Publicisztika;Zacher Gábor;Törökszentmiklós;szintetikus drog;drogmérgezés;Társaság a Szabadságjogokért (TASZ);

Fordulat a drogbotrányban: mégsem haltak meg a kisbabák

Az előzetes hírekkel ellentétben mégis életben van az a két újszülött, akit két drogmérgezéssel kórházba került nő hozott világra. A csütörtökön Törökszentmiklóson tartott bulin további négy ember is rosszul lett, mindegyiküket kórházban ápolják. Az esetről sem a kórházak, sem pedig a rendőrség nem nyilatkozik. Csupán az biztos, hogy a mérgezést szintetikus drog okozta. A drogdílert a rendőrség elfogta, jelenleg előzetes letartóztatásban van.

,,Botrány a magyar kábítószer-történetben, ami történt. Még nem fordult elő, hogy ilyen súlyos, tömeges túladagolás két várandós nőt is érintsen - nyilatkozta az M1 aktuális csatorna híradójának Zacher Gábor. A toxikológus azután fogalmazott így, hogy kiderült, egy múlt csütörtökön Törökszentmiklóson rendezett "drogbuli" után terhes nők is kórházba kerültek, mert szintetikus kábítószert fogyasztottak. Az állapotos nőkön - a magzat védelmében - azonnal császármetszést hajtottak végre a szolnoki Hetényi Géza Kórház orvosai. Az újszülötteket a budapesti egyes számú gyermekklinikára szállították. Mint ahogy arról az RTL Klub beszámolt: a babák - a gyors beavatkozás ellenére -, nem élték túl az esetet. Bár továbbra sincs hivatalos tájékoztatás az újszülöttekről, de az egyik nő rokona hétfőn megerősítette az MTI-nek, hogy élnek a kisbabák. Ezt megelőzően ugyancsak rokonok mondták azt, hogy meghalt a két újszülött.

Nem ismertek a dizájner drogok hatásai a magzatokra
Nem lehet tudni, hogy akár rövid, akár hosszú távon milyen hatással vannak az új pszichoaktív anyagok a droghasználók magzatára - mondta a Péterfy Sándor Utcai Kórház toxikológiai osztályának adjunktusa az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában. Pap Csaba közölte: mivel az új pszichoaktív anyagok csupán tíz éve jelentek meg a kábítószerek között, nem ismert, hogy hosszú távon milyen hatással vannak a használóra, és az sem, miként hatnak a szerhasználó magzatára. A törökszentmiklósi esettel kapcsolatban hozzátette: a tünetek alapján egyelőre nem lehet megmondani, mit vehettek be az érintettek. Az állapotos szerhasználókkal kapcsolatban még nincs egészségügyi protokoll, mert nem volt széleskörű probléma, de úgy tűnik, ki kell alakítani egy stratégiát - vélekedett az orvos. 

Lapunk megpróbált utánajárni annak, hogy fordulhatott elő a téves tájékoztatás. Kovács Eszter, a kórház szóvivője csak annyit mondott, hogy a kiszivárgott esetlegesen téves hírekről nem ők tehetnek, így érdemes lenne azoktól az orgánumoktól érdeklődnünk, akik azokat megírták. Hozzátette: a betegjogok és a folyamatban lévő hatósági eljárás miatt nem áll módjukban nyilatkozni.

Ez csupán abban az esetben változhat, ha "az eljárások már lezárultak, s a szülők, vagy a kijelölt gyámok hozzájárulnak a nyilatkozattételhez". Az anyákat jelenleg is a szolnoki kórház intenzív osztályán kezelik, állapotuk életveszélyes, gép lélegezteti őket. Rajtuk kívül további négy fiatal férfi lett rosszul. Hármukat a szolnoki kórházba szállították, állapotuk javulása után hétfőn újra gépi lélegeztetésre szorultak. Negyedik társukat Budapesten ápolják, ő túl van az életveszélyen, így orvosai felébresztették az altatásból.

A drogmérgezésről a helyi rendőr-főkapitányság is hallgat, csupán arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy pénteken elfogtak egy 39 éves törökszentmiklósi férfit. Gyanújuk szerint ő árult drogot a csütörtöki bulin,a nála tartott házkutatáson marihuánát, herbált és kristályt találtak.

A járásbíróság a gyanúsított előzetes letartóztatását rendelte el a kiszabható büntetés nagyságára tekintettel továbbá azért, mert az ügyben még több tanú kihallgatása várható, akik befolyásolásával a gyanúsított a bizonyítási eljárást veszélyeztetheti. A döntés nem jogerős, mert a gyanúsított és védője enyhébb kényszerintézkedés, házi őrizet elrendelése érdekében fellebbezett. Felröppent a hír, hogy a kismamák ellen is eljárás indulhat a kisbabák veszélyeztetése miatt. Ezt biztosan egyelőre nem tudni, az ügyben a hatóság teljes hírzárlatot rendelt el.

A "drogbuli" kapcsán egyelőre Zacher Gábor is csak találgatni tud. A szakember szerint a fiatalok ismert szereket, úgynevezett alfa-PVP-t, illetve pentedront fogyasztottak, amelyek két-három éve jelentek meg a piacon. Hozzátette: a különböző fantázianevekre hallgató anyagok rendkívül "népszerűek", sokat is foglalnak le belőlük a rendőrök. Ez önmagában viszont kevés, az utóbbi években rengeteg új szintetikus anyag került a hazai drogpiacra. Számszerűen: tavaly csaknem ötszáz új molekula jelent meg itthon, míg 2014-ben csupán 103-ról tudtak a szakemberek.

Ha a hatóságnak sikerül is lefoglalnia ezeket, annak összetevőit, hatását csupán a véletlennek köszönhetően tudják beazonosítani, kellő alapossággal csak 3-4 évvel később lehet róluk nyilatkozni - szögezte le korábban a toxikológus. Tehát a szerek összetételéről, hatásáról tehát a fogyasztók, a hatóságok, de még a toxikológusok sem rendelkeznek napra kész információval. Az biztos, hogy a partin felbukkant szerek önmagukban is alkalmasak arra, hogy életveszélyes állapotot okozzanak, együtt pedig különösen veszélyesek. A túladagolás tünetei a szapora szívműködés, érösszehúzódás, magas vérnyomás, a testhőmérséklet extrém emelkedése, valamint a halmozott görcsrohamok. Zacher szerint ezért "iszonyú emberi felelőtlenség volt" a két várandós nő részéről, hogy drogot használtak, és ezzel visszaéltek a magzatok életével.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) értetlenül áll a csütörtöki események előtt. Ahogyan arról Kardos Tamás lapunknak nyilatkozott, az ilyen esetekben a legnagyobb probléma a hozzáállásban van. Manapság nem születnek olyan kutatások, amelyek rámutatnak, hogy a szintetikus drogok mennyire népszerűek, és nem foglalkoznak azzal, hogy a fogyasztóknak milyen motivációik vannak, hogy ezeket a szereket használják. A szakember szerint ez fontos lenne, hiszen csak ezek ismeretében lehetne a szerhasználókra hatni, s rámutatni, hogy amit tesznek az mennyire veszélyes. Ehelyett a döntéshozók inkább csak a C-listában hisznek, hiába látható, hogy ez önmagában kevés. Ha a drogpolitika a jövőben nem változik, akkor előfordulhatnak hasonló esetek, s ilyen méretű tragédiák is.

Nehéz lenne bármit is mondani a törökszentmiklósi esetről, hiszen egyelőre bizonytalan információk terjednek - nyilatkozta lapunknak Oberth József a Józan Babák Klubjának egyik munkatársa. Tapasztalataik szerint a szerhasználó állapotos nők, köztük dizájnerdrog-használók is, általában felismerik kritikus helyzetüket. Más drogfogyasztókhoz képest szokatlanul motiváltak a fogyasztás mérséklésére vagy abbahagyására. Problémájuk inkább bizonytalanságukban rejlik, mivel egyáltalán nem tudják, hogy kihez fordulhatnak segítségért. Kifejezetten a helyzetükre szakosodott egészségügyi intézmény szinte egyáltalán nem áll rendelkezésre, hazánkban csupán a Józan Babák Klubja foglalkozik ezekkel az esetekkel - mondta a szakember. Az egyesület lehetőségei azonban korlátozottak, "aki hozzánk fordul, azt csupán addiktológiai intézményekbe tudjuk tovább küldeni, s vállaljuk a terhesgondozásukat".

Nem titok a drogárusítás

Sok mindent hallani arról, mi történt, hogy történt. Egy neve elhallgatását kérő asszony – aki azért nem vállalja arccal a riportot, mert fél a dealerektől – elmondta, mindenki tudja, hogy drogot árulnak a Törökszentmiklóson, illetve azzal is tisztában vannak az emberek, hol lehet azt beszerezni – nyilatkozta egy helybéli a szoljon.hu.

– Ismerek olyanokat, akik a szegény emberek pénzén gazdagodtak meg hirtelen. Néhány évvel korábban még lomizni, kukázni járt, illetve Budapestre a lomtalanításokkor. Most BMW-je és akkora háza van Miklós egyik legjobb környékén, mint egy kastély. És nem egyedül van, sok hirtelen gazdagodott ember van itt Törökszentmiklóson, akik életükben nem dolgoztak meg rendesen a pénzükért, csak a bűnözésből éltek és élnek most is. Azt is ismerem, akit most elfogtak a rendőrök. Mindenki tudta, hogy kábítószert árul, mégsem tettek ellene semmit. A rendőrségnek kellene határozottabban fellépni ellenük, de ez nem történik meg. Nem csodálkozom, hogy tragédia lett a vége, mert mostanában mindenféle szerrel kereskednek, csak a pénz számít, az egy csöppet sem érdekel senkit, hogy amit eladnak, az megöli-e a fogyasztót, vagy sem. Ezek a rideg tények – mondta elkeseredetten az asszony, aki hozzátette, nagyon sajnálja azt, ami történt, hiszen véleménye szerint azok a még meg nem született kisgyermekek megérdemelték volna az életet.

Bővült az új pszichoaktív anyagok jegyzéke

Két új anyag, a TH-PVP és Mexedrone elnevezésű vegyületek vizsgálata és szakmai értékelése során a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Országos Addiktológiai Centruma (OAC) - a rendelkezésre álló adatok alapján - megállapította, hogy, stimuláns hatásuk miatt célszerű azokat az új pszichoaktív szerek jegyzékére (C-lista) felvenni. Ennek a jegyzéknek köszönhetően lehetővé válik a szerek forgalmazásának büntethetősége, ezáltal terjesztésük, használatuk visszaszorítása. Mivel 2015. január 1-jétől az új pszichoaktív anyagok jegyzékét nem kormányrendeletben, hanem miniszteri rendeletben határozzák meg, így a jogalkotó számára a korábbinál jóval gyorsabb reagálás válik lehetővé.

Kislexikon

Pentedron

Egy kokainhoz hasonló hatással rendelkező stimuláns. Rövid távú hatása között előfordul az eufória, a stimuláció, a megnövekedett koncentrálóképesség, majd nyugtalanság, mellkasi nyomás, pánikroham jelentkezhet a használók beszámolói alapján. „Nagyon buta szer, nem ajánlom senkinek” - írta az egyik használó az egyik fórumban.

Herbál

A herbál a marihuánához csak külsejében hasonló, de attól eltérően szintetikus szer, amely mára gyűjtőfogalommá vált. Könnyű hozzájutni, otthon is elkészíthető. Nem számít új drognak, már a hetvenes években ismert volt. Összetétele sokféle lehet: alapja egy Kínából származó fehér por, amit általában valamilyen szerves oldószerrel vagy közkedvelten körömlakklemosóval oldanak fel, majd növényi törmelékre szórják. Népszerű anyag, ez olcsóságából is adódik: egy gramm „csupán” 600-700 forintért megvásárolható. Gyakran a fűhöz hasonlítják, noha korántsem egyeznek. A herbál hatása teljesen eltér a marihuánáétól, eufóriát, majd depressziót okoz, az „igazi fű” pedig elsősorban az érzékszervek működését erősíti fel.

Kristálymet

A kristálymet a kristályos metamfetamin rövidítése. Ez a metamfetamin nevű drog egyik formája, ami egy fehér, kristályos drog, amelyet felszippantanak, elszívnak vagy injekcióznak. Néhányan még szájon át is fogyasztják, de mindenkiben erős vágy alakul ki arra, hogy tovább használja, mivel a drog a boldogság és a jó közérzet hamis érzését kelti – hirtelen magabiztosságot, hiperaktivitást és energikusságot. Az étvágyat is csökkenti. Ezek a hatások általában 6-8 órán keresztül tartanak, de tarthatnak akár 24 órán át is. Az első élmény lehet, hogy valamennyire kellemes, de a metamfetamin már az első perctől fogva elkezdi tönkretenni az emberek életét. A metamfetamin egy illegális drog, ami ugyanabba a kategóriába tartozik, mint a kokain vagy a többi kemény utcai drog.

Már a csekély mennyiséget is büntetik

Az Országgyűlés még tavaly decemberben fogadta el a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvényt, valamint ezzel összefüggésben egyes további törvényeket is. A vonatkozó jogszabály értelmében 2016. január 1-jétől már a csekély mennyiségű, 10 grammot meg nem haladó új pszichoaktív szer birtoklása is szabálysértésnek minősül.

Az új pszichoaktív szerek, vagyis dizájner drogok esetében 2016-ot megelőzően a törvény nem érintette a fogyasztókat, csupán az ezzel az ezzel kapcsolatos magatartásformákat rendelte büntetni; a Btk. erre vonatkozó paragrafusa szerint bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki új pszichoaktív anyaggal visszaél, tehát az országba behoz, onnan kivisz, vagy az ország területén átvisz, előállít, kínál, átad, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik – mondta a hirado.hu-nak Kardos Tamás, a Társaság a Szabadjogokért (TASZ) drogpolitikai programvezetője.

Hozzátette: bár a lefoglalási adatok alapján az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a dizájner drogok terjesztése és használata, ám ezt törvényi úton sem sikerült mérsékelni. Ez újabb bizonyíték arra a régi felismerésre, miszerint önmagában a törvényi szabályozás, ahogyan más drogok, úgy az új pszichoaktív szerek esetében is alkalmatlan a fogyasztási trendek befolyásolására, más szóval pusztán a drogokhoz kapcsolódó magatartásformák szankcionálása, illetve a büntetési tételek emelése nem tartja távol a potenciális fogyasztókat ezektől a szerektől – vélte Kardos Tamás.