Előfizetés

Göncölszekér - Versben és dalban Izrael földjén

Retkes Attila írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2016.02.03. 06:45
A slam poetry-szerű népszerűség sem vonzza őket Fotó: Bach Máté
Négy zsidó költő – a mártírsorsú Szenes Hanna és Oszip Mandelstam, valamint Paul Celan és Nelly Sachs – verseinek szép, érzékeny megzenésítése hallható a Göncölszekér együttes Izrael földjén című lemezén. A Zsidó Kulturális Fesztiválon tartott bemutatkozás után, március 19-én – Magyarország német megszállásának évfordulóján– a Frankel Zsinagógában is hallhatók lesznek a lemez dalai. A fiatal muzsikusokból álló zenekar fő hivatásának a 20. századi és kortárs költészet megismertetését tartja – minőségi zenei kontextusban.

„Évekkel ezelőtt szinte véletlenül, otthoni könyvespolcomon találtam rá egy Oszip Mandelstam kötetre, s nagyon megragadott” – mondja Baló András Márton, a Göncölszekér vezetője. 2011 körül már felvették a kapcsolatot a Zsidó Kulturális Fesztivál szervezőivel, hogy létrehozzanak egy tematikus koncertet. Folyamatosan válogatták a repertoárt, szűkítették a költők körét. Az 1938-ban a sztálini önkény áldozatául esett, szibériai lágerben elpusztult, Oszip Mandelstam mellé így került végül két kevésbé ismert költő.

Egy férfi és egy nő:a csernovici gettóból kiszabaduló, de szüleit elveszítő Paul Celan (1920–1970) és a németországi deportálástól megmenekülő Nelly Sachs (1891–1970) – többek között Gergely Ágnes, Lator László és Vas István gyönyörű fordításában. És végül még egy verset illesztettek a programba: a magyar Szenes Hannától – az Izraelben nemzeti hősként tisztelt mártír ejtőernyőstől, aki naiv szeretettel írt Cézárea tengerpartjáról, Izrael földjéről. A 2012-es fesztiválon egyszer el is hangzottak a megzenésített versek, de anyagi források hiányában a kezdeményezésnek akkor nem lett folytatása. 2014-ben Gryllus Dániel, a Kaláka együttes vezetője ajánlotta fel, hogy kiadója megjelentetné az anyagot, s ehhez sikerült is némi pályázati pénzt szerezni, amiből a közelmúltban megjelenhetett a lemez.

A téma nagyon komoly, és nehéz is róla újat, értékeset mondani: a holokauszt utáni gyászról, az újrakezdés nehézségéről és lehetőségeiről, a zsidóság (és általában az emberiség) 20-21. századi traumáiról szól. A CD-t hallgatva szerencsés megoldásnak tűnik, hogy a muzsikusok – Baló András Márton mellett Balog Péter, Erdősi Péter és Fekete Dániel – nem akartak zsidó koloritot vinni a dalokba; ehhez aligha lett volna muníciójuk. Sokkal inkább a hetvenes-nyolcvanas években megteremtődött modern magyar vers-megzenésítés útján haladnak; interpretációjuk mindvégig kulturált, kiegyensúlyozott. Hogy mégis vannak egyedi színek, az főleg a mértékletesen, de azért hatásosan alkalmazott ritka hangszereknek (mandolin, harmonika, harangjáték, ukulele) köszönhető.

Baló András Márton kérdésünkre elmondta: a holokauszt tragédiájában az együttes tagjainak csak kisebb részben van személyes érintettsége, de nem is ez volt a lényeg. A zenekar tagjai egyöntetűen úgy ítélték meg, hogy nem lehet erről a témáról elégszer adekvát módon beszélni. A tematikát tágabban is lehet nézni: nemcsak egy nép tragédiája, hanem minden népirtás borzalma benne van ezekben a szövegekben. „Emlékeztetés, figyelemfelhívás – de szeretnénk valamennyire optimisták is lenni, mert lenne lehetőség az újrakezdésre, a népek békés együttélésére.”

A Göncölszekér a 2000-es évek végén kezdte működését. Eleinte Vörösmarty Mihály és nyugatos költők verseit is megzenésítették, de hamarosan úgy érezték: leginkább a kortárs költészetben vannak olyan alkotók és versek, amelyeknek mondanivalója, stílusa közel áll hozzájuk. „Kikristályosodott, hogy Kemény István vagy Kovács András Ferenc nekünk többet mond, s ezt talán a hallgatók felé is tudjuk közvetíteni.” 2011-ben, ugyancsak a Gryllus Kiadónál megjelent bemutatkozó lemezük, a Minden perc itt hagy még átmenet volt a 20. század klasszicizálódott költői és a kortársak között. Áprily Lajos, Somlyó Zoltán, Ladányi Mihály, az itáliai Salvatore Quasimodo, a francia Jules Supervielle és Oszip Mandelstam váltakozott Petri György, Utassy József, Tolnai Ottó, Kántor Péter vagy a fiatalabbak közül Kemény és Kovács mellett Tóth Krisztina verseivel.

Ennek az albumnak az elmúlás volt a központi témája, míg a következő, a Szép Don Juan (2014) egyfajta nagyvárosi, helyenként tipikusan budapesti – életérzést igyekezett közvetíteni. Itt már a fiatal és középgenerációs magyar költők versei dominálnak: Jónás Tamás, Kemény István, Kiss Judit Ágnes, Pollágh Péter, Szabó T. Anna, Székely Szabolcs, Szlukovényi Katalin, Tóth Krisztina, Varró Dániel alkotásai. A Szép Don Juan fizikai hordozón (CD-n) nem is jelent meg; kísérleti jelleggel csak az interneten terjesztették, s ezáltal sokan megismerték a zenekart.

Arra a kérdésre, hogy a mai Magyarországon „rétegzene”-e a megzenésített vers, Baló így válaszol: a rétegzene nem feltétlenül negatív fogalom, mert azt mutatja, hogy a kortárs költészetnek, a megzenésített versnek van egy jól körülhatárolt közönsége.A kortárs művek iránt sokan fenntartással viseltetnek, aztán ha megismerik, már sokkal nyitottabbak. A Göncölszekér nem a legkönnyebb darabokból válogat, a slam poetry-szerű népszerűség sem vonzza őket; fontosabbnak tartják, hogy legyen hozzáadott művészi érték. Közönségük jelenleg inkább az irodalom felől érkezik, de tervezik, hogy olyan helyekre-színpadokra is eljussanak,ahol zenei oldalról is hangsúlyosan megmutatkozhatnak. A márciusi zsinagógai koncert után szeretnének eljutni a határon túli magyarlakta területekre – egy kisebb turné már éppen szerveződik.

Tolják a biciklit a tanárok - Tizenegy városban tüntetnek

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2016.02.03. 06:06
Illusztráció/Népszava
Tizenegy városban tüntetnek ma a kormány oktatáspolitikája ellen, de a jövő hétre is országos megmozdulások várhatóak. Miskolcon a tanárok mellett a közlekedési dolgozók és az egészségügyi ágazat képviselői is utcára vonulnak. A tiltakozások hatására a kormány már jövő hétre összehívná a köznevelési kerekasztalt, annak részletei azonban még a szakszervezetek előtt is ismeretlenek.

Elegük lett a tanároknak: ma országszerte fáklyás demonstrációkat tartanak a kormány oktatáspolitikája ellen tiltakozók, a pedagógusok mellett diákok, szülők és más ágazatok képviselői is utcára vonulnak, hogy megmutassák, a gondok elhallgatása és a kisebb-nagyobb kozmetikázások már nem segítenek a szakadék széléig "eltolt" rendszeren, gyökeres változtatásokra lenne szükség - ezt azonban a kormány nem meri vagy nem akarja meglépni. Balog Zoltán oktatásért (is) felelős miniszter a múlt héten Miskolcra látogatott, innen indult ugyanis a máig terebélyesedő tiltakozási hullám a Miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestülete - az oktatás rendszerszintű problémáit összefoglaló, ma már tízezrek támogatását bíró - levelének nyilvánosságra kerülése után. A fórumon - amelyet a miniszter "kemény beszélgetésként" értékelt - nem sikerült lecsillapítani a kedélyeket, a szervezők szerint a Balog-vizit ellenére sem vált okafogyottá a ma délutánra tervezett megmozdulás.

A miskolci "bázis tüntetés" délután fél 5-kor kezdődik, a résztvevők a Herman Gimnázium sportcsarnoka előtt gyülekeznek, innen vonulnak át a Hősök terére, ahol rövid beszédek hangzanak majd el, ezt követően a megjelentek "rendhagyó fogadóóra" keretében beszélik át a kialakult helyzetet. A tüntetésre Budapestről és más városokból is érkeznek támogatók, s jelen lesz Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) vezetője, valamint a "fekete ruhás nővérként" elhíresült Sándor Mária a Magyarország a magyar egészségügyért civil társaság képviseletében.

Háborognak a mentők is
Óriási az elégedetlenség az Országos Mentőszolgálatnál, egy az RTL Klub Híradójának birtokába jutott levél szerint a késve kapott fizetések miatt. A fennakadásokat a Magyar Államkincstár új központosított illetmény-bérszámfejtő rendszere, a KIRA okozza. Az államkincstárnak küldött levélben azt írják: "bár a sajtóból még nem érzékelhető, de a belső kommunikációs csatornáink alapján megállapítható, hogy az Országos Mentőszolgálat dolgozói részéről óriási az elégedetlenség, többen kívánnak a nyilvánossághoz fordulni, jogi lépéseket tenni, sőt volt, aki a munka felvételének megtagadásával fenyegetett meg bennünket."

A megmozdulást támogatják a közlekedési szakszervezetek is, ők a pedagógustüntetést megelőzően még "nagytakarítást" is rendeznek a Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. telephelye előtt és petíciót adnak át a cég illetékesének.

Több száz emberre számítanak, a megjelentek - a béremeléssel elégedetlen, felbőszült vasutasok, BKV-sok, volánosok, teherfuvarozók - együtt fognak kiállni Zelenka László, a sztrájk előtt álló Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezete elnöke mellett, akit - szerintük jogtalanul - hat hónap járműtakarításra ítélt az MVK azért, mert buszvezetés közben headseten keresztül interjút adott a közelgő sztrájkról az egyik tévécsatornának; a 2015-ös üzemi szabályzat viszont nem tiltja a headsetes telefonálást. A megmozdulással azt is jelzik: egyesült a szakszervezeti erő.

A tanárok tiltakozásához a miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat is csatlakozott. Szerintük az oktatás önkényes átalakítása nem csökkentette a társadalmi csoportok közötti egyenlőtlenségeket, sőt folyamatosan újratermeli a szegénységet. "A közoktatás nem játék, nem szabad vele kísérletezni, aki ezt teszi, az a gyermekeink jövőjét kockáztatja" - írták. 

Miskolc mellett ma tíz másik városban is megmozdulások lesznek. Pécsen a 48-as téren gyülekeznek délután ötkor, a szervezők arra kérik a csatlakozókat, hogy aki teheti, biciklivel jöjjön. Emlékezetes: Balog Zoltán miniszter nemrég a közoktatás átalakításában levezényelt túlkapásokat elismerve úgy nyilatkozott: "kicsit túltoltuk a biciklit". A tüntetők saját biciklijüket a pécsi tankerület épületéig tolják majd. Tüntetni fognak ma Sopronban, Szombathelyen, Győrben, Veszprémben, Budaörsön, Budapesten, Szegeden, Békéscsabán és Hajdúszoboszlón is.

Ám szervezkedik a kormányoldal is: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) szintén mára hívott össze köznevelési fórumokat a tankerületekben, a tüntetések szervezői szerint azért, hogy az utcai megmozdulások élét tompítsák. Ezért arra kérnek mindenkit, hogy ne a Klik-fórumokra, hanem a tüntetésekre menjenek. Aki mégsem tud jelen lenni a mai eseményeken, az bepótolhatja legközelebb február 10-én, ekkor ugyanis az Országos Tantestületi Értekezlet hirdetett országos demonstrációt. A PSZ pedig hétfőn jelentette be, hogy miután a kormánnyal nem sikerült egyezségre jutniuk, február 13-ra szerveznek tüntetést a Parlament elé.

Nem véletlen, hogy a minisztériumban sietősen úgy döntöttek: már jövő hétre összehívják a köznevelési kerekasztalt, amelynek részletei azonban még ma sem ismertek. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára tegnap az MTI tudósítása szerint azt mondta, a kerekasztalra meghívták a szakszervezetek, a munkáltatók, a pedagógusképzés, szülők és a diákok képviselőit is. A PDSZ-hez és a PSZ-hez azonban tegnap délutánig nem érkezett semmilyen hivatalos megkeresés, Galló Istvánné szerint ők is csak annyit tudnak, amennyit "a sajtóhírekből össze lehet csipegetni".

Annyit azért tudni, hogy a kormány a tanárok nagy része által elutasított Nemzeti Pedagógus Kar és a Klik képviselőit is meghívná a kerekasztalhoz, a Magyar Művészeti Akadémia és az iparkamara "szakértőivel" egyetemben. A PDSZ hétfőn a kerekasztal bojkottjára szólította fel az oktatási szervezeteket addig, amíg arra a "valóban érdekelt és érintett" szervezetek képviselői nem kapnak meghívást. Rétvári szerint "érthetetlen a két legnagyobb szakszervezet által hirdetett bojkott, miközben a múlt héten még éppen ők követelték a köznevelési kerekasztal összehívását". Ebből a nyilatkozatból is látszik, hogy a kormány nincs épp a helyzet magaslatán, bojkottot ugyanis nem a "két legnagyobb szakszervezet", csak a PDSZ hirdetett, a PSZ-nek ahhoz semmi köze. Az sem igaz, hogy "ők követelték" a kerekasztal összehívását, hiszen a PSZ nem egy egyszeri kerekasztal, hanem egy törvényileg szabályozott köznevelési tanács létrehozását javasolta.

A szerdai demonstrációkon "a valódi Magyarország fogja megmutatni magát". Az a Magyarország, amely az elmúlt években elviselte a szakmai megaláztatást, az értelmetlen, szakmaiatlan irányítást - mondta Tóbiás József. Az MSZP elnök-frakcióvezetője hangsúlyozta: nem csupán korrekciókra van szükség, rendszert kell váltani az oktatás és az egészségügy területén. Azt üzente a tiltakozóknak, tartsanak ki, a megmozdulások ugyanis más ágazatoknak is reményt adhatnak. A kormány közben megkezdte az ígérethadjáratot: Rétvári hétfőn azt ígérte, harmadára csökken majd a pedagógusokat érintő bürokrácia. Csakhogy a tanároknak már nem ígéretekre van szükségük, azokból eddig is kaptak eleget.

Érik a vasutassztrájk
A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás kész a többi vasutas szakszervezettel közös sztrájk meghirdetésére, amennyiben a MÁV-csoportnál a bértárgyalások nem vezetnek eredményre - közölte a VDSzSz Szolidaritás. Jelezték: tarthatatlan, hogy a vasutasok reálkeresete 2016-ban ne növekedjen, mi több, csökkenjen. A munkavállalói oldal 5+2,7 százalék béremelést, valamint középtávú megállapodást követel a kiszámítható vasutas életpálya és az egyes vasúti munkakörökben kialakult kritikus létszámhiány mérséklése érdekében. A MÁV viszont az idén csak 0,5 százalékos béremelést irányzott elő.



Tolják a biciklit a tanárok - Tizenegy városban tüntetnek

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2016.02.03. 06:06
Illusztráció/Népszava
Tizenegy városban tüntetnek ma a kormány oktatáspolitikája ellen, de a jövő hétre is országos megmozdulások várhatóak. Miskolcon a tanárok mellett a közlekedési dolgozók és az egészségügyi ágazat képviselői is utcára vonulnak. A tiltakozások hatására a kormány már jövő hétre összehívná a köznevelési kerekasztalt, annak részletei azonban még a szakszervezetek előtt is ismeretlenek.

Elegük lett a tanároknak: ma országszerte fáklyás demonstrációkat tartanak a kormány oktatáspolitikája ellen tiltakozók, a pedagógusok mellett diákok, szülők és más ágazatok képviselői is utcára vonulnak, hogy megmutassák, a gondok elhallgatása és a kisebb-nagyobb kozmetikázások már nem segítenek a szakadék széléig "eltolt" rendszeren, gyökeres változtatásokra lenne szükség - ezt azonban a kormány nem meri vagy nem akarja meglépni. Balog Zoltán oktatásért (is) felelős miniszter a múlt héten Miskolcra látogatott, innen indult ugyanis a máig terebélyesedő tiltakozási hullám a Miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestülete - az oktatás rendszerszintű problémáit összefoglaló, ma már tízezrek támogatását bíró - levelének nyilvánosságra kerülése után. A fórumon - amelyet a miniszter "kemény beszélgetésként" értékelt - nem sikerült lecsillapítani a kedélyeket, a szervezők szerint a Balog-vizit ellenére sem vált okafogyottá a ma délutánra tervezett megmozdulás.

A miskolci "bázis tüntetés" délután fél 5-kor kezdődik, a résztvevők a Herman Gimnázium sportcsarnoka előtt gyülekeznek, innen vonulnak át a Hősök terére, ahol rövid beszédek hangzanak majd el, ezt követően a megjelentek "rendhagyó fogadóóra" keretében beszélik át a kialakult helyzetet. A tüntetésre Budapestről és más városokból is érkeznek támogatók, s jelen lesz Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) vezetője, valamint a "fekete ruhás nővérként" elhíresült Sándor Mária a Magyarország a magyar egészségügyért civil társaság képviseletében.

Háborognak a mentők is
Óriási az elégedetlenség az Országos Mentőszolgálatnál, egy az RTL Klub Híradójának birtokába jutott levél szerint a késve kapott fizetések miatt. A fennakadásokat a Magyar Államkincstár új központosított illetmény-bérszámfejtő rendszere, a KIRA okozza. Az államkincstárnak küldött levélben azt írják: "bár a sajtóból még nem érzékelhető, de a belső kommunikációs csatornáink alapján megállapítható, hogy az Országos Mentőszolgálat dolgozói részéről óriási az elégedetlenség, többen kívánnak a nyilvánossághoz fordulni, jogi lépéseket tenni, sőt volt, aki a munka felvételének megtagadásával fenyegetett meg bennünket."

A megmozdulást támogatják a közlekedési szakszervezetek is, ők a pedagógustüntetést megelőzően még "nagytakarítást" is rendeznek a Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. telephelye előtt és petíciót adnak át a cég illetékesének.

Több száz emberre számítanak, a megjelentek - a béremeléssel elégedetlen, felbőszült vasutasok, BKV-sok, volánosok, teherfuvarozók - együtt fognak kiállni Zelenka László, a sztrájk előtt álló Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezete elnöke mellett, akit - szerintük jogtalanul - hat hónap járműtakarításra ítélt az MVK azért, mert buszvezetés közben headseten keresztül interjút adott a közelgő sztrájkról az egyik tévécsatornának; a 2015-ös üzemi szabályzat viszont nem tiltja a headsetes telefonálást. A megmozdulással azt is jelzik: egyesült a szakszervezeti erő.

A tanárok tiltakozásához a miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat is csatlakozott. Szerintük az oktatás önkényes átalakítása nem csökkentette a társadalmi csoportok közötti egyenlőtlenségeket, sőt folyamatosan újratermeli a szegénységet. "A közoktatás nem játék, nem szabad vele kísérletezni, aki ezt teszi, az a gyermekeink jövőjét kockáztatja" - írták. 

Miskolc mellett ma tíz másik városban is megmozdulások lesznek. Pécsen a 48-as téren gyülekeznek délután ötkor, a szervezők arra kérik a csatlakozókat, hogy aki teheti, biciklivel jöjjön. Emlékezetes: Balog Zoltán miniszter nemrég a közoktatás átalakításában levezényelt túlkapásokat elismerve úgy nyilatkozott: "kicsit túltoltuk a biciklit". A tüntetők saját biciklijüket a pécsi tankerület épületéig tolják majd. Tüntetni fognak ma Sopronban, Szombathelyen, Győrben, Veszprémben, Budaörsön, Budapesten, Szegeden, Békéscsabán és Hajdúszoboszlón is.

Ám szervezkedik a kormányoldal is: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) szintén mára hívott össze köznevelési fórumokat a tankerületekben, a tüntetések szervezői szerint azért, hogy az utcai megmozdulások élét tompítsák. Ezért arra kérnek mindenkit, hogy ne a Klik-fórumokra, hanem a tüntetésekre menjenek. Aki mégsem tud jelen lenni a mai eseményeken, az bepótolhatja legközelebb február 10-én, ekkor ugyanis az Országos Tantestületi Értekezlet hirdetett országos demonstrációt. A PSZ pedig hétfőn jelentette be, hogy miután a kormánnyal nem sikerült egyezségre jutniuk, február 13-ra szerveznek tüntetést a Parlament elé.

Nem véletlen, hogy a minisztériumban sietősen úgy döntöttek: már jövő hétre összehívják a köznevelési kerekasztalt, amelynek részletei azonban még ma sem ismertek. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára tegnap az MTI tudósítása szerint azt mondta, a kerekasztalra meghívták a szakszervezetek, a munkáltatók, a pedagógusképzés, szülők és a diákok képviselőit is. A PDSZ-hez és a PSZ-hez azonban tegnap délutánig nem érkezett semmilyen hivatalos megkeresés, Galló Istvánné szerint ők is csak annyit tudnak, amennyit "a sajtóhírekből össze lehet csipegetni".

Annyit azért tudni, hogy a kormány a tanárok nagy része által elutasított Nemzeti Pedagógus Kar és a Klik képviselőit is meghívná a kerekasztalhoz, a Magyar Művészeti Akadémia és az iparkamara "szakértőivel" egyetemben. A PDSZ hétfőn a kerekasztal bojkottjára szólította fel az oktatási szervezeteket addig, amíg arra a "valóban érdekelt és érintett" szervezetek képviselői nem kapnak meghívást. Rétvári szerint "érthetetlen a két legnagyobb szakszervezet által hirdetett bojkott, miközben a múlt héten még éppen ők követelték a köznevelési kerekasztal összehívását". Ebből a nyilatkozatból is látszik, hogy a kormány nincs épp a helyzet magaslatán, bojkottot ugyanis nem a "két legnagyobb szakszervezet", csak a PDSZ hirdetett, a PSZ-nek ahhoz semmi köze. Az sem igaz, hogy "ők követelték" a kerekasztal összehívását, hiszen a PSZ nem egy egyszeri kerekasztal, hanem egy törvényileg szabályozott köznevelési tanács létrehozását javasolta.

A szerdai demonstrációkon "a valódi Magyarország fogja megmutatni magát". Az a Magyarország, amely az elmúlt években elviselte a szakmai megaláztatást, az értelmetlen, szakmaiatlan irányítást - mondta Tóbiás József. Az MSZP elnök-frakcióvezetője hangsúlyozta: nem csupán korrekciókra van szükség, rendszert kell váltani az oktatás és az egészségügy területén. Azt üzente a tiltakozóknak, tartsanak ki, a megmozdulások ugyanis más ágazatoknak is reményt adhatnak. A kormány közben megkezdte az ígérethadjáratot: Rétvári hétfőn azt ígérte, harmadára csökken majd a pedagógusokat érintő bürokrácia. Csakhogy a tanároknak már nem ígéretekre van szükségük, azokból eddig is kaptak eleget.

Érik a vasutassztrájk
A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás kész a többi vasutas szakszervezettel közös sztrájk meghirdetésére, amennyiben a MÁV-csoportnál a bértárgyalások nem vezetnek eredményre - közölte a VDSzSz Szolidaritás. Jelezték: tarthatatlan, hogy a vasutasok reálkeresete 2016-ban ne növekedjen, mi több, csökkenjen. A munkavállalói oldal 5+2,7 százalék béremelést, valamint középtávú megállapodást követel a kiszámítható vasutas életpálya és az egyes vasúti munkakörökben kialakult kritikus létszámhiány mérséklése érdekében. A MÁV viszont az idén csak 0,5 százalékos béremelést irányzott elő.