Köd, ónos eső - Elsőfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ

Publikálás dátuma
2016.01.29. 10:52
Köd Zalában. MTI Fotó: Varga György
Ködben úszik pénteken az ország, északkeleten az ónos eső miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az ország északnyugati csücskének kivételével szinte az egész országban a sűrű, tartós köd lesz a meghatározó pénteken. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahová nem hatolt el a csütörtöki tavasz sem, az ónos eső miatt is elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Pénteken egyébként országszerte borús, ködös idővel indul a nap, délen is mindenütt erősen megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. A délnyugati országrész kivételével egyre több helyen alakul ki eső, zápor.

Köd Zalában. MTI Fotó: Varga György

Köd Zalában. MTI Fotó: Varga György

Késő délelőttől nyugat felől már felszakadozik a felhőzet, mind nagyobb területen kisüt a nap. A Tiszántúlon ugyanakkor estig felhős marad az ég, de kora délután arrafelé is megszűnik a csapadék. Délelőtt a ködfoltok feloszlanak, majd az esti óráktól ismét többfelé köd képződik. Mérsékelt lesz a légmozgás.

Szerző

Tunéziába készül? Erre figyelmeztet a KKM

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata arra kéri a Tunéziába készülő magyar állampolgárokat, hogy tartsák be a helyi hatóságok által elrendelt kijárási tilalmat.

A konzuli szolgálat honlapján közzétett figyelmeztetésben emlékeztetnek: január 22-én a tunéziai belügyminisztérium az ország egész területén este 8 és reggel 5 óra között általános kijárási tilalmat rendelt el a tunéziai biztonsági helyzet jelentős romlása miatt. A kijárási tilalmat a tunéziai belügyminisztérium legutóbb este 10 és reggel 5 óra közötti időszakra enyhítette. 

A tunéziai hatóságok a kijárási tilalom elrendelésével azt próbálják megakadályozni, hogy a feszültség eszkalálódhasson és az átterjedhessen az ország nagyobb városaira. A konzuli szolgálat ezért arra kéri a magyar állampolgárokat, hogy a helyi hatóságok utasításait és rendelkezéseit tartsák be, és ennek megfelelően a kijelölt időszakban ne tartózkodjanak közterületen. Továbbá azt is kérik, hogy tanúsítsanak elővigyázatosságot és óvatosságot, kerüljék a tömegrendezvényeket.

Szerző
Témák
Tunézia KKM

140 milliót csalt el rákos betegek kezelésével

Mintegy 140 millió forint áfát csalt el egy ukrán származású pécsi férfi, akinek cégcsoportja külföldről közvetített betegeket magyarországi onkológiai ellátásra - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi szóvivője pénteken.

Sárközi Alexandra közleménye szerint egy ukrán származású pécsi férfi irányította a cégcsoportot, amely főként ukrán, moldovai és román pácienseknek közvetített magyarországi térítéses onkológiai ellátásokat. A teljesen jogszerűnek tűnő ügyletben a közvetítő cégek számláikat áfa nélkül állították ki, és bevételeiket adóbevallásukban adómentesnek tüntették fel, holott az általuk végzett betegközvetítés adóköteles tevékenység. Így 140 millió forint áfát nem fizettek be az állami költségvetésbe.

A NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói adórevizorokkal, informatikusokkal együtt, országos akcióban tizenkét helyszínen tartottak házkutatást. A pécsi férfit elfogták és gyanúsítottként hallgatták ki, másokat tanúként hallgattak ki. Mintegy 150 millió forint értékben zároltak két ingatlant, huszonegy bankszámlát, valamint lefoglaltak tizenegy gépjárművet, készpénzt és az ügyben érintett cégek üzletrészeit, így a költségvetésnek okozott kár már az akció napján megtérült.

A nyomozást különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt indították, amely akár nyolc évig tartó szabadságvesztéssel is büntethető.

Szerző