Törvénysértő volt Simicska oszlopvédőinek gyanúsítása

Publikálás dátuma
2016.02.03. 15:23
Fotó: Molnár Ádám
Nem fenyegeti többé két év börtönbüntetés Simicska Lajos hirdetőoszlopainak védőit. A garázdasággal gyanúsított két biztonsági őr panaszát – törvénysértésre hivatkozva – helybenhagyta az ügyészség, és ők már nem gyanúsítottak. Az őröket foglalkoztató cég ellen viszont még folyik a hatósági eljárás - írja az Origo. 

Ritka eset, hogy az ügyészség helyt ad egy gyanúsítás elleni panasznak, ám Simicska Lajos hirdetőoszlopainak védőivel most éppen ez történt. A januári oszlopháború egyik epizódja miatt gyanúsították meg őket, ami ügyvédjük szerint csak "szájkarate" volt.

A Fővárosi Önkormányzat megbízásából bontó brigádokkal szemben a Mahir Cityposter Kft. oszlopait védő 40, illetve 48 éves férfiakat a rendőrség január 6-án gyanúsította meg garázdaság vétségével. Az őröket este az otthonukból állították elő, és a Teve utcai rendőrpalotába vitték kihallgatásra. 

A férfiak panasszal éltek a gyanúsítás ellen. Ügyvédjük szerint az ilyen panaszok szinte 99 százalékát elutasítják, most mégsem ez történt. „Ritka eset, de a jogerős végzés alapján a büntetőeljárásban ügyfeleim gyanúsítotti szerepe ezzel megszűnt” – mondta Böröczky Kornélia ügyvéd.

Két év szabadságvesztést is kiszabhatott volna a bíróság a Legion Invictus Kft.-nél biztonsági őrként dolgozókra, holott védőjük közlése szerint a garázdaság nem volt más, mint "szájkarate". A két férfi – társaikhoz hasonlóan – azt próbálta megakadályozni, hogy a főváros által megbízott bontócég elszállítsa a Mahir oszlopait, miután a főváros felmondta a Mahir-céggel kötött szerződést. 

Szerző

Rendőr védi Matolcsyt

Publikálás dátuma
2016.02.03. 13:34
Fotó: Tóth Gergő
Saját személyes testőrséget alapított Matolcsy György jegybankelnök – értesült a Népszava. Az MNB vezetője ebben a rendőrség aktív segítségét is élvezi. Az új banki biztonsági szolgálat nem csupán az elnök személyét, de állítólag a lakását, sőt az alelnököket is védi. Matolcsy a hírek szerint szabályosan retteg a civilek közelségétől, ezért a banki látogatóközpontot is bezáratta.

A Terrorelhárítási Központ, és a Készenléti Rendőrség munkatársaiból verbuvált MNB-Biztonsági Szolgáltatások Zártkörűen Működő Részvénytársaság néven személyes testőrcéget saját védelmére Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke – értesült a Népszava. 200 millió forintos alaptőkével alakult a társaság 2014 augusztusában, főtevékenységének pedig a személybiztonságot jelölte meg. (Második, egyben utolsó tevékenysége a „saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése”.)

Tavaly ősszel ez a banki biztonsági cég új, kizárólagos tulajdonú vállalkozást alapított Qualitas-Védelmi Tanácsadó Kft. néven, 140 milliós alaptőkével. Ez a cég már számtalan tevékenységi körrel rendelkezik az üzletvezetéstől a kommunikációig.

Mint egy, korábban az MNB-nél dolgozó forrásunk tájékoztatott, a biztonsági cégcsoport létrehozása elsősorban Matolcsy György személyes félelmein alapul. Elsőként a Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpontja 2013-ban történt bezárása kapcsán derült ki, hogy az elnök komolyan irtózik az átlagemberek közelségétől. Akkor – erről a Népszava számolt be - műszaki okokkal indokolták, és átmenetinek nevezték a bezárást, de a látogatók két és fél év után sem léphetnek az MNB épületébe. Magyarázat nincs. A látogatóközpontot nem is nyitják meg többé – tudtuk meg.

Ez vezethetett az MNB-Biztonsági Szolgáltatások Zrt. megalapításához is – jóllehet a jegybanknak mindig is volt és van is saját belső biztonsági, vagyonvédelmi szolgálata. Ennek hatásköre azonban nem terjed ki az elnök személyének, és környezetének állandó védelmére. Az új cég azonban állítólag nem csupán az elnök testi épségét, de lakását, sőt az alelnököket és környezetüket is védelmezi.

A Népszava úgy értesült, hogy Matolcsy többször is kezdeményezte a miniszterelnöknél saját rendőri személyvédelmének elrendelését, de a kormányfő e tekintetben „beintett” jobbkezének. Az elnök ezután döntött saját testőrség felállításáról.

A jegybank új részvénytársaságának egyszemélyi – igazgatóság nélküli - vezetője Marosán Attila alezredes lett, aki 2010-től a Köztársasági Őrezred személyvédelmi főosztályának vezetője volt, egykor többek között Mádl Ferenc és Sólyom László köztársasági elnököket is védte – egyszerű biztonsági tisztből lett főnök. A napi.hu 2014-es cikke azt írta: a jegybank kommunikációs főosztálya tájékoztatása szerint e munkakörök valóban Marosán pályafutásának korábbi állomásai voltak, s a vezérigazgató 2013 májusa óta az MNB alkalmazottja. A Céginfo.hu adatai szerint Marosán 2013 októberében bekerült a Pénzjegynyomda Zrt. felügyelőbizottságába is.

Csakhogy a kép kicsit zavarosabb. Matolcsy főtestőre ugyanis ma is aktív rendőrtiszt. Ezt az MNB kommunikációs igazgatósága is megerősítette. Az Országos Rendőr-főkapitányság pedig azt közölte lapunkkal, hogy a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló jogszabályok alapján a hivatásos állomány tagja szolgálatát a rendvédelmi szerven kívül is teljesítheti, „mely alapján Marosán Attila vezénylésre került a Magyar Nemzeti Bank Biztonsági Szolgáltatások Zrt. állományába. Foglalkoztatása a fogadó szerv által meghatározott munkakörben történik.” A törvénybe foglalt felsorolásban azonban a "más szervek" között nem szerepel az MNB sem, de főképpen nem egy egyszerű őrző-védő cég. Felvetődhet tehát, hogy a vezérigazgató-alezredes átvezénylése törvénysértő.

Szerző

Kiderülhet, mire költötték Matolcsyék a 250 milliárdot

Publikálás dátuma
2016.02.03. 13:11
Fotó: Népszava
Az MSZP szerint a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében kimondta: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által alapított Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány közfeladatot lát el és közpénzzel gazdálkodik.

Tóth Bertalan, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdán Budapesten, az MNB székháza előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, azért indított pert, mert a jegybank alapítványai nem teljesítették közérdekű adatigénylésre vonatkozó kérését. Hozzátette: eddig nem lehetett megismerni, hogy az öt alapítvány mire költötte a jegybank által nekik adott több mint 250 milliárd forintot.

Matolcsy György, az MNB elnöke - aki több jegybanki alapítvány kuratóriumában szerepet vállal - azt válaszolta, azért nem adják ki az iratokat, mert a jegybank nem közpénzzel gazdálkodik - közölte.

Tóth Bertalan azt mondta, az ítélőtábla január 28-ai jogerős ítéletében megállapította, hogy az alapítványok közfeladatot látnak el, közpénzzel gazdálkodnak, így kötelesek kiadni a kért iratokat. A szocialista politikus azon véleményének is hangot adott, hogy ha ez a 250 milliárd forint közpénz, akkor bekerülhetett volna a költségvetésbe, és meg lehetne oldani belőle az oktatás problémáit, az egészségügy, illetve a szociális ágazat dolgozóinak béremelését.

Jelezte, az alapítványnak 15 napja van az iratok kiadására. Elmondta, a többi alapítvánnyal is perben áll, és reméli, hogy azoknál az alapítványoknál is megismerhetők lesznek a dokumentumok.

Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány egyik fő célkitűzése - ahogy a honlapján olvasható - a közgazdasági, pénzügyi szakemberképzés támogatása, közgazdasági, pénzügyi, valamint interdiszciplináris kutatások elősegítése.

Megírtuk: A kormány is felelős Matolcsy költekezéseiért

A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) törvényes lehetősége van arra, hogy eredménye terhére a közjót szolgálja, gazdálkodása nem része az állami újraelosztásnak - érvelt Tállai András arra a kérdésre, hogy közpénzt költ-e a jegybank.

Az erőteljes felháborodástól magát mit sem zavartatva a jegybank rendületlenül csoportosít át 10 milliárd forintokat az alaptevékenységétől idegen célokra. Az úgynevezett értéktárprogramra 31 milliárd forintot különítettek el, amiből eddig már számos műkincset vásároltak. Emellett 200 milliárd forintból létrehoztak hat Pallas Athéné-alapítványt, amelyhez nagy szabású, eddig 30 milliárd forintot kitevő ingatlanvásárlási program is párosult. Az alapítványok célja úgymond tudományos, oktatási tevékenység, a közgazdasági, pénzügyi szakemberek bankszakmai képzése, a geopolitikai gazdasági képzés támogatása, a határon túli gazdasági oktatás, valamint a kis- és a közepes vállalkozások versenyképességének támogatása.

Az ellenzéki pártok, illetve a szakmabeliek a kezdetektől fogva bírálják ezt a parttalan költekezést, mert megítélésük szerint mindez idegen az MNB alapfeladataitól. Az MNB azzal védekezik, hogy Európában is támogatják a jegybankok a közgazdász-képzést, amiből csak annyi igaz, másutt a fő tudományos irányvonalat képviselőt és nem az alternatív nézeteket hirdetőt.

Szerző