Előfizetés

Feloszlik az Országos Roma Önkormányzat?

Feloszlatná az Országos Roma Önkormányzatot (ORÖ) Hegedüs István, a szervezet jelenlegi elnöke. A hivatalából a Fővárosi Kormányhivatal szerint január 18-án jogellenesen elmozdított Hegedüs úgy tartja, hogy a jelenlegi 47 tagú önkormányzat jelentős része megvásárolható.

Mindezt szerda délelőtti sajtótájékoztatóján egy hangfelvétellel is bizonyította, amelyen Farkas Flórián miniszterelnöki romaügyi megbízott az egyik képviselőnek 350 ezer forintos fizetést ajánl, cserébe azért, hogy Hegedüs megbuktatása mellett szavazzon. Mint arról korábban is írtunk, a Farkas Flóriánhoz közeli képviselők kezdeményezték a közgyűlés összehívását, és puccsot hajtottak végre Hegedűs István ellen, annak ellenére, hogy az elnök aznap, január 18-án reggel szívinfarktus gyanújával kórházba került. Távollétében – mindez később kiderült – szabálytalanul és jogtalanul megtartották a közgyűlést, nem minden botránytól mentesen. Az ORÖ Dohány utcai épületébe még a rendőröket is ki kellett hívni. A 27 képviselő – zárt ajtók mögött – megszavazta Buri Edina hivatalvezető azonnali kirúgását, valamint arról is döntöttek, hogy felfüggesztik Hegedüs Istvánt az elnöki tisztségéből, és méltatlansági eljárást kezdeményeznek ellene a bíróságon.

A botrányos közgyűlés másnapján a Nógrád megyei Szécsényben Farkas Flórián hivatalosan lemondott a korrupciós ügyektől hemzsegő, ötmilliárd forintos költségvetésű Híd a munka világába programot levezénylő foglalkoztatási szövetkezet vezetéséről. Az ORÖ ideig-óráig regnáló új vezetése Berényi Lászlót, Farkas egyik kegyeltjét bízta meg a szövetkezet vezetésével.

Hegedüs tegnap bírósághoz fordult a január 18-i rendezvény lebonyolítása miatt, mert azon sem ő, sem az ORÖ - ott felmentett - hivatalvezetője nem vett részt, azt sem tudni, ki volt jelen, és voltak-e olyanok a teremben, akiknek ehhez nem volt joguk - tette hozzá. Utalva arra, hogy a nemzetiségi törvény, valamint az ORÖ szervezeti és működési szabályzata szerint az elnök feladata a közgyűlés összehívása és vezetése, megjegyezte: ő senkinek nem adott felhatalmazást az ülés vezetésére. Hegedüs közölte: harminc napon belül megtartják a testület következő ülését, amelyen elképzelhető, hogy kezdeményezni fogja az ORÖ önfeloszlatását. "Én sosem voltam megélhetési politikus, nem a pénzért vállaltam ezt a feladatot" - hangsúlyozta. Buri Edina, a felmentett hivatalvezető jelezte: az ülés szabálytalan megtartására hivatkozva kérik az ott hozott döntések megsemmisítését, ő pedig munkaügyi bírósághoz is fordul, mert nem indokolták felmentését.

Pályázatra hívnak a bohócdoktorok

Publikálás dátuma
2016.01.28. 06:15
Bohócdoktorok egymás között FORRÁS: KARITÁCIÓ ALAPÍTVÁNY
A Karitáció Alapítvány Gyógyító Bohócdoktor programja az “Én Bohócdoktorom” címmel alkotói pályázatot hirdet azzal a céllal, hogy az ifjúság körében az egészséges életmódot és a pozitív gondolkodást népszerűsítse. A pályázók a gyógyítás, betegség, gyógyulás, optimizmus témájában mutathatják be alkotásaik révén ötleteiket és gondolataikat, megjelenítve a pályázatban a Karitáció Alapítvány Gyógyító Bohócdoktorai segítségnyújtásának fontosságát.

Az alkotói pályázaton grafikával (plakáttal) és irodalmi művel (esszével) is lehet indulni. A plakát kategóriában stílusbeli vagy egyéb megkötés nincs, A4/A3-as méretű beadvány az ideális méret. Az esszé kategóriában az élmény vagy a vízió maximum egy gépelt oldal lehet. Az esszé kategória alkotása vers is lehet, a készítendő mű tartalma és stílusa nincs korlátozva.

Korosztályok: 8 év alatti (óvodás - kisiskolás), 8-14 éves kor közötti (iskolás), 14 év feletti (fiatal/felnőtt) életkori kategóriába kerülnek besorolásra.

A pályázati anyag hátoldalán fel kell tüntetni a pályázó nevét, címét, életkorát, telefonszámát, iskolája elérhetőségét, a pályamű címét. Az elkészített pályázati anyagok postára adási határideje: 2016. február 02. Beküldési cím: Karitáció Alapítvány "Bohócdoktor alkotói pályázat 2016", 6725 Szeged, Kálvária tér 31. Egy borítékban több pályázó pályaműve együtt is beküldhető (csoportoké, osztályoké). (A pályaművek kötelező melléklete egy, a pályázatot beküldő nevére és címére megcímzett, bélyeggel ellátott, A4-es méretű válaszboríték.)

A pályázat eredményhirdetése: 2016. február 16.

A pályázat kapcsán a zsűri értékelése mellett lesz internetes szavazás is 2016 február és május között. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt alkotások készítői értékes díjakat (zenelejátszót, táblapc-t, könyvet, ajándék utalványokat, egyéb értékes díjakat) kapnak. Az alkotói pályázat teljes kiírása és az eredménye a www.karitacio.hu hivatalos oldalon érhető el.

Önkéntesek kerestetnek
A Karitáció Egészségügyi Szociális és Kulturális Alapítvány 2008 óta működteti a Gyógyító Bohócdoktorok Csapatot. A megnövekedett igények kielégítése miatt az alapítvány szegedi térségből önkéntes bohócdoktor segítők jelentkezését várja. Az alapítvány azon önkéntesek jelentkezését várja, akik csapatban, gyerekek és felnőttek számára jótékonysági programokban szeretnének részt venni. A tevékenységhez büntetlen előélet, produktív – szereplési készség, pozitív szemlélet szükséges.
Ideális jelölt az, aki szeret énekelni, zenélni, kellő alázattal és lojalitással rendelkezik. A jelentkezők csoportos színészi, bábos, zenés képzésen, szakmai segítők részvételével fejlesztő programon vesznek részt, amely után oklevelet kapnak és bohócdoktor kórházi vizitek aktív szereplőivé válhatnak. Az alapítványhoz rövid bemutatkozást tartalmazó motivációs levelet az info@karitacio.hu e-mail címre küldhetnek.


Kapcsolódó
Bohócdoktorok a kecskeméti kórházban

Mészáros Lőrinc "alvilági üzletember"

Alvilági üzletembernek nevezte Mészáros Lőrincet Jaroslav Pecnik, eszéki ellenzéki képviselő egy testületi ülésen - írta a Magyar Narancs.

 A január 19-i egyeztetésen Ivan Vrkic polgármester kifejtette: Orbán Viktor bizalmasa nyilvános pályázaton vásárolta meg a csőd szélén álló eszéki klubot. A városvezető köszönetet mondott egy Branimir Glavas nevű politikusnak is, aki közvetített a vevők és a városi önkormányzat között. Glavas volt az első politikus, akit háborús bűnökért ítéltek el Horvátországban. 1991-ben félkatonai alakulatot szervezett Eszéken és szerbek elrablására, megkínzására, meggyilkolására adott parancsot. Glavas a lapnak elismerte, ő vitte Mészáros horvát üzlettársát, Ivan Mestrovicot a polgármesterhez. Mészáros négymillió forintért szerezte meg az önkormányzat 46,6 százalékos tulajdonrészét az eszéki klubban, de állnia kell a csapat milliárdos tartozását. A felcsúti polgármester igazolást küldött az eszéki városi tanácsnak arról, hogy cége számláján rendelkezésre áll legalább kétmillió eurónyi összeg.