Előfizetés

Lázár Jánost operabálba hívták

Az osztrák agrárminiszter meghívására Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is ellátogat a csütörtök este rendezendő bécsi operabálba - tájékoztatott a bécsi magyar nagykövetség.

A magyar politikus Andrä Rupprechter mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter meghívására érkezik az osztrák fővárosba. Lázár János az Osztrák Néppárt (ÖVP) páholyában foglal majd helyet, és informális megbeszélést folytat az agrárminiszter mellett többek között Wolfgang Brandstetter igazságügyi miniszterrel, találkozik Heinz Fischer osztrák államfővel, és a tervek szerint Reinhold Mitterlehner alkancellárral, az ÖVP elnökével is. 

Gesztusértékű és jelentős az osztrák-magyar kétoldalú diplomáciai kapcsolatokban, hogy az osztrák kormány egyik tagja meghívást intézett egy magyar miniszterhez - emelte ki a bécsi magyar nagykövetség. Az operabált csütörtökön este tartják. A rangos eseményt idén 60. alkalommal rendezik meg. A bálon képviseltetik magukat Ausztria vezető politikusai és a világ különböző pontjáról érkező fontos közéleti szereplők is. Részt vesz továbbá számos külföldi sztárvendég, a bál nyitóműsorában pedig Placido Domingo világhírű spanyol operaénekes lép fel. Tavaly a bálra mintegy ötezer vendég látogatott el.

Szlovénia tízmilliókkal szállt be az Iszlám Állam elleni harcba

Szlovénia felszerelést, fegyvereket és katonai kiképzőket küld Irakba, hogy segítse az arab ország fegyveres erőinek felkészítését az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harcban - döntött szerdán a ljubljanai kormány.

Andreja Katic szlovén védelmi miniszter a kormányülést követően elmondta: a szlovén hadsereg tizenöt katonai kiképzőt küld Erbíl városába, hogy kurd harcosokat készítsenek fel az IÁ elleni küzdelemre. Ha minden a tervek szerint halad, hat kiképző az év második felében el is indulhat a térségbe - mondta, majd hozzátette: Ljubljana 260 ezer euró (valamivel több mint 80 millió forint) értékben fegyvert és felszerelést is küld a Közel-keletre. Szlovénia, amely az Európai Unió és a NATO tagja, korábban soha nem vett részt a dzsihadista szervezet elleni harcokban.

Terrorveszély - Maradhat a rendkívüli állapot

A francia kormány szerdai ülésén elfogadta a február 26-i érvényben lévő rendkívüli állapot további három hónapos meghosszabbításáról szóló törvénytervezetet, amelyet a fokozottnak ítélt terrorfenyegetettség indokol.

"A rendkívüli állapotot Franciaországban addig hosszabbítjuk meg, amíg az új jogi szabályozásokról szóló törvény életbe nem lép" - mondta a kormányülést követően Stéphane Le Foll kormányszóvivő. A törvényterveztet a szenátus jövő kedden, a nemzetgyűlés pedig február 16-án vitatja meg.

Francois Hollande francia államfő a november 13-ai 130 áldozatot követelő párizsi merényletek éjszakáján hirdetette ki a rendkívüli állapotot, amely a jelenlegi jogszabály szerint 12 napon túl csak törvénnyel hosszabbítható meg.  A parlament a rendkívüli állapotot egyszer már három hónapra meghosszabbította, s az újabb hosszabbításra elsősorban azért van szükség, mert a kormányzat nem akarja megfosztani a rendvédelmi szerveket azoktól a jogköröktől, amelyeket a rendkívüli állapot biztosít, mielőtt az új terrorelhárítási törvény hatályba lép. 

A rendkívüli állapot lehetőséget ad a rendőrségnek arra, hogy házi őrizetben tartson minden olyan embert, akinek tevékenysége megzavarhatja a közrendet, éjjel-nappal házkutatást tarthat bírói engedély nélkül, és gyülekezési tilalmat rendelhet el. A kormányszóvivő szerint "a rendkívüli állapot hasznos a terrorizmus elleni harcban". Hozzátette, hogy jelenleg is "nagyon magas szintű" a terrorfenyegetettség Franciaországban.  

"A rendkívüli állapotot a jog tiszteletben tartásával alkalmazzuk" - hangsúlyozta Stéphane Le Foll, miután szombaton ezrek tüntettek Párizsban a rendkívüli állapot meghosszabbítása és a vitatott terrorellenes alkotmányreform ellen, amely a tiltakozók szerint visszalépést jelent a francia demokrácia számára.

A francia belügyminisztérium szerdán nyilvánosságra hozott adatai szerint egy év alatt duplájára nőtt a Franciaországban nyilvántartott radikalizálódott állampolgárok száma. A hatóságok 8250 olyan franciáról tudnak, aki nyíltan hirdet iszlamista eszméket, illetve dicsőíti a terrorizmust, míg tavaly márciusban csak 4015 ilyen embert tartottak nyílván.

A belügyminisztérium ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a tavalyi terrortámadások óta az ellenőrzések megszigorodtak, és ennek köszönhetően több radikalizálódott ember került a hatóságok látókörébe, ráadásul a megfigyeltek fele a hozzátartozók és ismerősök bejelentésének köszönhetően azon az ingyenesen hívható számon, amelyet egy éve hozott létre a kormány. 

A radikalizálódottak húsz százaléka kiskorú, 38 százaléka eredetileg nem muzulmán, hanem áttért az iszlám hitre, és 7,5 százalékuk már részt vett dzsihadista harcokban Irakban vagy Szíriában. A közvélekedéssel ellentétben a radikalizációs folyamat az esetek 95 százalékában nem egyedül, hanem egy másik ember hatására indul meg. A legtöbb esetben a fiatalokat az iskolák előtt, a lakóhelyükön vagy pedig sportklubokban és esetleg börtönökben állítják meg iszlamista igehirdetők és ismertetik meg a radikális eszmékkel. Ezt követően az internet veszi át a szerepet a közösség oldalakon és a dzsihadista videojátékokon keresztül. Szakértők szerint az Iszlám Állam dzsihadista szervezet propagandája, amelynek egyik legfőbb célja lakosságot toborozni a kalifátusba, egyre több olyan fiatal lányt vonz, aki harcosokkal kötendő házasságról alkotott hamis álmok reményében hagy maga mögött mindent. A hivatalos adatok szerint 867 radikalizálódott kamaszlány él Franciaországban abban a reményben, hogy eljuthat Szíriába vagy Irakba, ahol már 281 francia nő él.