Előfizetés

Nocsak!Trócsányi ügyvédi irodája képviselte az Uber főnökeit

Publikálás dátuma
2016.01.28. 11:57
Trócsányi. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
A Trócsányi László igazságügyi miniszter érdekeltségébe tartozó ügyvédi iroda képviselte tavaly májusig a sok vitát kiváltó fuvarcég magyarországi vállalatának ügyvezetőit – közölte a Figyelő.

Nagy változások álltak be tavaly májusban az Uber magyar cégénél, az Uber Hungary Kft.-nél. Székhelyet váltottak, a XII. kerületi Ugocsa utcai címről a Szabadság téri Bankcenterbe tették át a székhelyüket, és lecserélődtek a cégjegyzésre jogosult személyek is. A korábbi két, amerikai címmel feltüntetett ügyvezetőt két új, szintén az USA-ban bejegyzett címen elérhető vezető tisztségviselő váltotta fel – írta a Figyelő.

Változás történt a külföldi ügyvezetők kézbesítési megbízottjainak körében is. A korábbi vezetőket a jó nevű Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda képviselte, amelynek egyik alapítója a jelenlegi igazságügyi miniszter, Trócsányi László. Tavaly május óta azonban már másik megbízott jár el, a Regus Business Centres Hungary Kft., amely elsősorban az irodabérlet-piacon ismert.

FOTÓ: Vajda József/Népszava

FOTÓ: Vajda József/Népszava

Lapunk a múlt héten számolt be róla, hogy a majdnem egy hétig húzódó taxistüntetés után a NAV zéró toleranciát hirdetett az Uber-sofőrökkel szemben, azaz kétszázezer forintra is büntethető mostantól az, aki nem tartja be a szabályokat. Az adóhivatal a jövőben jelentős erőket csoportosít át az ellenőrzésekre, s terveik szerint ezzel végleg felszámolhatják az Uber adómegkerülésével járó versenyelőnyét - mondta Tállai András a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke a múlt héten.

Felmentették az iszapkatasztrófa vádlottait

Publikálás dátuma
2016.01.28. 11:47
Fotók: Népszava
Bűncselekmény hiányában felmentette a vörösiszapper mind a tizenöt vádlottját első fokon a Veszprémi Törvényszék csütörtökön. Az ügyész fellebbezést jelentett be minden vádlott esetében, a vádlottak és védőik tudomásul vették az ítéletet. A képre kattintva galéria nyílik!

A 2010-ben tíz ember halálát okozó vörösiszap-katasztrófa mind a 15 vádlottját felmentette a Veszprémi Törvényszék. A 15 ember ellen különböző vádpontokban, így halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, vagy a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt emeltek vádat. A közös az volt, hogy mindenkit megvádoltak közveszélyokozással, de most mind a 15 vádlottat az összes vádpont alól felmentették. A bíróság szerint a katasztrófa oka "altalaj eredetű stabilitásvesztés" volt, ami miatt a töltés tönkrement.

MTI Fotó: Nagy Lajos

MTI Fotó: Nagy Lajos

Szabó Györgyi, a büntetőtanács elnöke az ítélet indoklásában azt hangsúlyozta, hogy a perben a Mal Zrt. "nem ül a vádlottak padján". A cég ellen indított polgári, közigazgatási és egyéb ügyek nem azonosak a büntetőeljárásban vizsgált objektív felelősséggel. A törvényszék személyek büntetőjogi felelősségét vizsgálta, így született meg a felmentő ítélet.

A katasztrófát okozó 10-es számú kazetta körüli közveszélyokozás a kazetta létesítését célzó "első kapavágással" kezdődött, amikor alapozás nélkül kezdték el kialakítani, majd 1998 decemberében, amikor megkezdték a betöltését. Ellentmondásos, a kazetta és a hozzá tartozó egyéb építmények létesítésével kapcsolatos engedélyek kiadása is, hiszen nem volt egyértelmű, hogy melyik hatóság hatáskörébe tartozott - közölte Szabó Györgyi.

2010. október 4.
A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált. Az ügyben halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat 15 ember - a cég vezetői és több alkalmazottja - ellen, valamint számos polgári per is indult.

A szakértők a tervezés körében felmerült hibaként értékelték az altalaj tönkremenetelét, azt állapították meg, hogy nem történt alapozás az építés során. A szakértői csoport szerint a kazetta a kezdetek kezdetétől halálra volt ítélve, úgy fogalmaztak, hogy "ketyegő bombán ültek", a katasztrófa bekövetkezte csak idő kérdése volt ilyen altalajjellemzők, tervezés és az építés során történt hiányosságok miatt - ismertette a bíró. 

Nem volt megfelelő a monitoringrendszer sem, de a szakértők véleménye szerint ha az lett volna, akkor sem akadályozta volna meg a katasztrófát. A büntetőtanács elnöke az indoklás további részében arról is beszélt, a vádlottak tevékenysége nem idézhette elő a katasztrófát, hiszen annak idején, a megrepedt 10-es kazetta létesítésekor nem dolgoztak még a Mal Zrt-nél. A 10-es kazetta karbantartását 2010 nyarán elvégezték, így annak elmulasztása a vádlottak terhére nem róható fel. Összességében elmondható, hogy a bíróság által megállapított szabályszegések és a katasztrófa bekövetkezte között nincs ok-okozati összefüggés. Az ítélet indoklását követően Fejes Péter ügyész fellebbezést jelentett be minden vádlott esetében, a vádlottak és védőik tudomásul vették az ítéletet. Az ügyben másodfokon a Győri Ítélőtábla jár el.

MTI Fotó: Nagy Lajos

MTI Fotó: Nagy Lajos

Az ítélet indokolása előtti percekben Kepli Lajos országgyűlési képviselő, a katasztrófa körülményeinek vizsgálatára létrehozott korábbi parlamenti bizottság jobbikos elnöke "Ennyit ér tíz ember élete" feliratú táblát mutatott fel a tárgyalóteremben. Miután bírói felszólításra nem hagyta el a termet, a biztonsági őr kísérte ki.

 

MTI Fotó: Nagy Lajos

MTI Fotó: Nagy Lajos


 Elfogadhatatlan - Felháborító - Gyalázat

Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere

Meg vagyunk döbbenve, szavakat nem talál az ember. Egész egyszerűen felháborító – reagált a devecseri polgármester az M1 adásában a döntésre. A végsőkig ki kell állni az igazság mellett, fellebbezni kell az ítélet ellen, amely nagyban bántja a helyiek igazságérzetét – fogalmazott Ferenczi Gábor. A polgármester felidézte: maga is tagja volt a katasztrófát vizsgáló parlamenti bizottságnak, amely egyértelműen a "profithajhászást" jelölte meg a baleset fő okának. Ha betartották volna a környezetvédelmi előírásokat, a tragédia minden bizonnyal nem következik be – tette hozzá. A polgármester megjegyezte: a gyerekek és az idősebb korosztály soha nem fogja tudni eldolgozni a traumát, hiszen bár kaptak új házakat az emberek, az otthonukat, az emlékeiket elvesztették.

Tili Károly, Kolontár polgármestere

– Erre számítottunk – fakadt ki a nol.hu-nak elkeseredetten Tili Károly. A tárgyalás több momentumából, a védőbeszédekből már arra a következtetésre jutottak a helyiek, hogy mindenkit fel fognak menteni. – Gyalázat – mondja, majd kijelenti, nem kíván többet nyilatkozni a bíróság döntéséről.

Magyar György ügyvéd

A büntetőjogi felelősség kérdésének vizsgálata a személyek esetében élesen elkülönül a cég polgári jogi felelősségétől. A polgári jog szerint a cégnek helyt kell állnia az okozott veszteségekért. Büntetőjogi felelősséget a bíróság - más szempontok szerint - nyilván azért nem állapított meg, mert kétséget kizáró módon nem lehetett bizonyítani, hogy a vádlottak személyükben felelősek a történtekért. Sem szándékosan, sem gondatlanul nem követtek el bűncselekményt – az első fokú ítélet szerint.

Sallai F. Benedek (LMP)

Az LMP szerint az ügy ismételten nyilvánvalóvá teszi, hogy a hazai jogrendszer nem alkalmas a környezeti katasztrófák megelőzésére és kezelésére, ezért a párt szabályozás-változást és az okozott kárral szinkronban lévő felelősségre vonást sürget. Szerinte az ítélet is azt bizonyítja, hogy Magyarországon sem a "szennyező fizet" elv, sem a megelőzés elve, sem az elővigyázatosság elve nem érvényesül, de még csak az illetékes hatóságnál sem felel senki azért, mert mindent rendben talált a katasztrófát megelőző ellenőrzéseknél.

Jávor Benedek (PM)

A magyar hatósági és szabályozási gyakorlat sem a környezeti balesetek megelőzésére, sem a felelősségi viszonyok tisztázására nem alkalmas. A valódi felelősök megtalálásához hiányzik a szándék, a valódi megoldás azonban a nagy környezeti kockázatú ipari tevékenységek átfogó európai szabályozása lenne.

Németh Szilárd (Fidesz-KDNP)

"Elfogadhatatlannak tartjuk azt a döntést, hogy az ilyen típusú ügyeknek nincs felelőse". Szerinte igenis meghatározható a felelősi kör.

Balog: kemény, de fair vita Miskolcon - Reagált a kritikákra a miniszter

Publikálás dátuma
2016.01.28. 10:47

Regionális szinten is fórumokat kell tartani az oktatási kérdésekről - mondta Balog Zoltán  csütörtökön a TV2 Mokka című műsorában. Az emberi erőforrások minisztere elmondta, hogy kemény, de fair volt a szerdai beszélgetés Miskolcon az iskolaigazgatókkal, tanárokkal és diákokkal tartott vitafórumon, ahol a Népszabadság szerint egyes problémákat most hallott először. A jelenlévők közül lapunknak többen úgy nyilatkoztak: a fórumon szinte semmi értékelhető nem hangzott el, a humánminiszter csak tűzoltással próbálkozik. A miskolciak jövő hétre fáklyás demonstrációt szerveznek.

Szerdán másfél órán keresztül beszélgetett Miskolcon egy fórumon a közoktatás problémáiról, ami kemény volt, de fair - mondta Balog Zoltán miniszter a Mokkában. A Népszabadság a miskolci vitáról azt írta, Balog Zoltán elcsodálkozott, mik történnek az oktatásban. A lap szerint a miniszter például elmesélte a megjelenteknek, hogy a két ünnep között volt némi szabadideje, utánanézett a dolgoknak, és ekkor szembesült azzal, hogy egy tanár akár év közben is nyugdíjba mehet, ha eléri a korhatárt.

A miniszter a Mokkában erre úgy reagált, hogy a rácsodálkozás egyes problémákra, az a ˝saját szava volt arra˝, hogyan lehet, az hogy egy tanárt minősítenek, majd utána még tanfelügyelőt is küldenek rá. A közoktatási rendszert ért kritikákra, például a pedagógusok adminisztratív leterheltségére válaszul azt hangsúlyozta, hogy 2016-tól három évig "nem esnek tanfelügyelet hatálya alá" a minősített pedagógusok, ami 9 ezer tanárt érint. A diákok túlterheltségével összefüggésben azt mondta: ez több éves probléma, már az ő gyerekkorában is vita volt erről. Hozzátette ugyanakkor, hogy a világ változik és ha versenyképesek akarunk maradni, nem csak többet kell dolgozni, de a diákoknak is többet kell tanulniuk, ebben meg kell megtalálni a megfelelő arányt.

Utasítja a Klik-vezetőket

A emberi erőforrások minisztere a műsorban fontosnak nevezte, hogy meghallgassák, milyen gondok merülnek fel és azokon miként lehetne javítani. Ennek érdekében arra fogja utasítani a munkatársait államtitkári, helyettes államtitkári, főosztályvezetői, Klik-vezetői szinten, hogy külön fórumokon találkozzanak igazgatókkal, igazgatóhelyettesekkel, tanárokkal, szülőkkel - mondta. Balog Zoltán szerint a megbeszélések eredményeként értelmes belső korrekciós javaslatok születhetnek, amelyek végrehajtására készen állnak.

Az egész napos iskoláról

Balog Zoltán kitért arra, az egész napos iskolának éppen az a célja, hogy ha megtanulja a diák az iskolában a tananyagot, a hétvégéje szabad legyen. Az intézményfenntartásról szólva azt emelte ki, hogy intézményvezetőknek, az alsóbb szintű irányító szerveknek nagyobb autonómiát, felelősséget kell adni.

Hangsúlyozta: a rendszerbe az elmúlt három évben plusz 234 milliárd forintot fektettek be, 2017-re ez már 300 milliárd forint feletti összeg lesz, ami azt jelenti, hogy a pedagógusok bére 40-50 százalék között növekszik. Rámutatott: az örökölt anomáliák miatt kellett lépniük, az önkormányzati szintű finanszírozás fenntarthatatlan volt és 1000 milliárdos hiányt termelt.

Ahogy lapunk korábban beszámolt róla: már az oktatásirányításban sem hagyhatják figyelmen kívül az orbáni oktatáspolitikával szembeni országossá nőtt tiltakozást, ezért az emberi erőforrások minisztere elutazott a tanári elégedetlenség első számú helyszínére, Miskolcra. 

Egy helyi tanár úgy nyilatkozott a fórumon történtekkel kapcsolatban, hogy szinte semmi konkrét, előremutató megjegyzés nem hangzott el Balog részéről. Csabalik Zsuzsanna, a PSZ Miskolc Városi Szervezetének titkára szerint a jelenlévők majdnem két órán át sorolták az oktatási rendszerrel kapcsolatos problémákat a miniszternek, leginkább a gyerekek leterheltségéről, az iskolák kettős fenntartásáról és a pedagógusminősítésről volt szó.

A fórumon több diák is felszólalt: egyikük megemlítette, hogy amióta elkezdte a gimit, már háromszor változott meg a tanrend, s így az érettségik tartalma, a felkészülés is bizonytalan, másikuk az elavult infrastruktúrák fejlesztésének szükségességét szorgalmazta. A jelenlévők beszámolói szerint a diákok felszólalásán Balog csak mosolygott, ám az MTI tudósításában azt írta, a miniszter megígérte: a következő hónapban 77 ezer informatikai eszközt juttatnak el az iskolákba.

Összefoghatnak a pedagógus szakszervezetek
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) sztrájkbizottságainak egyesítését kezdeményezte Mendrey László PDSZ elnök Galló Istvánné, a PSZ vezetőjének írt levelében. Mint Mendrey fogalmazott, mindannyiuk felelőssége és érdeke, hogy rákényszerítsék a kormányt a közoktatás egészének újjáépítésére. "Ez csak akkor érhető el, ha képesek vagyunk valódi erőt felmutatni, nem hagyjuk magunkat megosztani, s képesek vagyunk egységesen fellépni az általunk képviseltek érdekében. Javaslom, hogy szakszervezeteink vezető testületei még ebben a hónapban tárgyaljanak az egyesített sztrájkbizottság létrehozásáról" - írta.

Érdekes, hogy egy-két napja még arról szóltak a hírek, Balog az egyre hevesebb tiltakozások és a miskolciak jövő hétre tervezett fáklyás demonstrációjának hírére döntött úgy, hogy ellátogat a borsodi megyeszékhelyre, ennek ellenére tegnap már egy "Országjárás az oktatásról" címet viselő programsorozat első állomásaként emlegették a miskolci vizitet. Csabalik szerint mindez csak tűzoltás, érdemi válaszokat továbbra sem kaptak a tiltakozó tanárok.

Balog Zoltán az RTL Klub Házon kívül című műsorában korábban úgy nyilatkozott: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (Klik), az oktatás központosításával kapcsolatban "túltolták egy kicsit a biciklit", de tervezik, hogy lejjebb vigyék a döntési szinteket, hogy ne kelljen mindig a központra várni. Azt ugyanakkor hangsúlyozta: a Kliket nem fogják megszüntetni.