbb asszony a férjét követte.

Ám vannak, akiknek a párja életét vesztette a harcokban, ők mégsem tértek haza, hanem maradnak az Iszlám Állam soraiban. Egyedülálló koszovói nőt csak elvétve találni a félkatonai szervezeteknél.  

 Feltételezések szerint a kilátástalanság, a csalódottság és a magas munkanélküliségi arány a legfőbb oka annak, hogy egyre többen csatlakoztak valamilyen külföldi katonai vagy félkatonai szervezethet. A hivatalos adatok szerint az Iszlám Államhoz eddig legalább 300 koszovói csatlakozott, 120-an pedig már vissza is tértek országukba.   A koszovói parlament tavaly fogadta el a külföldi fegyveres konfliktusokban való részvételt tiltó törvényt, amely büntethetővé teszi a Szíriában és Irakban az IÁ soraiban folytatott harcot.

Szerző

Trump nélkül rendezik az utolsó tévés vitát

Publikálás dátuma
2016.01.27. 11:49
FOTÓ: Getty Images
Donald Trump nélkül rendezik meg a jövő hétfői, iowai előválasztást megelőző utolsó televíziós vitát. Menedzsmentje azt közölte, hogy az erről szóló döntés végleges. Az ok az, hogy vitába keveredett a vitát lebonyolító Fox News televíziós csatornával. Utóbbi egyelőre nem reagált a bejelentésre. 

Trump azonban nem marad munka nélkül, egy a megsebesült katonákért rendezett programon vesz részt.

Donald Trump korábban a Fox sztárműsorvezetőjével, Megyn Kellyvel rúgta össze a port, aki a következő tévévitát is vezetné. A csatorna meglepettségének adott hangot amiatt, hogy Trump rendre Kellyt bírálja. A Fox News szerint a médiamogul tart az újságírótól.

Szerző