Japán;édesség;

2016-01-29 10:32:00

„Wagashi”, a varázslatos japán édesség

Az évszakok hangulatát, a természet harmóniáját, az öt érzék művészetét tükrözi a hagyományos japán édesség, a „wagashi” – mondta tegnap a budapesti japán nagykövet, Koszuge Dzsunicsi, bemutatva a sütemény készítésének kiváló mesterét, Mizukami Csikarát.  A képre kattintva galéria nyílik!

A 68 éves japán mester öt évig tanulta a különleges édesség készítését, 1977-ben üzletet nyitott Tokióban, de nem csak odahaza aktív, számos nemzetközi édességgyártóval is együttműködik, járja a világot, előadásokat, bemutatókat tart Milánótól Los Angelesig. Ezúttal a budapesti japán nagyköveti rezidencián mutatta be, hogyan formázza meg művészi édességeit.

A mester azzal lepte meg a hallgatóságát, hogy elmondta, Japánban nem négy, hanem legalább 72 évszak van. A sok száz éves történetre visszatekintő, tradicionális japán finomság mindig az adott évszakhoz kötődik. A wagashit készítő cukrásznak nagyon fürgének kell lennie, mire kitalálja, milyen formákkal, ízekkel, szinekkel, illatokkal érzékeltesse a hangulatot, már el is röppen az ábrázolni kívánt évszak. A mester gyakran a japán költészetből, irodalomból merít ihletet. Mint elmondta, különleges süteményt készítenek cseresznyevirágzáskor, hóeséskor, más ízzel és formával ünneplik a szerelmeseket, mást készítenek az esküvőre. A hagyományos édesség az idők folyamán sokat változott, kínai, holland, spanyol, portugál hatás is felfedezhető benne. Csak később került a süteménybe cukor és tojás, különleges babfélék, rizsliszt, zselék a fő alkotórészei. Elengedhetetlen kiegészítője a teaszertartásnak, a wagashi fő szerepe, hogy édességével kiemelje a tea aromáját. Mizukami mester bemutatta, hogyan készül a cseresznyevirág wagasi, s több más süteményköltemény.