„Wagashi”, a varázslatos japán édesség

Publikálás dátuma
2016.01.29. 10:32

Az évszakok hangulatát, a természet harmóniáját, az öt érzék művészetét tükrözi a hagyományos japán édesség, a „wagashi” – mondta tegnap a budapesti japán nagykövet, Koszuge Dzsunicsi, bemutatva a sütemény készítésének kiváló mesterét, Mizukami Csikarát.  A képre kattintva galéria nyílik!

A 68 éves japán mester öt évig tanulta a különleges édesség készítését, 1977-ben üzletet nyitott Tokióban, de nem csak odahaza aktív, számos nemzetközi édességgyártóval is együttműködik, járja a világot, előadásokat, bemutatókat tart Milánótól Los Angelesig. Ezúttal a budapesti japán nagyköveti rezidencián mutatta be, hogyan formázza meg művészi édességeit.

A mester azzal lepte meg a hallgatóságát, hogy elmondta, Japánban nem négy, hanem legalább 72 évszak van. A sok száz éves történetre visszatekintő, tradicionális japán finomság mindig az adott évszakhoz kötődik. A wagashit készítő cukrásznak nagyon fürgének kell lennie, mire kitalálja, milyen formákkal, ízekkel, szinekkel, illatokkal érzékeltesse a hangulatot, már el is röppen az ábrázolni kívánt évszak. A mester gyakran a japán költészetből, irodalomból merít ihletet. Mint elmondta, különleges süteményt készítenek cseresznyevirágzáskor, hóeséskor, más ízzel és formával ünneplik a szerelmeseket, mást készítenek az esküvőre. A hagyományos édesség az idők folyamán sokat változott, kínai, holland, spanyol, portugál hatás is felfedezhető benne. Csak később került a süteménybe cukor és tojás, különleges babfélék, rizsliszt, zselék a fő alkotórészei. Elengedhetetlen kiegészítője a teaszertartásnak, a wagashi fő szerepe, hogy édességével kiemelje a tea aromáját. Mizukami mester bemutatta, hogyan készül a cseresznyevirág wagasi, s több más süteményköltemény. 

Szerző
Témák
japán édesség

Zika vírus: válságstábot állít fel a WHO

Publikálás dátuma
2016.01.29. 10:22
Illusztráció: Thinkstock
Robbanásszerűen terjed a Zika vírus, idén akár négymillió embert is megfertőzhet Közép- és Dél-Amerikában, illetve az Egyesült Államok déli részén – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet. 

A WHO közlése szerint a fertőzöttek többségén semmiféle tünet nem jelentkezik, de a vírus súlyosan veszélyezteti a terhes nőket, a csecsemőik kisfejűséggel, agykárosodással jöhetnek világra.

Margaret Chan, a WHO főigazgatója szerint „a korábban enyhe fertőzés riasztó méreteket ölthet”. Az Egészségügyi Világszervezet válságstábot állít fel, s hétfői tanácskozásukon döntenek arról, hogy – akár tavaly az ebolajárvány kitörésekor – globális szükséghelyzetet hirdetnek-e. A nyugat-afrikai ebolafertőzés több mint 11 ezer ember életét követelte.

Az 1947-ben Ugandában felfedezett zika vírus más természetű, legújabban 2015 májusában bukkant fel Brazíliában. A zika ellen nincs védőoltás, bár az Egyesült Államokban már folynak a kutatások, 2016 év vége felé már embereken tesztelhetik a vakcinát – jelentette a BBC. A zika vírust egy szúnyog terjeszti, amely nem éjjel, hanem nappal csap le, s így jóval nehezebb ellene a védekezés, mint a maláriaszúnyog ellen.

A WHO a közlegő riói olimpia miatt különösképpen aggódik. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság minden óvintézkedést megtesz, hogy a sportolókat megóvják a fertőzéstől. 

Szerző
Témák
WHO Zika vírus

Katasztrófa fenyeget Moszulnál

Az észak-iraki nagyváros, Moszul közelében levő vízierőműnél katasztrófa fenyeget – figyelmeztetett tegnap a közép-keleti államban állomásozó amerikai egységek parancsnoka, Sean MacFarland altábornagy, arra a felmérésre utalva, amely szerint az Irak energiaellátása szempontjából létfontosságú erőmű gátja bármikor összeomolhat.

A moszuli létesítményt a nyolcvanas évek elején készítették, s már évekkel ezelőtt is a világ legveszélyesebb gátjának nevezték a szakértők, gyenge és málladozó alapozása miatt. A helyzet azóta tovább romlott, hiszen a rendszeres karbantartás el-elmaradt, amióta pedig a körzetben megszaporodtak a harci cselekmények, azóta gyakorlatilag senki nem törődik a gát állapotával. A terrormódszereiről hírhedtté vált Iszlám Állam (IS) alakulatai 2014 nyarán foglalták el Moszult, a gát környékéről azonban néhány héttel kiszorította őket az iraki kormányhadsereg és a kurd harcosok egyeztetett offenzívája. A harcok azonban csak tovább rongálták a gátat, amely Irakban a legnagyobb, a Közel-Keletn pedig a negyedik a sorban. A Tigris folyóra települt erőmű kiesése súlyos következményekkel járna az iraki energiaellátásra. A létesítmény jelenleg csökkentett kapacitással működik, de ha a sok helyen alámosott gát leomlik, Moszul víz alá kerülhet és akár félmillió ember is életét veszítheti. Az iraki illetékesek az AP hírügynökségnek nyilatkozva cáfolták, hogy gond lenne a gáttal.

Szerző
Témák
Irak Moszul