Előfizetés

Az "ostoba tanterv" a pénzek lenyúlásáról szól - Reagált az OH

Publikálás dátuma
2016.02.04. 16:20
Illusztráció/Népszava
Az Oktatási Hivatal szerint az ellenzék összehangolt támadást folytat az állami oktatásirányítás ellen, és visszautasítják a sajtóban megjelent megalapozatlan vádakat.   A hivatal közleményében arra reagált, hogy az LMP szerint a kormány előre kitervelt módon ellopta az oktatási reformot, ezért az ellenzéki párt hűtlen kezelés és hivatali visszaélés gyanúja miatt több oktatási háttérszervezet ügyében is feljelentést tesz. Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a kabinet kizárólag azért vezetett be ostoba tantervet, adminisztrációs terheket és minősítési rendszert, hogy ellophassa az azok elkészítése után felvehető uniós forrásokat.

Az OH szerint Hadházy Ákos bejelentései az ellenzéki támadássorozat részét képezik. Szerintük a megalapozatlan vádakkal szemben az OH valamennyi, a kiemelt uniós projektek megvalósítása kapcsán lefolytatott beszerzési és közbeszerzési eljárása szabályos volt, ezt a projektek többségében már a hazai és uniós ellenőrzések is megerősítették. A szakértői kapacitás beszerzésére kiírt nyílt közbeszerzési eljárások során a pályázóknak már az eljárás elején igazolniuk kellett, hogy képesek a hivatal által részletesen meghatározott képesítésekkel és tapasztalatokkal rendelkező szakemberek jövőbeni közreműködését biztosítani a feladatok szakszerű végrehajtásához.

A hivatal több ilyen eljárás bonyolított le, ezzel a projektekben közreműködő több mint 1200, többségében pedagógus munkavállaló szaktudását több mint 1000 külső szakértővel tudta kiegészíteni. A pályázók ajánlatában - a közbeszerzési törvény által meghatározott kereteknek megfelelően - szerepelnie kellett a szakemberek szakmai önéletrajzának, valamint a közreműködést vállaló nyilatkozatnak is. Tekintettel arra, hogy döntően uniós értékhatár feletti beszerzésekről van szó, a hivatal kivétel nélkül nyílt eljárásokat alkalmazott, és minden esetben a legkedvezőbb, érvényes ajánlatot fogadta el - írják a  dokumentumban. Arra az Oktatási Hivatalnak nincsen ráhatása, hogy egy cég milyen adatokat jelent a különféle hatóságok felé a munkavállalói létszámáról - különösen, hogy abba nem számítanak bele a megbízási szerződéssel foglalkoztatott szakértők -, az azonban pontosan dokumentált, hogy a projektben hányan dolgoztak.

Jelezték: állnak Hadházy Ákos rendelkezésére, és ha a tények megismerése után is úgy látja, hogy a hivatal megalapozatlanul vagy szabálytalanul járt el, tegyen feljelentést.

Hadházy: kamu cégek, gyerekek jövője 

Hadházy Ákos a sajtótájékoztatón egyebek mellett azt mondta: eddig legalább 30 milliárd forintot költöttek az oktatási reformokra, és a kiadások közül több, akár százmillió forint értékű megbízás is alibi cégekre, feladatokra ment el. Az LMP elnökségi tagja azt mondta, a sokat kritizált felvételi és érettségi feladatokat is kamu cégek írják, ezzel pedig az uniós források mellett a gyerekek jövőjét is ellopja a kormány.

MSZP: Lázár eltévesztette a naptárat

A szocialisták szerint a pedagógusok a jelenlegi, 2016-os közoktatási állapotok ellen tüntetnek, és a Fidesz által létrehozott Klik, valamint az általa képviselt államosított oktatási rendszer az, ami megbukott.  

Az MSZP közleményében leszögezi: Lázár János eltévesztette a naptárat, amikor a lázadó pedagógusok követeléseire úgy reagált, hogy "a 2010 előtti oktatási rendszer megbukott, ezért annak visszaállítására nincs lehetőség." A szocialisták felhívják Lázár János figyelmét, hogy a korszerű magyar oktatás legnagyobb akadálya ma a Fidesz-kormány. Jelenleg minden mutató arról árulkodik, hogy a magyar közoktatás színvonala drámai mértékben romlik. Az MSZP csak olyan intézkedést támogat, ami emeli a magyar oktatás színvonalát. Jelenleg ezt a törekvést a Fidesz-kormány ellen lázadó pedagógusok képviselik - olvasható a közleményben.

MLP: Lázár csak tovább hergelte a tanárokat és a diákokat

A Magyar Liberális Párt szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón csak tovább hergelte a tanárokat és a diákokat. 

Bősz Anett, a párt ügyvivője közleményében azt írta, a miniszter súlyosan téved abban, hogy az oktatás, a mostani tüntetések ügye nem politikai kérdés. Az oktatást a fideszes és KDNP-s politikusok tették olyanná, hogy szerdán ezrek vonultak az utcákon - tette hozzá, álságosnak nevezve, ahogy a Kormányinfón Lázár János kizárólag szakmai kérdésként kezelte az oktatásügyet, miközben az elmúlt 5 évben a kormány éppen a szakma véleményére nem volt kíváncsi. A politikus úgy értelmezte a miniszter szavait, amelyek szerint "a restaurációs kísérlet elképzelhetetlen", hogy a kormány az oktatás területén nem enged a központosításból. Márpedig a pedagógus társadalom üzenete egyértelmű, nem kérnek a központosításból, a Klik-ből és az illiberális oktatási rendszerből - tette hozzá.
Ha a kormány úgy biztatja az oktatás szereplőit tárgyalásra, hogy eleve bejelenti, hogy a legfontosabb követelésből semmit nem enged, akkor azzal elismeri, hogy csak látszategyeztetéseket folytat, érdemi változtatásokra valójában semmiféle kormányzati törekvés nincs - összegezte véleményét Bősz Anett.