HIV-fertőzött énekes - Megbüntetik azt, aki megírja a nevét

Hatósági eljárást indít, valamint büntetőeljárást kezdeményez a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, ha nyilvánosságra hozzák annak a sztárénekesnek a nevét, akiről a Blikk azt írta, hogy évek óta HIV-fertőzött. 

Péterfalvi Attila közleményében felidézte: a február 2-án megjelent cikkben azt írták, egy kórházi alkalmazott a Blikk tudomására hozta, hogy egy ismert hazai művész évek óta HIV-fertőzött. A NAIH elnöke azt írta: a lap a művész kilétét nem fedte fel, de "a cikk megjelenése óta naponta több információt tesznek közzé vele kapcsolatban, manipulatív szövegezéssel fokozva a kíváncsiságot és gerjesztve a közérdeklődést a téma iránt". Péterfalvi Attila szerint a példányszám, az olvasottság növelésére való törekvés nem indokolhatja a magánszféra védelmének figyelmen kívül hagyását. 

Rámutatott: az egészségügyi alkalmazottak felelősséggel tartoznak az általuk kezelt adatokért a titoktartási kötelezettségük keretén belül, és a sajtószervek is felelősek a nyilvánossá tett információkért. A HIV-fertőzöttség olyan érzékeny, különleges adat, amelynek nyilvánosságra hozatalához jogszabályi felhatalmazás hiányában csak az érintett írásbeli hozzájárulása jelenthet megfelelő jogalapot, akkor is, ha ismert emberről van szó. A "celeb" nem jogi kategória, önmagában nem indokol szélesebb körű nyilvánosságot, különösen nem érzékeny információk közzétételével. Péterfalvi Attila ezek közé sorolta az egészségi állapotot, a droghasználatot, a szexuális identitást.

A hatályos magyar szabályok szerint és az Európai Unió adatvédelmi munkacsoportjának véleménye alapján is adatkezelésnek tekintendő ha egy magánszemélyt valamilyen információval összefüggésbe hoznak, még akkor is, ha kiderül, hogy az adat nem valós. Személyi adataival mindenki maga rendelkezik, ő hozza meg önkéntesen a döntését. Ha azonban ezzel kapcsolatban nyomás alá helyezik, a sajtóban megjelenő cikkekkel kényszerítik kiléte felfedésére, az nem tekinthető önkéntesnek, vagyis semmiképpen sem megfelelő jogalap, illetve adatkezelési felhatalmazás - írta a NAIH elnöke.

Péterfalvi Attila hangsúlyozta: közleményének nincs köze a média függetlenségének témájához, és nem akarja korlátozni a véleménynyilvánítás szabadságát sem. Hozzátette: a szólásszabadságnak maguk a személyiségi jogok jelentik a korlátait.

Szerző

Lázár a közoktatásról - Tárgyalni kell, nem balhézni!

Publikálás dátuma
2016.02.04. 13:14
MTI Fotó: Illyés Tibor
A kormány folyamatosan kész a tárgyalásra a köznevelés ügyében, de azt kéri, hogy ne vigyék be a politikát az iskolákba - közölte Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón tájékoztatást adott a CSOK szabályozásának állásáról, a közigazgatás átszervezéséről, az alaptörvény tervezett módosításáról is.

CSOK - Nem számítottak ekkora érdeklődésre

A napokban véglegesíti a családi otthonteremtési kedvezmény szabályait a kormány. Két rendeletet alkotnak, hogy a nem várt nagy érdeklődésnek megfelelő szabályozás szülessék. A pénzintézetek már javában dolgoznak, jónéhány önkormányzat telket biztosít az építkezésekhez - vázolta a helyzetet a miniszter. A kormány célja, hogy minél többen élni tudjanak a lehetőséggel, minél egyszerűbben és gyorsabban. Tisztázódnak műszaki részletek is, például az, hogy  a tervezőnek folyamatosan figyelemmel kell kísérnie az építkezést. A gazdasági miniszter kormányülésen elhangzott beszámolója szerint 40 milliárd forint áll rendelkezésre  CSOK- támogatásra első körben, de ez egy felülről nyitott kassza, azaz mindenki kap támogatást, aki jelentkezik.

Közoktatás - A régi modell megbukott

A kormány a párbeszédben, a tárgyalásban hisz - hangsúlyozta Lázár János, de arra kérik a pedagógusokat, hogy a politikát ne vigyék be az iskolába. A 2010 előtti oktatási modell a miniszter szerint megbukott, azt nem lehetett folytatni és nem lehet visszaállítani.

Lázár eltévesztette a naptárat
A pedagógusok a jelenlegi, 2016-os közoktatási állapotok ellen tüntetnek, és a Fidesz által létrehozott Klik, valamint az általa képviselt államosított oktatási rendszer az, ami megbukott - szögezi le közleményében az MSZP, hozzátéve:  Lázár János eltévesztette a naptárat, amikor a lázadó pedagógusok követeléseire úgy reagált, hogy a 2010 előtti oktatási rendszer megbukott, ezért annak visszaállítására nincs lehetőség. A szocialisták felhívják a miniszter figyelmét, hogy a korszerű magyar oktatás legnagyobb akadálya ma a Fidesz-kormány. Jelenleg minden mutató arról árulkodik, hogy a magyar közoktatás színvonala drámai mértékben romlik. 

A restaurációs kísérletet a kormány elutasítja, a tárgyalásoknak a jövőről kell szólniuk. A nemzetközi felmérések szerint a magyar gyermekek teljesítménye folyamatosan romlik, ez ellen tenni kell valamit, ezért több ezer konzultációt folytatnak az iskolák vezetőivel. Lázár szerint a konfrontáció, a balhé nem vezet eredményre, a kormány tárgyalási ajánlatát ezért mindenkinek el kell fogadnia. A kormány meg fogja vizsgálni a Klik működését, a miniszter sem vitatja, hogy egy professzionális menedzsment kialakítása hosszabb időbe telik, az államnak pedig nem volt fenntartói gyakorlata. Átnézik a költségvetést is, hogy a Klik-nek van-e elegendő pénze a feladat ellátására.

Lázár csak tovább hergelte a tanárokat és a diákokat
A Magyar Liberális Párt szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter súlyosan téved abban, hogy az oktatás, a mostani tüntetések ügye nem politikai kérdés. Az oktatást a fideszes és KDNP-s politikusok tették olyanná, hogy szerdán ezrek vonultak az utcákon - tette hozzá, álságosnak nevezve, ahogy a kormányinfón Lázár János kizárólag szakmai kérdésként kezelte az oktatásügyet, miközben az elmúlt 5 évben a kormány éppen a szakma véleményére nem volt kíváncsi. A politikus úgy értelmezte a miniszter szavait, amelyek szerint "a restaurációs kísérlet elképzelhetetlen", hogy a kormány az oktatás területén nem enged a központosításból. Márpedig a pedagógus társadalom üzenete egyértelmű, nem kérnek a központosításból, a Klik-ből és az illiberális oktatási rendszerből. Ha a kormány úgy biztatja az oktatás szereplőit tárgyalásra, hogy eleve bejelenti, hogy a legfontosabb követelésből semmit nem enged, akkor azzal elismeri, hogy csak látszategyeztetéseket folytat.

Alaptörvény - Az ellenzék lesz a felelős

Sok országban folyik vita arról, hogy a személyi szabadság mennyire korlátozható annak érdekében, hogy rend legyen. Ez itthon is érthető. Ám amennyiben nem módosítják az alaptörvényt, akkor a honvédség csak korlátozott mértékben tud segíteni a rendőrségnek. Az ellenzék, amely nem támogatja a módosítást, felelős lesz azért, ha nem lesznek biztonságban a magyar emberek. A miniszter nem érti, hogy miért tiltakoznak a rendőrség és a honvédség együttműködése ellen, hisz már a kerítésépítésnél is látszott, hogy ez működik és szükséges.

Intézmények átszervezése

Magyarország nem olyan versenyképes, mint amilyen lehetne, illetve mint amilyenek a szomszédai, ennek egyik oka, hogy túl sok az állami hivatal és hivatalnok. 2018 után bárki kormányozzon is, ezzel a bürokráciával nehezen fog menni - jelentette ki Lázár János. Európában általában 10 százalék az állami alkalmazottak száma, nálunk 20. Ez nem tartható. A 73 háttérintézmény megszüntetése, illetve minisztériumba integrálása Lázár szerint jó ötlet, a versenyképességet növeli. Hogy csökken majd a létszám? Önkéntes kilépési programot indít a kormány, aki ezt választja, a végkielégítésnél jóval többet kap, akár 5-10 millió forintot is ha vállalja, hogy nem állami, önkormányzati cégnél helyezkedik el a következő 10-15 évben. A nyugdíjasok helyére pedig nem vesznek fel új munkatársakat. A későbbiekben az állami cégek létszámgazdálkodását is át fogják tekinteni.

Egyébként a folyamat Lázár szerint jól átgondolt, 2011 óta dolgoznak rajta, másfél éve működik már az államreform bizottság, csak eddig ezt nem verték nagy dobra. Egyébként tisztában vannak azzal, hogy az egész átszervezés politikai vitát gerjeszt. Lázár János a 2017-es költségvetésben a bürokráciacsökkentés jegyében 15 százalékos létszámkorrekcióra tesz javaslatot a központi államigazgatási szerveknél.

A Fidesz nem a bürokráciát, csak a munkahelyeket csökkenti
A Demokratikus Koalíció alelnöke, Varju László közleményében azt írta: a kormány elárulja az embereket, amikor 100 helyettes államtitkárt foglalkoztatva beszél bürokráciacsökkentésről. A fideszes kevesek ész és értelem nélkül, minden szakmai szempontot nélkülözve veszik el a sokak munkahelyeit - fogalmazott.

Bírói függetlenség

A közelmúltban hozott ítéletekkel kapcsolatban -például vörösiszap per-  a miniszter azt mondta: az emberek igazságszolgáltatást akarnak és nem jogszolgáltatást. Véleménye szerint senki sem kérdőjelezi meg azt, hogy a bírák függetlenek legyenek, de az elvárható, hogy a bírák a valóságtól ne legyenek függetlenek.

Orbánra komoly munka vár

Lázár szerint csak az egységes V4-es álláspontnak van létjogosultsága a brit reformkövetelések nyomán kidolgozott európai uniós javaslatcsomag esetében. A külügyminiszter kiemelte: szorosan egyeztetnek a visegrádi partnerekkel arról, hogy milyen jogok és kötelezettségek illetik meg a Nagy-Britanniában dolgozó magyar munkavállalókat. Erről lesz szó a február 15-i prágai V4-es csúcstalálkozón - tette hozzá. Lázár János megjegyezte, Orbán Viktor miniszterelnök 17-én Moszkvában tárgyal, 18-19-én pedig az Európai Tanács ülésén vesz részt Brüsszelben, vagyis komoly munka vár a kormányra a következő két hétben.

Szerző
Frissítve: 2016.02.04. 18:04

Feltűnt a pártpreferenciában a Kétfarkú Kutya

A teljes népesség mellett a választani tudó szavazók körében is egy százalékon áll a valamivel több mint fél éve pártként hivatalosan bejegyzett Magyar Kétfarkú Kutyapárt, amely az örök élet mellé ingyen sört is ígér, de bedobta magát a menekültellenes ellen-plakátkampánnyal is. A választási eredményhez leginkább közelítő soron - a választani tudó, biztos pártválasztók körében még nem tudta mérni a Medián.

A hvg.hu-n közzétett felmérésből kiderül az is, hogy a teljes népességen belül a Fidesz volt képes növelni bázisát a decemberben publikált adatokhoz képest - így továbbra is 34 százalékon áll -, ám a választani tudó, biztos szavazók közül már többen támogatják: 51 helyett 53 százalék. A decemberi adatsornál a Medián megjegyezte, korábban ilyen magas támogatottságra a választás után másfél évvel még nem volt példa.

A Mediánnál továbbra is a Jobbik áll a második helyen - a Tárkinál is, azonban a Nézőpont januári felmérése szerint az MSZP visszavette a második helyet, ha csak 1 százalék előnnyel is -, és mind a Jobbik, mind az MSZP növelni tudta támogatását. Igaz, a Jobbiknál furcsán alakulnak a számok: míg a teljes népességen belül egy kicsit növelte támogatottságát - már 14 százalékon áll -, addig a választani tudó, biztos szavazói közül vesztett embereket, így már csak 19 százalékon áll. Az MSZP abban a kategóriában 4 százalékot is hozott, így 15 százalékon áll.

A DK-t most kevesebben támogatják, mint decemberben, a párt 4 illetve 7 százalékon áll a már említett kategóriákban. Az LMP 3, az Együtt 2 százalékon áll a teljes népességen belül.

A hvg.hu-n megjelent elemzés szerint az utóbbi évek ingadozásai után a kormány teljesítményének megítélése most szinte pont ugyanott áll, mint két évvel ezelőtt: az emberek 43 százaléka gondolja úgy, hogy jó munkát végez. A közhangulat is hasonló: 39 százalék szerint jó, 54 százalék szerint rossz irányba mennek a dolgok.

A fideszesek 86 százaléka optimista, a más pártot támogatók 87 százaléka és a pártpreferencia nélküliek kétharmada borúlátó. Az adatokat január végén vették fel.

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző