Kétségessé vált a szaúdi-orosz olajtermelés-csökkentési megállapodás

Londoni pénzügyi elemzők jelezték, szerintük kétséges, hogy létrejöhet a megállapodás. Az erről elterjedt találgatások hatására csütörtökön megugrottak az olajárak a világpiacon.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics iparági elemzői csütörtöki helyzetértékelésükben kifejtették: ezeket a meg nem erősített híreszteléseket - amelyek szerint a szaúdiak 5 százalékos termeléscsökkentést ajánlottak fel arra az esetre, ha Oroszország is így tesz - komolyan kell venni, már csak azért is, mert a két ország egyenként napi 10 millió hordó olajat termel. A ház szerint azonban nem magától értetődő, hogy Oroszország megbízható partner lenne ebben, részben azért, mert az orosz gazdaság recesszióban van, emellett a számos, egymással is versengő orosz olajvállalat a lehető legtöbb olaj eladására törekszik, vélhetően bármilyen áron.

Szerző

Az Adótanácsadók Egyesülete is ellenzi a közpénzügyi hatóság tervezetét

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete korábbi álláspontját fenntartva továbbra sem tartja jó megoldásnak az adócsalások és pénzügyi visszaélések megakadályozására egy új közpénzügyi hatóság bevezetését.

Az egyesület közleményében úgy fogalmaz: meglepetten szereztek tudomást a sajtóból arról, hogy a javaslat kidolgozása a végéhez közeledik, és hamarosan bevezetik az új hatóságot.   A szakmai szervezet felidézi, hogy nyáron véleményezték a tervezet könyvelők ellenőrzésére vonatkozó részét, amellyel kapcsolatban számos kritikai észrevételt tettek, de azóta nem látták a továbbfejlesztett anyagot.  Zara László elnök a közleményben kiemelte: különösen veszélyes, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium az ötlet kidolgozását az érintett szakmákat képviselő szervezetekkel való érdemi egyeztetés nélkül végzi. 

 Az egyesület elnöke a szervezet nevében visszautasította azt a vádat, hogy a könyvelők és az adózási szakma képviselői az adócsalók segítői lennének. Az adótanácsadók egyesülete szerint egyáltalán nem igaz az a vád, hogy a számvitellel, adótanácsadással foglalkozó szakemberek a kétes ügyletek aktív és tudatos részesei lennének. Az új hatóság bevezetését Zara László szerint nem indokolja a brókerbotrány: "Ez pusztán ürügy, hiszen ebben az ügyben a kisebb számviteli szolgáltatók, tanácsadók, könyvvizsgálók egyáltalán nem voltak érintettek, tehát az ő ellenőrzésük nem fogja tudni kivédeni az ilyen botrányos visszaéléseket." - fogalmazott az elnök a közleményben.

 Az egyesület álláspontja szerint az új hatóságtól az adóbevételek növekedését sem lehet várni, és továbbra is csak azokat az adótanácsadással, könyveléssel foglalkozó szolgáltatókat tudják majd vizsgálni, akik jelenleg is a törvényeknek megfelelően működnek. Hangsúlyozzák: érdekeltek a szakma helyzetének javításában, a minőségi munka versenyképessé tételében, ezért szerintük érdemes volna a számviteli, adótanácsadói szolgáltatások végzését igazoló adatokat kötelezően feltüntetni a bevallásokon is, és nem csak mérlegeken.

lásd még: Közpénzügyi hatóság alakul - Tiltakozik az ellenzék

Szerző

PayPal - Meghosszabbítják a visszaszállítási költségtérítést

Publikálás dátuma
2016.01.28. 15:39

A PayPal év végéig meghosszabbítja Refunded Returns szolgáltatását a kelet-közép-európai régió országaiban, így Magyarországon is, a szolgáltatással minden PayPallal fizetett termék után visszaigényelhető a visszaszállítás teljes költsége a visszaküldés okától függetlenül - közölte az online pénzügyi szolgáltató cég.

A szolgáltatás jelenleg világszerte 46 piacon érhető el és felhasználók milliói vették igénybe a program indulása óta. A bevezetés óta a kelet-közép-európai régió országaiban háromszorosára nőtt a szolgáltatást igénybevevő felhasználók száma, ami alátámasztja, hogy a megoldás hatékony lehet az e-kereskedelemhez kapcsolódó vásárlói félelmek eloszlatásában. A szolgáltatás egy év alatt 12 alkalommal igényelhető és vásárlásonként 9300 forint összegig fedezi a visszaszállítás költségeit. A visszatérítés igényléséhez a PayPal weboldalán található űrlapot kell beküldeni, csatolva a szükséges dokumentumokat.

A PayPal fogyasztói szokásokat felmérő kutatás szerint a magyar fogyasztók 38 százaléka vásárolt már olyan terméket az interneten, amely nem felelt meg az előzetes várakozásoknak. Az elégedetlen vásárlók 36 százaléka nem küldte vissza a terméket, aminek okaként a válaszadók 19 százaléka a visszaküldés magas költségeit, 25 százalék pedig a visszaküldés bonyolultságát jelölte meg.

Szerző