Előfizetés

Tüntetés előtt: összehívják a köznevelési kerekasztalt

Február 9-ére hívja össze a köznevelési kerekasztalt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) - jelentette be a tárca parlamenti államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatón. 

Rétvári Bence elmondta: a hétoldalú megbeszélésre várják a köznevelés szakmai szervezeteit, a munkavállalói érdekképviseletet, a szülők, a diákok, a munkaadók képviselőit. A kerekasztal résztvevői között szerepelnek még az állam, a fenntartó és a tudományos élet, a pedagógusképzés szervei.

Az államtitkár hangsúlyozta nyitottságukat, és kiemelte: a kerekasztal ülésén szeretnék a problémákat megoldani, a felmerült kérdéseket megvitatni. Ugyanakkor hozzátette: a rendszer előnyeit is szeretnék megtartani.

A lehető legszélesebbre nyitották az ajtókat, nem volt még olyan egyeztetés Magyarországon, amelyre minden iskolát meghívtak - utalt a parlamenti államtitkár a 198 tankerületben a héten záruló konzultációkra.

Rétvári Bence a szerdai demonstrációkról azt mondta: ma Magyarországon mindenki számára garantált, hogy a véleményét, álláspontját elmondhatja, ez fog történni a tüntetéseken is.

LMP: kalandoroknak "szórják ki" az uniós pénzeket

Az LMP bírálja az európai uniós források "gyors kiszórását". Az ellenzéki párt szerint a kifizetéseket azért gyorsítja fel a kormányzat, mert csak így tudja fenntartani a gazdasági növekedést, valamint azért, mert a Fidesz gazdasági hátországa "minél hamarabb rá akarja tenni a kezét az összegekre".

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: a pénzosztás előtt értékelni kellene a korábbi hét év tapasztalatait, a támogatásokat pedig 2022-ig egyenletesen kellene felhasználni, kiszámíthatóan. Megjegyezte: ha a kiutalások a jelenlegi ütemben zajlanak, 2019-ig elfogy a hétéves uniós költségvetési ciklusban biztosított keret.

A korrupció melegágyának nevezte a képviselő a gyors pályáztatást, amely gyakran pontatlan, hibás kiírásokat eredményez.
Szerinte a pályázatoknak nem a multikat, hanem a hazai kis- és közepes vállalkozásokat kellene szolgálnia, és oldania kellene a gazdaság rossz szerkezetét. Felhívta a figyelmet arra, hogy míg az Audi egy munkahely létrehozásához 19,5 millió forintot kapott, addig egy hazai kisvállalat mindössze 1,5 milliót.

Az ellenzéki párt limitálná a nyertesek alvállalkozóinak számát, mert szerintük a valódi kivitelezőknek "már csak a morzsa jut".
Sérelmezte, hogy - állítása szerint - a magyar gazdaság csak külső erőforrások által képes növekedni: az uniós pénzeknek, a külföldön élő magyarok által visszautaltaknak és a multiknak köszönhetően.

Szerinte a kormány "kirakatpolitikája" helyett valódi gazdaságélénkítésre lenne szükség: a hazai vállalatok vagy a mezőgazdaság megerősítésére.

Törvénysértő volt Simicska oszlopvédőinek gyanúsítása

Publikálás dátuma
2016.02.03. 15:23
Fotó: Molnár Ádám
Nem fenyegeti többé két év börtönbüntetés Simicska Lajos hirdetőoszlopainak védőit. A garázdasággal gyanúsított két biztonsági őr panaszát – törvénysértésre hivatkozva – helybenhagyta az ügyészség, és ők már nem gyanúsítottak. Az őröket foglalkoztató cég ellen viszont még folyik a hatósági eljárás - írja az Origo. 

Ritka eset, hogy az ügyészség helyt ad egy gyanúsítás elleni panasznak, ám Simicska Lajos hirdetőoszlopainak védőivel most éppen ez történt. A januári oszlopháború egyik epizódja miatt gyanúsították meg őket, ami ügyvédjük szerint csak "szájkarate" volt.

A Fővárosi Önkormányzat megbízásából bontó brigádokkal szemben a Mahir Cityposter Kft. oszlopait védő 40, illetve 48 éves férfiakat a rendőrség január 6-án gyanúsította meg garázdaság vétségével. Az őröket este az otthonukból állították elő, és a Teve utcai rendőrpalotába vitték kihallgatásra. 

A férfiak panasszal éltek a gyanúsítás ellen. Ügyvédjük szerint az ilyen panaszok szinte 99 százalékát elutasítják, most mégsem ez történt. „Ritka eset, de a jogerős végzés alapján a büntetőeljárásban ügyfeleim gyanúsítotti szerepe ezzel megszűnt” – mondta Böröczky Kornélia ügyvéd.

Két év szabadságvesztést is kiszabhatott volna a bíróság a Legion Invictus Kft.-nél biztonsági őrként dolgozókra, holott védőjük közlése szerint a garázdaság nem volt más, mint "szájkarate". A két férfi – társaikhoz hasonlóan – azt próbálta megakadályozni, hogy a főváros által megbízott bontócég elszállítsa a Mahir oszlopait, miután a főváros felmondta a Mahir-céggel kötött szerződést.