Előfizetés

Szijjártó vagyonnyilatkozata erősen kérdéses

A nol. hu fennakadt Szijjártó Péter vagyonnyilatkozatán. 2014-ben hetekig arról faggatta a sajtó, hogy miből tellett a fiatal miniszternek egy 334 négyzetméteres villára Dunakeszin. A kormánypárti politikus azzal magyarázta a látványos gyarapodását, hogy a tehetős szülei segítették ki, igaz, a különféle nyilatkozatokban különféle összegek szerepeltek.

Az a tavaly januárban leadott bevallásából kiderült, hogy 45 millióval tartozik a szüleinek. Ez 2015-ben 15 millióval csökkent, Szijjártó szerint azért, mert ennyivel törlesztett, miután eladta a másik Dunakeszin lévő házát. Ám az teljességgel valószerűtlen, hogy a 140 négyzetméteres házért mindössze ennyit kapott volna a jelenlegi ingatlanárak fényében. Az ingatlan.com adatbázisa szerint az ekkora házak 28-30 millió forintnál kezdődnek a Budapest melletti településen. Ha többet kapott volna 15 milliónál, akkor az meg kéne jelenjen a megtakarítási oldalon, csakhogy a félretett pénze több mint egy millióval csökkent. Ha kölcsönadta volna, akkor azt követelésként szintén fel kellett volna tüntetni.

A teljes cikket itt olvashatja!

Újra Lázárhoz fordulnak?

Publikálás dátuma
2016.02.01. 06:14
A két héttel ezelőtti taxisblokád után csak időlegesen csillapodtak a kedélyek FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Ismét Lázár Jánoshoz fordulna a Magyar Taxisok Szakszervezete, mert az állam részéről nem tartja kielégítő tárgyalópartnernek a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot. Ezzel szemben a tüntető taxisok képviselői azt állítják, ők elégedettek, a tárgyalás a legnagyobb rendben zajlott. Mindeközben a többi szakszervezet csak reménykedik, hogy részt vehetnek a további megbeszéléseken.

Ellentmondásba keveredett a Magyar Taxisok Szakszervezetének (MTSZ) állítása és a taxisok által a múlt csütörtöki kormányegyeztetésre delegált sofőrök véleménye. Az MTSZ ismét Lázár Jánoshoz fordulna, mert a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot (NFM) nem tartják kielégítő tárgyalópartnernek. "A kormány a tárgyalásokat olyan sínre akarja terelni, ami nem vezet sehova" - derült ki a szakszervezet egyik Facebook bejegyzésből. Szerintük Lázár jobban tudná képviselni a taxisok érdekeit.

Ezzel szemben a demonstráló taxisok képviselői elégedettek. Azt írták, "a tárgyalás pozitívan és teljes egyetértésben zajlott." Állítják, sok hasznos és új információt, javaslatot sikerült megfogalmazniuk. Szerettük volna megtudni, mégis milyen újításokkal hozakodtak elő, de az érintettek egyelőre nem nyilatkoznak. Ezen kívül a tárgyalásról még ma sem tudni többet, az esemény után az NFM is csak annyit közölt, a találkozó célja az volt, hogy a taxisok igazolják, kollégáikat elfogadható felhatalmazással képviselik, ezen kívül megfogalmazták intézkedési javaslataikat.

Ami biztos: "jelenleg egy közös célja van minden résztvevőnek, mégpedig az Uber törvénytelen és jogsértő működésének felszámolása." A delegáltak fő irányvonala - megfogalmazásuk szerint - az illegális sofőrökkel szembeni intézkedő hatóságok (BKK, NKH, NAV) jogkörének és intézkedési lehetőségeinek kiszélesítése. Ezt magas összegű bírságok kiszabásával (jelenleg a bírságplafon 600 ezer forint), valamint gépjármű elkobzással képzelnék el. A jogszabályokat be nem tartó cégeket, vállalkozásokat egyszerűen megszüntetnék.

Érdekes, hogy az egyeztetésen megjelent taxisok már konkrét javaslatokkal álltak elő, míg az Uber jogi képviseletét, és a többi szakszervezetet meg sem hívták a találkozóra. Ezzel kapcsolatban Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke korábban elmondta: mindebből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. "A szakszervezetek eddig is részt vettek a tárgyalásokban, így számítunk rá, hogy ez a jövőben sem fog változni." A soron következő tárgyalás pontos időpontját még nem ismert, a következő két hétben bármikor összeülhetnek a felek. A tárgyalás ekkor már a stratégiai partnerek, és a szakmai érdekképviseletek közreműködésével zajlanak majd.

A taxisok beperelik Juhász Pétert

Beperelte Juhász Pétert, az Együtt politikusát a taxistüntetés egy főszervezője. Forgóné Czapp Bernadett szerint Juhász egy nemrég nyilvánosságra hozott videójában "ledegradált és politikai színezetet adott egy olyan demonstrációnak, ami a taxis szakma megmentéséről szól". Forgóné állítása szerint "a vérig sértett, a taxisokat többször átverő, taxisok bőrén élősködő, karrierista" Juhász ezzel egyoldalúan tájékoztatta a közvéleményt. Juhász - aki korábban segítette az elégedetlen taxisokat - a videóban arról beszélt, hogy a kormány a "hiénákat" hívta tárgyalóasztalhoz.

"A szakszervezet emberei ugyanis elkezdték összegyűjteni kérdőívvel a taxisok csendes többségének valós elvárásait. Ez nem tetszik a Fidesznek. Így kicsinálták a szervezetet a háttérben, és leültek a bábjaikkal egyeztetni" - írta a politikus. Tény: "súlyos véleménykülönbözőség" miatt néhány napja lemondott és kilépett a szervezetből az MTSZ szóvivője és alelnöke is. "Ez az a pont, ahol én magam is kiszállok egy időre az ügyből. Egészen addig, amíg nem hívnak újra azok, akik valóban másokért is tenni akarnak, nem csak a saját magukért" - mondta Juhász.Nekimegy a független bíróságoknak a Fidesz

Vitát kezdeményez az Országgyűlés igazságügyi bizottságában az igazságszolgáltatásról a Hagyó-ügyben és a vörösiszap-katasztrófa ügyében született ítéletekkel kapcsolatban a Fidesz - jelentette be Németh Szilárd. 

A kormánypárti országgyűlési képviselő azt mondta: az embereket joggal háborítja fel a tíz halálos áldozattal járó vörösiszap-katasztrófa ügyében hozott felmentés, csakúgy mint a fővárost 2010 előtt "irányító maffia főnöke", Hagyó Miklós ügyében a felfüggesztett szabadságvesztés. A Fidesz az igazságszolgáltatással kapcsolatban tiszteletben tartja "a bírói függetlenség liberális követelményét", de az átláthatóság és elszámoltathatóság demokratikus követelményeinek is érvényt kíván szerezni - fejtette ki Németh, aki kérdésre válaszolva azt is elmondta: ha szükséges, a parlamenti bizottságban lefolytatandó vitára meghívják az igazságszolgáltatás vezetőit, és szólt arról is, hogy törvénymódosításra is sor kerülhet.

Arról Németh egyetlen szót sem említett, hogy az igazságszolgáltatás ma egy, az új alaptörvénnyel és a hozzá tartozó, kizárólag a Fidesz-KDNP által megalkotott és elfogadott törvényekkel létrehozott rendszerben működik, s noha a szervezeti és eljárási szabályok 2010-et követő átalakítása jelentősen csorbítani igyekezett a bíróságok függetlenségét, az azt megkövetelő - nem liberális -, hanem demokratikus és nemzetközi jogi elvárások biztosítják az ítélkezés szabadságát. Éppen ezért szólította föl tegnap az MSZP - Németh szavait követően - a Fideszt, hogy szálljon le a független bíróságról és számoltassa el és mondassa le a zátonyra futott perek legfőbb felelősét, Polt Pétert. Bárándy Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának szocialista alelnöke szerint ugyanis nem a bíróságok és nem is a jogszabályok a felelősek azért, hogy a Fidesz politikai megrendeléseit teljesítő ügyészek koncepciós perei sorra zátonyra futnak. Arról sem a bíróságok és a törvények tehetnek, hogy az ügyészség a vörösiszap-katasztrófa ügyében képtelen azokkal szemben vádat emelni, akiket felelősség terhel.

Még kevésbé elfogadható, hogy a Fidesz parlamenti vizsgálatokkal akar nyomást gyakorolni a bíróságokra - fogalmazott Bárándy, aki szerint vizsgálatot folytatni a korrupt és tehetetlen ügyészségi vezetők ellen kell annak kiderítésére, hogy hogyan lehetséges az, hogy olyanokkal szemben emelnek vádat, akiket a bíróságok rendre felmentenek, miközben a mai kormányhoz és konkrétan Orbán Viktorhoz köthető, nyilvánvalóan bűncselekménygyanús ügyekben, mint például a trafikmutyi, az állami földek politikusok kezére játszása, vagy a miniszterelnök gázszerelőjének és fogorvosának milliárdossá tétele, nem indítanak vizsgálatot.