Késik a gázárcsökkentés

Publikálás dátuma
2016.02.02. 06:21
Ha megvalósul az újabb rezsicsökkentés, ennek fő haszonélvezői is a módosabbak lesznek FOTÓ: NÉPSZAVA
Két számjegyű rezsicsökkentést ígért a kormánypárt frakcióvezető-helyettese. A szakértők, ellenzéki politikusok szerint viszont ez megint a lakosság egy szűk rétegének jelenthet újabb előnyt, ha egyáltalán megvalósítható.

Ameddig Fidesz-kormány van, marad a rezsicsökkentés, amely akár két számjegyű is lehet - mondta kérdésre válaszolva Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő a hétvégén egy sajtótájékoztatón az energia árak további zuhanását firtató kérdésre. Arra viszont nem tudott válaszolni, hogy erre mikor kerülhet sor. A szakemberek szerint, ha a kormány ismét differenciálás nélkül csökkenti a földgáz árát, ismét csak azok járnak jól, akik sok energiát használnak.

Az MSZP már egy éve követeli, hogy a Fidesz-kormány adja olcsóbban a már csaknem felére csökkent árú gázt. A szocialisták ezért ismét kezdeményezték, hogy a lakossági földgázszámlák az átlagfogyasztás mértékéig 20 százalékkal, az áram- és távhőszámlák pedig 10-10 százalékkal csökkenjenek. A kormánynak be kell fejeznie az energiadrágító nyerészkedést - hangsúlyozta Tóth Bertalan, az MSZP országgyűlési frakcióvezető-helyettese.

Míg 1000 köbméter földgáz ára 2012-ben átlagosan 500 dollár volt, jelenleg alig éri el a 200 dollárt. A kőolaj ára pedig ugyanebben az időszakban a hordónkénti átlagosan 100 dollárról 30 dollárra zuhant. Idén január első felében 23 dollár is volt, de Szaud-Arábia és Oroszország termeléscsökkentéséről szóló, később álhírnek bizonyult információ miatt 33 dollárra kúszott vissza és nem tudni, hogy ez átmeneti, vagy tartósabb emelkedést jelent - jegyezte meg Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója. Szerinte 2020-ig nem várható drámai áremelkedés, igaz, a kitermelési költségek miatt jelentős csökkenés sem. Ugyan már nincsenek összekötve a kőolaj és földgáz árak, de mivel helyettesítő energiaforrások, mégis kimutatható bizonyos párhuzamosság az árak mozgása között - tette hozzá Hegedűs.

A szakember szerint az áram árában a tőke és hálózati költségek jóval magasabb arányt képviselnek, mint a gáznál, így ott nem valószínű, hogy további árcsökkentésre nyílik lehetőség. A földgáz lakossági fogyasztói árában a molekula ára nagyjából 60 százalékot tesz ki. Ha jelentősen csökken a gáz beszerzési ára, annak meg kellene jelennie a lakossági árakban is. Ennek egy részét azonban a kormány "megelőlegezte", amikor az árak még magasabbak voltak: 2013-14-ben 25 százalékkal mérsékelte a földgáz lakossági árát. Az árcsökkentés miatt, és mert a szolgáltatók nem számolhatták el költségként például a rendszerhasználati díjat, óriási veszteségek keletkezek a szolgáltatóknál.

Ezért is szabadultak meg ezek a cégek (E.ON, Gdf Suez, Tigáz) veszteséges üzletáguktól, s adták el az államnak azokat. Időközben ugyan jelentősen zuhantak a világpiaci árak, de a kormányzat nem adta tovább a lakosságnak. Arra hivatkozik, hogy tartalékolják a felgyülemlett többletbevételt, így ha majd emelkednek a földgáz árak, akkor nem kell emelni az állami közszolgálatói árakat. Ezt a személetet Hegedűs Miklós közgazdaságilag értelmezhetetlennek nevezte. A szakértő szerint az "ősbűn" az energia piacon a hatósági ár bevezetése volt. A rezsicsökkentéssel pedig csapdába is lépett a kormány. Most azért kényszerül magyarázkodásra, hogy ha tovább esnek az energia árak, miért nem lesz olcsóbb a háztartásokban a gáz. Az is piacidegen, hogy a fajlagosan költségesebb lakossági szolgáltatás Magyarországon olcsóbb, mint a gazdasági szférában.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke a Népszavának elmondta, a hatósági ár eddig sem működött, hiszen például a lakossági távhőszolgáltatásban keletkezett veszteségeket a költségvetésnek kellett kipótolnia. Az ellenzéki politikus szerint inkább az energiahatékonyságot kellene növelni és akkor ténylegesen kevesebb energiát használna az ország. Az LMP politikusa sem értett egyet azzal, hogy egységesen csökkentsék a földgáz árát. Úgy vélte, a "rezsicsökkentés" helyett a béreket kellene olyan szintre emelni, hogy az emberek ki tudják fizetni a háztartási energia árát.

A szakemberek összességében legföljebb 8-10 százalékos földgázár-csökkentést tartanának reálisnak.

Szerző

Egy tudós vállalkozó a szomszéd országból

Publikálás dátuma
2016.02.01. 16:56

Kiváló vállalat az, amely megélhetést nyújt alkalmazottainak, tulajdonosának és mindenki biztos pontként tekinthet rá, amely felszínen marad a legnehezebb időszakokban is, mivel világos iránnyal és céllal rendelkezik - ez az ars poeticája Štefan Kassay szlovák professzornak. A nemzetközi hírű tudós, akinek Vállalat és vállalkozás című sikeres pentalógiájának (öt kötetes mű) harmadik, magyarul is olvasható kötetét a napokban mutatták be a budapesti szlovák nagykövetségen, igazán elmondhatja magáról, hogy nem csupán elméleti alapon ismeri a vállalatirányítás csínját-bínját. Hiszen amellett, hogy számos egyetem tisztelettel övezett tanára, maga is mindennapos résztvevője a nagyüzemi termelésnek, így az elméletet a gyakorlat több évtizedes tapasztalataival tudja igazolni. Štefan Kassay ugyanis az I.D.C. Holding Zrt. tulajdonosa, emellett a felügyelő bizottság elnöke.

A Magyarországon is leányvállalattal rendelkező cég az édesipari és sütőipari termékek legnagyobb szlovákiai előállítója, éves termelése eléri a 38 ezer tonnát, árbevétele pedig meghaladja a 108 millió eurót. Štefan Kassay nagyszerű alapokra építhette cégcsoportját. A társaság a Figaro Trnava (Nagyszombat) üzem több mint 100 éves termelési hagyományaira éppúgy tud támaszkodni, mint a Pečivárne Sered (Szeredi Sütőipari Vállalat) 60 éves tapasztalatára. Štefan Kassay magyar barátai között tisztelheti Farkas Bertalant, első - és egyetlen - magyar űrhajóst, és Boros Jenőt, korábbi pozsonyi magyar nagykövetet is, akik kedves szavakkal köszöntötték a könyvbemutatón.

A Vállalat és vállalkozás harmadik kötete a Stratégiai kommunikáció alcímet viseli. (A Gondolat Kiadó még ebben az esztendőben meg kívánja jelentetni a könyvsorozat befejező, két kötetét is.) Rastislav Káčer budapesti szlovák nagykövet kiemelte, hogy a mintegy 800 oldalas vaskos mű, hézagpótló, amit haszonnal forgathatják az egyetemisták és főiskolások is, akik minden bizonnyal nagyra fogják értékelni, hogy ezúttal a céges környezetben használható stratégiai kommunikációról kapnak hű képet.

A pentalógia szerzője, Štefan Kassay arról beszélt, hogy szerinte a kommunikáció és a marketing világviszonylatban összetett fejlődési időszakokon megy keresztül. (x)

Szerző

A demokratikus ellenzék egyeztetne a menekültválságról

A terrorizmus és a menekültválság komoly kihívás Magyarország és Európa számára, ám a két kérdést élesen külön kell választani és jogállami megoldást kell adni azokra - hangsúlyozta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke.

Molnár Zsolt azután beszélt erről, hogy egyeztetésre hívta az LMP, a Demokratikus Koalíció (DK), az Együtt, a Párbeszéd Magyarországért (PM), a Magyar Liberális Párt képviselőit. Az elnök elmondta, a megbeszélésen az LMP nem vett részt.
Az ellenzéki politikus azt mondta, a pártok szakmapolitikai egyeztetést folytattak arról, hogyan látják a biztonsági helyzetet Magyarországon és Európában, elsősorban a terrorveszélyről beszéltek, de a menekültkérdés is szóba került.

Molnár Zsolt a Fidesz által javasolt, a terrorveszélyhelyzetről szóló alaptörvény-módosítással kapcsolatban közölte, a megbeszélés résztvevői megerősítették, hogy a nagyobbik kormánypárt javaslatát nem támogatják, elfogadhatatlannak tartják. Az is egyértelművé vált, hogy a javaslatról a kormánypártok nem hajlandók érdemben tárgyalni, ragaszkodnak az eredeti elképzelésekhez és ezzel a kompromisszumot kizárta.

Az alaptörvényen kívüli javaslatokról - folytatta a nemzetbiztonsági bizottság elnöke - , például a szocialisták büntetőtörvénykönyv-, vagy költségvetési módosítását tárgyalási alapnak tekintik ezek a pártok és folytatják az egyeztetést.
A politikus az egyeztetés időzítését azzal indokolta, hogy hamarosan indul az Országgyűlés tavaszi időszaka.Elmondta azt is, véleménye szerint az a helyes, hogy azokkal a pártokkal is konzultáljanak - minősített információk megosztása nélkül - amelyeknek nincsen képviselőjük a nemzetbiztonsági bizottságban.

Molnár Zsolt azt mondta, az egyeztetésre meghívták Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértőt is, aki az európai biztonsági helyzetről, a terrorveszélyről, az embercsempészetről adott tájékoztatást.

Szerző