Előfizetés

Pintér a forintban, Varga az államkötvényben bízik

Hétfőn 0 órakor közzétették a kormánytagok és a képviselők vagyonnyilatkozatát. A vs.hu is megnézte a legérdekesebbeket.

Pintér és felesége 70 milliót tett félre

A belügyminiszter tavaly 21, idén 19 különböző formában tartott megtakarításai közül a forintosak összértéke 153 millióról 200 millióra nőtt, eurómegtakarításai 480 ezerről 454 ezerre csökkentek, dollármegtakarításai 681 ezerről 686 ezerre nőttek. A belügyminiszter feltünteti a felesége nevén lévő banki, brókeri megbízásokat is. Ezek 12 millió forintról 43 millióra nőttek.
Pintér továbbra is 500 milliót vár 2013-ban eladott cégének vevőjétől, és 590 milliót családi, baráti kölcsönből.

Varga államkötvényeket vett

Legutóbb még csak 800 ezer forintnyi államkötvénye volt a nemzetgazdasági miniszternek, a mostani bevallásából kiderül, már 3,1 millióért vett államkötvényt. Varga Mihálynak emellett 1,1 millió forintnyi befektetési jegye is van, valamint 230 ezer forintot törlesztett a bankhiteléből is.

Kósa eladott egy motort

Kósa Lajosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének közepesen mozgalmas éve volt vagyoni szempontból, összességében jót tett neki a tavalyi év, noha továbbra is csak képviselői javadalmazásából él, ami ami majdnem 1,3 millió forint havonta. Járműparkja kisebb lett, ugyanis a Mercedes Vianója mellett az eddigi két motorból mára csak egy maradt, a BMW RT1150-esét eladhatta, úgy 1-1,5 millió forintot kaphatott érte, a használt motorok hirdetéseit nézve.

Seszták bankolt

A fejlesztési miniszter három kisvárdai és két angyalföldi ingatlanja nem változott, bankban tavaly 180 milliója volt, idén 202 milliója. Egymillió forintnyi devizáját tízmillióra növelte. Ügyvédi irodájából 35 milliót szerzett -ezt bankba tette- , ezzel jobb évet zárt tavaly, mint 2014-ben, akkor 15 millió érkezett az irodától.

Kövér szerény

Az Országgyűlés elnöke sosem arról volt híres, hogy rengeteg földje, megtakarítása vagy értéktárgya lenne, és ezen tavaly sem változtatott. Feleségével és két gyermekével továbbra is a szigetszentmiklósi 143 négyzetméteres családi házukban laknak, amely egyben Kövér egyetlen ingatlanja is. Kocsit sem cserélt, a 2014-ben vásárolt Skoda Superbjét használja.

L. Simon már csak "kisfőnök" otthon

L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára korábban is a tehetős politikusok közé tartozott, főleg mezőgazdasági érdekeltségei miatt. Vagyonában tavaly nem történt jelentős változás, viszont több mint 45 hektárnyi földjéhez – szőlő, gyümölcsös és szántó – vett még két részletben mintegy 1,2 hektárt. Ebben nincs benne az a 34 hektár, amit a felesége vett állami földárverésen.

Az államtitkár családja valószínűleg átrendezte a mezőgazdasági vállalkozását, legalábbis erre utal, hogy a korábbi 57 százalék helyett tavaly év végén már csak 24 százalékban volt tulajdonosa a Simon és Simon Kft-nek.

Simicskó variált

Az új honvédelmi miniszter tavaly októberben leadott vagyonnyilatkozatához képest annyi a változás, hogy 26 millió forintos, bankbetétben őrzött vagyona 20 millióra apadt. Ugyanennyi pénzt viszont befizetett egy OTP Tőkegarantált befektetési alapba. Maradtak 19.5 millió forint értékű kincstárjegyben, valamint 13.5 millió forintos államkötvényben elhelyezett befektetései, valamint 2009-ben vásárolt Ford Focusa.

Simicskó Istvánnak sem sikerült pontosan kitöltenie vagyonnyilatkozatát 2014-ben: II. kerületi lakásának mérete változott több alkalommal is, mint akkor az Index kiszúrta, egy másik, tulajdonában lévő siófoki ingatlan esetében pedig a mérete és megvásárlásának dátuma is változott több alkalommal. Korábbi nyilatkozataiban egy másik II. kerületi lakást, és egy pilisszentiváni telket is feltüntetett, de ezek a későbbiekben már nem szerepelnek, viszont az értük kapott pénznek sincs nyoma.

Tállainak nincs hitele

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának már 2014 végén is meglepően sok, mintegy 50 millió forint megtakarítása volt (zöme OTP befektetési alapokban), ráadásul sokakkal ellentétben neki nem volt hitele. Ez tavaly év végére 54 millió forintra hízott, hitele pedig továbbra sincs.

A teljes cikket itt olvashatja!

Rogánnak már csak félmilliós megtakarítása maradt

Több mint 1 millió forintos miniszteri fizetés jött hozzá képviselői díjához, de Rogán Antalnak már csak 507 ezer forint megtakarítása van. Igaz, pár millió forintot sikerült törlesztenie. A II. kerületi luxuslakása viszont nem tágult tovább - írja a hvg.hu.

Idén Rogán Antalnak már nemcsak fideszes képviselőként, de egyben a kormányt tagjaként kellett nyilatkoznia vagyonáról - hátha kabinetfőnökként kevesebbszer kell majd korrigálnia, mint 2014-ben, mikor folyton belezavarodott saját Pasa parki lakásának négyzetmétereibe. Többszöri nekifutásra abban az évben viszont olyan jól sikerült végül csak összeszedni az ingatlan táguló méreteit, hogy a tavalyiba valószínűleg csak átmásolnia kellett, és úgy tűnik, idén sem nőtt tovább a lakás. Éjfélkor kikerült vagyonnyilatkozat szerint ugyanis továbbra is egy II. kerületi, 185 négyzetméteres lakás és kb. 40 négyzetméter teremgarázs/tároló tulajdonosa.

A takarékbetétben tartott forintja viszont megcsappantak: tavaly még nagyjából 3,5 millió forintja helyett most már mindössze 507 000 forint megtakarítása van.

A teljes cikket itt olvashatja!

Lázár újabb két birtokkal gyarapodott

A 19 ingatlannal rendelkező Miniszterelnökséget irányító miniszter tavaly két további ingatlannal gyarapította birtokai számát: egy hathektáros erdőt, valamint egy tizenhat hektáros vegyes művelésű területet (szántó, legelő, erdő) vásárolt - az adásvétel még folyamatban van a vagyonnyilatkozat szerint. 2014-ben is gyűltek a birtokai: akkor hét új szerzemény is bekerült az aktuális vagyonnyilatkozatába (2 szántó, 2 erdő, 1 legelő, 1 töltés, 1 kivett mocsár) - írja a hvg.hu.

A nagy műgyűjtő hírében álló – egyebek mellett Széchenyi Zsigmond karosszékét is birtokló – Lázár 2015-ben újabb (nem részletezett) műtárgyakkal is gazdagodott. 

A teljes cikket itt olvashatja!