Nagy az öröm - Hazaértek a tavaly Libanonban eltűnt csehek

Megérkezett Prágába csütörtökön délután az az öt cseh állampolgár, aki tavaly júliusban tűnt el Libanonban. Mindnyájan jó vannak, és most orvosi vizsgálatoknak vetik alá őket - közölte a cseh külügyminisztérium. A tárca a hét elején jelentette be, hogy az öt eltűnt kiszabadult. 

A hazaérkezettek újságírókkal nem találkoztak. A cseh média úgy tudja, hogy a zavaros eset hátterében nem egyszerű emberrablás, hanem bonyolultabb ügy áll. Röviddel azután ugyanis, hogy a cseh kormány különgépe Bejrútban felszállt, Prágában szabadon engedték a libanoni al-Fajadot, akit két társával együtt a cseh hatóságok korábban Washington kérésére őrizetbe vettek, mert az Egyesült Államok terroristának tartja őket, és kiadatásukat kérte a csehektől. Robert Pelikán igazságügyi miniszter a kiadatást elutasította. Az Egyesült Államok prágai nagykövetsége azonnal nyilatkozatban tiltakozott a cseh döntés ellen.

Bohuslav Sobotka miniszterelnök, aki Londonban részt vett a Szíria-konferencián, újságíróknak nyilatkozva visszautasította azt a vádat, hogy Csehország az ügyben hagyta magát megzsarolni. "Ezt visszautasítom. A cseh kormány úgy járt el, ahogy egy ilyen ügyben minden komoly és felelősségteljes kormány tette volna" - szögezte le Sobotka. Arra a kérdésre, hogy Prága az ügyben egyeztetett-e Washingtonnal, a kormányfő nem válaszolt.

Bár hivatalosan semmit sem közöltek, Martin Stropnicky védelmi miniszter egy csütörtöki interjúban nem tagadta, hogy a csehek kiszabadítása valóban egy "csereüzlet" következménye. Részleteket azonban ő sem árult el. Az öt cseh állampolgár tavaly július 18-án tűnt el Libanon keleti részén, a szír határ közelében. Egy elhagyott taxiban a libanoni rendőrség megtalálta útleveleiket, bankkártyáikat és videokameráikat.

A libanoni és a prágai sajtó szerint a csehek eltűnése összefüggésbe hozható a 2014-ben Prágában őrizetbe vett libanoni al-Fajad esetével. Az eltűnt cseheket ugyanis al-Fajad testvére szállította a Bekaa-völgyben taxival. Az öt eltűnt közül az egyik védőügyvéd volt, aki al-Fajad és két elefántcsontparti társának tavalyi ügyében a libanoni férfit védte, a másik cseh tolmács, ketten újságírók, akik tavaly riportot készítettek az al-Fajad-ügyről, míg az ötödik egy cseh biztonsági szakértő, aki korábban Afganisztánban szolgált.

A Prágában őrizetben tartott al-Fajadot és két társát az Egyesült Államok terrorizmussal vádolja. Washington szerint fegyvereket próbáltak eladni az Egyesült Államok ügynökeinek, akik a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) baloldali gerillaszervezet tagjainak adták ki magukat. A prágai sajtónak tudomására jutott, hogy a cseheket állítólag elrabló, mindeddig ismeretlen libanoni csoport már tavaly ősszel e-mailt küldött a cseh hatóságoknak, amelyben közölte: ha Prága szabadon engedi al-Fajadot és két társát, a csehek is szabadlábra kerülnek. Hivatalosan egy ilyen üzenet létezését nem erősítették meg, de nem is cáfolták.

Szerző
Témák
Libanon csehek

"Szégyenlistával" ösztönzik az adófizetést

A román adóhatóság ezentúl nyilvánosságra hozza a magán- és jogi személyek nevét, akik tartoznak az államnak - olvasható abban a határozatban, amely csütörtökön jelent meg a román közlönyben.

A magánszemélyek közül azok kerülnek fel a listára, akiknek 100 lejnél (6 900 forint) nagyobb tartozásuk van az állammal szemben. Az egyéni vállalkozóknál ez az összeg 500 lej (34 500 forint) , míg a jogi személyeknél 1000 lejes (69 ezer forint) és 1500 lejes (103 500 forint) határt állapítottak meg annak függvényében, hogy közepes vagy nagy adófizetőről van szó.  Az adóhatóság először áprilisban hozza nyilvánosságra a neveket, az akkori listák a március végi állapotot fogják tükrözni. 

Adrian Benta adótanácsadó a Mediafax hírügynökségnek elmondta, Romániában az adóhatóság először hozza nyilvánosságra magánszemélyek állammal szembeni tartozását. A hírügynökség úgy tudja, hogy az intézkedéssel főként a nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyeket akarják ösztönözni, hogy mielőbb fizessék ki adótartozásaikat.

Az elmúlt két évben Romániában szigorították az adócsalással szembeni fellépést, több intézkedés született a gazdaság kifehérítésére. Tavaly a román államháztartási bevételek mintegy 8 százalékkal nőttek, az áfából származó bevételek 12 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest.

Szerző

Begyűjtik a dalai láma portréit tibetiek lakta kínai területeken

A dalai láma portréinak önkéntes beszolgáltatására szólították fel a délnyugat-kínai Szecsuan tartomány tibetiek lakta térségének lakosait, mivel a sok helyütt kifüggesztett és árult képek "illegális kiadványnak" minősülnek - jelentette a kínai média csütörtökön.

Az érintett tibeti prefektúra propagandaosztályának vezetője, Kuo Ja-tung úgy nyilatkozott az ügyben, hogy a közelgő holdújévi ünnepekre való tekintettel indítottak kampányt a pornográf tartalmak és más illegális kiadványok ellen. Ennek részeként a vallási vezető képeinek begyűjtéséről is rendelkeztek. Az utóbbi időben állítólag megszaporodott portrék önkéntes beszolgáltatásának határideje épp a napokban járt le, mostantól ellenőrök járják a településeket, hogy nyomatékosan érvényt szerezzenek a rendelkezésnek ott, ahol figyelmen kívül hagyták. A szabályszegőket szigorú büntetéssel is megfenyegették.

A tibetiek lakta területeken, így a szűkebb tibeti autonóm területen, de a vele határos Csinghaj, Kanszu, Jünnan és Szecsuan tartományokban is, ahol jelentős számú tibeti kisebbség él, nem ritkán találkozhat az arra járó a dalai láma képével, kolostorokban, boltokban vagy akár autóbuszokon. A hatóságok sok helyütt szemet hunytak és szemet hunynak efölött. A washingtoni székhelyű Szabad Ázsia Rádió beszámolója szerint az elmúlt időkben már a helyi üzleteknek körülbelül a negyven százalékában kirakták a dalai láma képét, vagy meg lehetett vásárolni.

A "tibeti felkelés napjához", március 10-éhez kötődően Kínában fokozott biztonsági intézkedéseket vezetnek be. Ebben az időszakban, amely rendszerint egybeesik a kínai parlament éves ülésszakának idejével, a múltban több erőszakos cselekményre, tüntetésre került sor. Ezek közül a legemlékezetesebb, halálos áldozatokat is követelő 2008-ban volt, és azt Peking a dalai láma és köre akciójaként könyvelte el. A nacionalista hangvételű publicisztikáiról ismert, Global Times című, angol nyelvű kínai napilap egyik szakértője, Lian Hsziang-min a portrék begyűjtését úgy kommentálta, hogy a kínai emberek számára a dalai láma képének nyilvános kifüggesztése olyan, mint az amerikaiaknak Szaddám Huszeiné lenne. A cikk csütörtökön este már nem volt elérhető az interneten.

Január végén olyan hírek láttak napvilágot, hogy éppen Szecsuan tartományban, a Kance megyei Cshokri kolostor előtt egy csaknem kéthetes imádság résztvevői imádkozásuk utolsó két napját a dalai láma gyógyulásának ajánlották. A 80 éves tibeti vallási vezető szeptember óta az amerikai Minnesota állam Mayo Clinic nevű kórházában tartózkodik prosztatapanaszainak kezelése és általános orvosi ellenőrzés céljából. A kínai hatóságok, úgy tudni, nem léptek fel az 1959 óta önkéntes száműzetésben élő - és Peking által szeparatista uszítással vádolt - vallási vezetőnek szentelt ima, illetve az imádkozók ellen.

Szerző