Három Warriors-játékos is lesz a gálán

A szurkolók által a kezdőötösbe választott Stephen Curry mellett Draymond Green és Klay Thompson is bekerült a Nyugati főcsoport csapatába, így 40 év után először képviseli egyszerre három játékos a címvédő Golden State Warriorst az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) All Star-gáláján.

A keleti és a nyugati gárda kezdőit a rajongók szavazatai alapján már a múlt héten nyilvánosságra hozták, csütörtökön pedig kiderült, hogy melléjük az NBA vezetőedzői kiket tartottak érdemesnek a szereplésre a február 14-én Torontóban sorra kerülő meccsen. A legtöbb, majdnem kétmillió szavazatot a Los Angeles Lakers idén visszavonuló ötszörös bajnoka, Kobe Bryant kapta. A "Fekete Mamba" a 18. gálájára készülhet, a csúcstartó a legendás Kareem Abdul-Jabbar 19 fellépéssel. A Nyugati főcsoport együttesét a San Antonio Spurs edzője, Gregg Popovich, míg a Keleti főcsoport válogatottjáét a Cleveland Cavalierst vezető Tyronn Lue irányítja.

Az All Star-csapatok

Nyugati főcsoport

Kezdőcsapat: Stephen Curry (Golden State Warriors), Kobe Bryant (Los Angeles Lakers), Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder), Kawhi Leonard (San Antonio Spurs), Kevin Durant (Oklahoma City Thunder). Cserék: Draymond Green, Klay Thompson (mindkettő Golden State Warriors), DeMarcus Cousins (Sacramento Kings), James Harden (Houtons Rockets), LaMarcus Aldridge (San Antonio Spurs), Chris Paul (Los Angeles Clippers), Anthony Davist (New Orleans Pelicans).

Keleti főcsoport

Kezdőcsapat: LeBron James (Cleveland Cavaliers), Kyle Lowry (Toronto Raptors), Dwyane Wade (Miami Heat), Paul George (Indiana Pacers), Carmelo Anthony (New York Knicks). Cserék: DeMar DeRozan (Toronto Raptors), Jimmy Butler (Chicago Bulls), Andre Drummond (Detroit Pistons), Chris Bosh (Miami Heat), John Wall (Washington Wizards), Paul Millsap (Atlanta Hawks), Isaiah Thomas (Boston Celtics).

Szerző

Drágulnak a lakások

Már a Családok Otthonteremtési Kedvezményének (CSOK) meghirdetésére is jelentősen drágultak az ingatlanok. Januárban országos átlagban 6 százalékkal nőtt a 60-150 négyzetméteres új lakások ára, de a különböző városokban nagyon eltérően alakultak a kínálati árak. 

Budapesten a december végi átlagos árszinthez képest 5 százalékos volt a drágulás, így az új lakások átlagos négyzetméterára 542 ezer forintra emelkedett, egy-egy budapesti új lakás átlagára pedig 45 millió forintra nőtt - derül ki az ingatlan.com összeállításából. A szakportál több mint 85 ezer hirdetés alapján vetette össze az új lakások, a telkek és a használt lakások kínálati árait a december végi árszinttel. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy hasonló mértékű drágulás a közeljövőben nem várható.

Az új lakások átlagos négyzetméterárát tekintve Budapest után Székesfehérvár következik, ám Fejér megye székhelyén csökkentek az árak, egy négyzetméterért, átlagosan 1 százalékkal kevesebbet, 372 ezer forintot kérnek, mint egy hónappal korábban, így itt egy-egy új lakás átlagára pedig 34 millióról 30 millió forintra csökkent. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a székesfehérvári árváltozás feltehetően a Családok Otthonteremtési Kedvezményének (CSOK) köszönhető. Az elemző szerint az nem meglepő, hogy Székesfehérvár a második legdrágább város. “Egyrészt közel van a fővároshoz, ami a Budapesten munkát vállalóknak is megfelelő alternatívát jelenthet, arról nem beszélve, hogy a város gazdaságilag erősnek számít” - tette hozzá.

A gazdasági szempontból szintén jó helyzetben lévő Győrben a december végi szinthez képest 1,8 százalékkal 311 ezer forintra nőtt az új lakások átlagos négyzetméterára a hirdetések alapján, egy-egy lakás átlagára pedig 2,5 százalékkal 24 millióról 25 millió forintra ugrott.

Szerző

Fölösleges hatóság születhet

Publikálás dátuma
2016.01.30. 06:24
Miközben több tucat hivatal megszűnik, új aktatologatók lépnek színre FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCK
A szakmai szervezetek megkérdezése nélkül határozhat a kormány egy új pénzügyi ellenőrzési hatóság létrehozásáról. A szakemberek szerint erre semmi szükség, ráadásul igaztalanul állítják be bűnbaknak a nagyarányú áfacsalások és brókerbotrányok miatt a könyvelőket, könyvvizsgálókat, adótanácsadókat.

Már 2012-ben is tervezte a kormány, akkor még elvetették, most azonban úgy tetszik mégis létrehozzák a a könyvelők, az adótanácsadók, az adószakértők és a könyvvizsgálók ellenőrzéséért felelős közpénzügyi hatóságot. Az indoklás szerint az új hivatal a brókerbotrányok és a nagy léptékű áfacsalások, a fekete gazdaság visszaszorítását szolgálná - szellőztették meg a Magyar Idők című kormánylapban.

Azóta kiderült, gazdája is van a területnek. Pankucsi Zoltán nemzetgazdasági tárca adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára az ősszel egyeztetett az érintettekkel, és a könyvelőknek konkrétan ígérte, hogy megkérdezésük nélkül nem kerül napirendre az ellenőrzésük. A szakma képviselői csütörtökön meglepetten hallották, hogy a helyettes államtitkár tényként jelentette be, hogy júliustól már egy új hatóság ellenőrzi őket. Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke a 24.hu-nak nyilatkozva azt mondta, ezzel hátba szúrta a könyvelőket a minisztérium. Az alelnök a Népszavának elmondta, a tervezett Pénzügyi Ágazati Közfelügyeleti Hatóság (PÁKH) feladatait a Nemzetgazdasági Minisztérium számviteli osztálya jelenleg is ellátja, mind az akkreditációs feladatokat, illetve a kreditpontok megállapítását, végzi a könyvvizsgálók közfelügyeletét, valamint kiadja a mérlegképes könyvelői engedélyeket. Pankucsi szerint egy már most is a minisztériumon belül működő szervezetből jönne létre a hivatal, vélhetően annak felduzzasztásával. Az új hivatal létrehozásának terve különösen érdekes most, hogy a kormány éppen több mint 70 minisztériumi háttérintézmény megszüntetését és 50 ezer közszolga elbocsátását tervezi.

Ruszin szerint a hivatal felállításához hosszabb időre lenne szükség, mert ki kellene alakítani az etikai szabályzatot, a vizsgálati rendszert. Egy ilyen összetett feladaton például a könyvvizsgálói kamara legalább két évtizede dolgozik, de a nemzetközi gyakorlat is hasonló.

Az eddig megismertek szerint az új hatóság feladatai között lenne a képzési követelmények meghatározása, a működési engedélyek kiadása és a hiányosságok feltárása, könyvelési és más díjak figyelemmel kísérése, az irreális árverseny megfékezése. Ez utóbbi vélhetően a magukat túl olcsón kínáló szolgáltatók kiszűrését jelentené. Mindenesetre beszédes, hogy a szakmai és érdekvédelmi szervezetek egyöntetűen tiltakoznak az ellen, hogy a kormány gyakorlatilag egész szakmákat gyanúsít azzal, hogy bűntársként vesznek részt adócsalásokban.

Az sem kizárt, hogy például a könyvvizsgálókon is ütni akar még egyet a kormány, amiért tavaly tiltakoztak az ellen, hogy a brókerbotrányra hivatkozva törvénybe foglalták, nem csak cégük, de magánvagyonukkal felelnek olyasmiért, amiben szerintük nem bizonyított a felelősségük.

Egy 2015-ben elfogadott törvény alapján ugyanis a könyvvizsgáló vagyonát anélkül zárolhatják a hatóságok, hogy megalapozott bizonyítékokkal támasztanák alá érintettségüket valamilyen bűncselekményben. Már az is elég a vagyonelkobzáshoz, ha a könyvvizsgáló csak kapcsolatban állt egy 50 millió forintnál több kárt okozó, bűncselekménnyel gyanúsított céggel. Ráadásul nem csak azokat a javakat zárolhatják, amelyek az adott vállalkozástól származnak, hanem az is ami más tevékenységből való, sőt, a család közös vagyona is áldozatul eshet.

A kabinet egyebek mellett a jegybank mellett működő pénzügyi felügyelet felelősségét is el akarja maszatolni, amiért hosszú éveken át nem tűnt fel nekik a Quaestor brókercég 150 milliárdos engedély nélkül kibocsátott fiktív kötvénycsomagja, vagy hogy mi zajlik a Buda-Cashnél. A felelősséget már tavaly, a botrány kirobbanásakor a könyvvizsgáló cégekre igyekezett a kormány hárítani.

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara közleményben szögezte le, hogy a közpénzügyi hatóság létrehozását érintő törvényjavaslat tervezetét nem ismerik, így csak javasolják, hogy szélesebb körre terjesszék ki a könyvvizsgálati kötelezettséget, mert az pénzt hozhat a költségvetésnek. Az árversennyel kapcsolatban a kamara is a túlzóan alacsony árakat kifogásolja. A sorok között olvasva kritizálja az elkapkodott törvénykezést, ezért a hatóság felállításáról és a könyvvizsgálókat érintő részekről egyeztetést javasol a minisztériumnak.

Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnökét is meglepte, hogy a sajtóból kell értesülnie arról, hogy az új hatóság tervének kidolgozása a végéhez közeledik, és hamarosan működni kezd z új hivatal. Ugyan nyáron véleményezték a tervezet könyvelők ellenőrzésére vonatkozó részét, mellyel kapcsolatban számos kritikai észrevételt tettek, de azóta nem látták a továbbfejlesztett anyagot. Vagyis nem tudják, hogy észrevételeiket beépítették-e a javaslatba. A szakember szerint egyébként a könyvelőket az adott cég ellenőrzésekor az adóhatóság is vizsgálhatja. Ehhez nincs szükség egy mondvacsinált szervezetre - tette hozzá. A hivatal túlburjánzása reális félelem, hiszen 40 ezer mérlegképes könyvelőt, 15 ezer adótanácsadót és adószakértőt és a 4000 könyvvizsgálót kellene ellenőrizni, miközben ezek egymástól is igen eltérő szakterületek.

Angyal József okleveles adószakértő helyesnek tartja a hatóság felállítását, ha az kiszűri az engedély nélkül adótanácsadással, szakértéssel foglalkozókat. Ehhez azonban az adózásról szóló törvényt is módosítani kellene, mert ha nem lesznek szankciók, akkor "fogatlan oroszlán" lesz az új szervezet. Ahhoz, hogy el lehessen dönteni, hogy az új szervezet sóhivatal lesz, vagy egy ténylegesen működő hatóság, ahhoz tudni kellene, hogy a májusra ígért új adózásról rendelkező törvény (art) mit fog tartalmazni. Az okleveles adószakértő szerint szabadpiaci gazdaságban elfogadhatatlan a különféle díjak központi megállapítását, mert az beavatkozás a szerződéskötés szabadságába.

Nincs szükség új hivatalra

Az Együtt szerint nincs szükség újabb közpénzügyi hatóságra, mert azzal csak egy újabb vállalkozói kört tesznek függővé. A pártelnök, Szigetvári Viktor úgy fogalmazott: Magyarországon nem a könyvelők, hanem a fideszesek lopnak, az új hivatal pedig a nemzeti dohányboltok után a nemzeti adótanácsadók rendszerének előkészítését jelenti.
A könyvelői piac jelenleg is számos ponton ellenőrizhető, ha egy adótanácsadó adócsalásban segédkezik, az ellen az állam most is fel tud lépni - jelentette ki. Az adótanácsadói piacon jól működik a verseny, a kormánynak pedig sok más eszköze is lenne arra, hogy felvegye a harcot a korrupcióval szemben - közölte. Hangsúlyozta, hogy az Együtt szerint inkább erősebb bejelentő-védelemre, az "ügyészi klikk" felszámolására és a közérdekű adatok átláthatóságára van szükség.

Szerző