Előfizetés

Tájékoztatót tett közzé a NAV Uber-sofőröknek

Publikálás dátuma
2016.02.06. 10:12
A taxisok január 18-án tüntettek az egyenlőtlen feltételek miatt/ Népszava fotó
Az adóhatóság részletes tájékoztatót tett közzé honlapján az Uber-sofőrök számára, amelyben felhívja a figyelmüket arra, hogy tevékenységük adóköteles, ismerteti, hogyan teljesíthetik kötelezettségeiket, továbbá, hogy a különféle adófajták közül melyik, hogyan érinti őket.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatójában kifejti: a saját nevében és kockázatára, üzletszerűen személyszállítási szolgáltatást végző vállalkozás (természetes vagy jogi személy) tevékenysége adóköteles tevékenység, amelyet csak adószámmal folytathat. 

Üzletszerű személyszállítási szolgáltatást a tevékenységre vonatkozó - nem adójogszabályokban meghatározott - előírások figyelembevételével lehet végezni. A személyszállítási szolgáltatás megkezdését megelőzően dönteni kell arról, hogy valaki szolgáltatását egyéni vállalkozóként végzi, gazdasági társaságot hoz létre, illetve már meglévő egyéni vállalkozása, gazdasági társasága tevékenységi körét bővíti. Amennyiben úgy dönt, hogy a személyszállítási szolgáltatást nem gazdasági társaság keretében végzi és még nem vált egyéni vállalkozóvá, akkor az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésére irányuló szándékáról ügyfélkapun keresztül (az erre rendszeresített űrlapon) elektronikusan, vagy a fővárosi, megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalánál személyesen bejelentést kell tennie.

Az a vállalkozás, amely az utasok mobilalkalmazáson keresztül jelzett igényeinek teljesítése céljából, szállítási szolgáltatóként a mobilalkalmazás használatával összefüggő megállapodást kötött, a személyszállítási szolgáltatást független vállalkozásként, üzletszerűen, s ebből következően áfa-alanyként végzi. Az áfa-törvény hatálya alá tartozik a másik tagállambeli vállalkozásnak a mobilalkalmazással összefüggő, ellenérték fejében nyújtott szolgáltatása is, az e szolgáltatást terhelő adót a szolgáltatást igénybe vevő belföldi (személyszállítási szolgáltatást nyújtó) adóalanynak kell a bevallásában fizetendő adóként szerepeltetnie. A személyszállítási szolgáltatást végző adóalanyok esetében jellemzően az alanyi adómentesség választása és az általános szabályok szerinti adózás fordulhat elő.

Az adóalany, akinek székhelye, állandó telephelye vagy az előzőek hiányában lakóhelye, szokásos tartózkodási helye belföldön van, jogosult alanyi adómentességet választani, ha a bejelentést megelőző adóévben az általa teljesített termékértékesítések és szolgáltatásnyújtások összesített ellenértéke, valamint a bejelentés adóévében a gazdasági tevékenysége után ésszerűen várható (illetőleg tényleges) bevétele nem haladja meg az alanyi adómentesség választására jogosító 6 millió forintos összeghatárt.

Az alanyi adómentességet választó adóalany nem mentesül a másik tagállambeli adóalanytól igénybe vett szolgáltatás után teljesítendő adókötelezettség alól, ezzel összefüggésben közösségi adószámmal kell rendelkeznie. Az alanyi adómentes adóalanyt főszabály szerint nem terheli adófizetési kötelezettség, ugyanakkor adólevonásra sem jogosult. Alanyi adómentesként is adófizetési kötelezettség terheli azonban a mobilalkalmazás kapcsán másik tagállambeli adóalanytól igénybevett szolgáltatás után. Az adóalapot a másik tagállambeli adóalanyt megillető díj képezi, adólevonási jog ez esetben sem illeti meg.

Az alanyi adómentes adóalanynak is számlát kell kibocsátania az általa nyújtott szolgáltatásról, azzal, hogy a számlájában áthárított adó vagy az adó kiszámításához szükséges százalékérték nem szerepelhet, és a számlában egyértelműen utalni kell a mentességre - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.
Az általános szabályok szerint adózó adóalanynak be kell jelentenie, ha egy másik tagállambeli adóalannyal kíván kereskedelmi kapcsolatot létesíteni, ilyennek minősül többek között a mobilalkalmazással kapcsolatos szolgáltatást nyújtó másik tagállambeli adóalannyal létesített kapcsolat is. A vállalkozás bejelentése alapján a NAV közösségi adószámot állapít meg a számára.

A vállalkozásnak az utas felé teljesített szolgáltatása után 27 százalékos áfát kell fizetnie. Mivel az utas által megfizetendő díj az adót is tartalmazza, ennek a díjnak a 21,26 százaléka képezi a fizetendő adót. A vállalkozást is adófizetési kötelezettség terheli továbbá a mobilalkalmazás kapcsán másik tagállambeli adóalanytól igénybe vett szolgáltatás után. Az általános szabályok szerint adózó vállalkozást olyan mértékben illeti meg az adólevonási jog, amilyen mértékben az adott terméket, szolgáltatást az adóköteles tevékenysége érdekében használja, hasznosítja.

Az utas számára személyszállítási szolgáltatást nyújtó vállalkozás nem mentesül a számlaadási kötelezettség alól (számla helyett nem bocsáthat ki nyugtát), ha az utas a szolgáltatás teljesítésének időpontjáig készpénzzel, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel vagy pénzhelyettesítő eszközzel nem fizeti meg neki az ellenértéket. A számlaadási kötelezettséget teljesíteni lehet papír alapú vagy elektronikus számla kibocsátásával is, és meghatalmazott útján is.

A tájékoztató kitér arra is, ha valaki egyéni vállalkozóként végzi tevékenységét, választhat, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény (Katv.) vagy a személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja-törvény) egyéni vállalkozókra előírt rendelkezései szerint állapítja meg adókötelezettségét. A tájékoztató felhívja a figyelmet arra is, hogy az Uber-rendszer keretében végzett személyszállítási szolgáltatás nyújtására jogi személyiséggel rendelkező vállalkozást, gazdasági társaságot is létre lehet hozni, és ismerteti ezzel kapcsolatban is a fontos tudnivalókat.

Domingo a próbán is varázsolt (fotók!)

Publikálás dátuma
2016.02.06. 08:51
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Plácido Domingo valóban óriási színpadi egyéniség. Ez pillanatok alatt érezhető volt pénteken este, amikor az Operában próbálta a szombati Shakespeare-estélyen előadandó műsorát. Barna zakó, szolid elegancia jellemezte megjelenését, egész egyéniségéből a harmónia és az életszeretet áradt. Lazán zsebre dugott kézzel énekelt. De hiába csupán próba, egy nagy énekes a próbán is hatni akar és így tett Domingo is.

Először visszafogottan ment végig a dalokon, majd egyre inkább belejött, inspirálta, hogy sokan kimondottan a kedvéért ültek be a próbára, úgy, mint amikor ezrek tolonganak, mondjuk a Real Madrid edzésén.

Na, itt persze ezrek nem tolongtak, csak néhány szemfüles rajongó és operaházi bennfentes. A gálaest szereplői is nézték a világsztárt, volt, aki a nézőtérről, más a takarásból. Plácido Domingo a szombati műsor első részében Verdi-áriákat ad elő, a másodikban pedig a magyar közönségnek „személyes” ajándékot nyújt át, és zarzuelát énekel, nos, utóbbit próbálta péntek este, amikor egy hirtelen jött ötlettől vezérelve behívta a takarásban álldogáló kórus tagjait és később már mikrofonnal a kezében élesbe váltott, vagyis teljes elánnal énekelni kezdett.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Nem is maradt el a nagy ováció. A próba után lazán érkezett a sajtóbeszélgetésre is. Az énekes úgy vélte, bár óriási a verseny az operának meg kell küzdenie más népszerű művészeti ágakkal, például a musicallel, vagy a filmmel, de ha nagyon jól csinálják, akkor egyre nagyobb közönséget lehet vele meghódítani. Kifejtette azt is, hogy ma nehezebb örömet szerezni az embereknek, mert a közönség többet akar; az énekeseknek egyúttal nagyszerű színészeknek is kell lenniük, és teljesen bele kell magukat adni az előadásba. "Hiszek a folytatásban, abban, hogy az opera halhatatlan. Garantálom: örökké élni fog" – tette hozzá Plácido Domingo. Elmondta: nagyon boldog, hogy visszatérhet Magyarországra, akárhányszor jön, mindig egyre szebbnek látja Budapestet. Legutóbb 29 éve lépett fel Magyarországon. 

 Az Erkel Színházban a Toscában és az Aidában is fellépett már, de az Operaházban most először énekel. Mesélt arról is, hogy mint Formula 1-rajongóként is járt már Magyarországon három alkalommal, de az is előfordult, hogy egyszerű turistaként érkezett.

Plácido Domingo január 21-én ünnepelte 75. születésnapját, de mint mondta, inkább úgy gondol életkorára, mintha háromszor 25 éves lenne.   Kifejtette azt is, mennyire fontosnak tartja, hogy az ember tudjon együtt élni a gyerekei, sőt az unokái generációjával is, "ezzel az őrült nemzedékkel, az összes új technológiai eszközzel".   "Az évek múlnak, de nem akarod elhagyni a színpadot" - fogalmazott.   A Shakespeare-estély kapcsán elmondta: Shakespeare-t óriási írónak tartja, akinek máig élők a művei, és aki számos komponistát, kiemelten Verdit is operák írására inspirálta.  "Shakespeare és Verdi kombinációja csodálatos" - vallotta.  

G-nap a kondér mellett

Egy szép évfordulóval zárul a hét. Éppen egy éve, hogy magyarok és külföldiek megtudhatták, miképpen változott meg a régi harcostárs álláspontja Orbán Viktorról. Mivel pedig azóta töretlenül folytatódik Simicska Lajos kiszorítása a gazdasági életből, aligha valószínű, hogy a vulgáris szavakkal megfogalmazott vélemény jottányit javult volna. De az is bebizonyosodott, mennyire igazat mondott a kedves vezető, amikor - jó pár éve - oda nyilatkozott, hogy nem arra kell figyelni, amit mond, hanem amit csinál. Először ugyanis úgy reagált a G-nap vádjaira, hogy ő és kormánya nem vesznek részt ilyen vitákban. Aztán azt közölte, nem látja értelmét "ilyen csinn-bumm cirkuszokat csinálni a magyar politikában". Amikor azonban - jó egy hónap múltán - Simicska azzal állt elő, hogy katonakorukban Orbán jelentett róla a szolgálatoknak, már megfenyegette a vállalkozót. És kijelentette: "mindennek rendelt ideje van, az elégtételnek is". Azóta pedig - miniszterelnöki hatáskörének teljes latba vetésével - azon dolgozik, hogy az egykori jóbarát, a Fidesz gazdasági erejének megteremtője, érezze, mennyire erőteljes is az a bizonyos elégtétel.

Nem kétséges, a kedves vezető addig is a hatalom bűvöletében élt, de a 2014-es választás után elmérgesedő vitákból azt a következtetést vonta le, még erősebben kell fognia a gyeplőt. És senkit sem szabad túl közel engedni a kondérhoz, vagyis nem engedheti meg, hogy más is kavargassa a főztjét. Aligha tévedünk nagyot, ha arra következtetünk, hogy a terrorfenyegetés miatt szerinte szükségessé vált alkotmánymódosítás hátterében is ez áll. Egy szép napon nyilván elrévedezett azon a fantazmagórián, hogy milyen jó is lenne teljhatalomhoz jutni. A menekültválság és a nemzetközi színtéren ismétlődő merényletek pedig a kezére játszottak.

Persze azt a kedvenc rádiójában rendszeresen elhangzó péntek reggeli szózatában is el kellett ismernie, hogy Magyarország - Európa sok államától eltérően - nem tartozik a fenyegetett országok közé. Mivel megvédte magát és nem engedte be a migránsokat. De ez nem jelenti azt, hogy a jövőben ne változna a helyzet. És a terrorfenyegetést meg kell előzni. Ha tehát Orbán Viktor bármikor úgy ítéli meg, hogy az események megkövetelik - vagy éppenséggel valamihez szükségesnek véli -, akkor hatvan napra kezébe kaparintaná a teljhatalmat. Természetesen a zemberek biztonsága érdekében, hogy megvédhesse őket. Hogy még érzékelhetőbbé tegye a veszélyt, azt is jelezte, a baloldal nem tekinti valódinak a terrorfenyegetést és ezzel bizonyára sok hívét meg is tudja győzni.

Fájdalom, e ponton Simicska felelősségére nem mutathatott rá, így aztán az interjúnak nevezett beszédben nem is tért ki az egy évvel ezelőtti eseményekre. Mint ahogy szintén említetlenül maradt a hét másik jelentős vitája, amely a bírói függetlenséget érintette. Bizonyára úgy gondolta, hogy kijelölt szócsövei már kellőképpen lerántották a leplet az önálló döntéseket hozó - és így a nemzeti együttműködés rendszerével szembemenő - bírákról. Az pedig, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnöke is azt kérte a hatalomtól, tartsák tiszteletben a bírók függetlenségét és bízzanak a bírói felelősségben, még nyilván további egyeztetést igényel. Az kétségtelen, "nem ezt vártuk tőled Handó elvtársnő", s meglehet, képesek olyan helyzetet teremteni, hogy Handó Tünde, vagy Darák Péter főbíró vegye a kalapját és belássa, milyen súlyosan hibázott.

Nem úgy Balog miniszter, aki mellett nem tudnak olyan villámok csapkodni, hogy elismerje, valami baj mégiscsak lehet az egészségügyben és az oktatásban, ami - sok más területtel együtt - hozzá tartozik. Miután ugyanis az emberminiszter Miskolcon rácsodálkozott az oktatás napi gondjaira, a héten pedig országos tiltakozó megmozdulásokkal kellett szembenéznie, a kedves vezető megmagyarázta, mennyire rendben van minden. "Jó irányba indultunk el" - mondta, miután minden problémáért a 2010 előtti rendszert tette felelőssé. Akkor ugyanis minden rossz volt - Orbánéknak egy pénzügyileg csődbe ment rendszert kellett átvenniük -, de aztán a gyereket állították a középpontba (kit kellett volna?), minden egyszeriben megváltozott. Most ugyan még párbeszédre van szükség, meg egyeztetésekre (mellesleg: netán válaszolni kellene a tanárok és diákok jogos követeléseire), de azért a kép, amelyet a miniszterelnök - felelősen - lefestett, rendkívül pozitív volt.

Mi más is lehetne. Hála pártunknak és kormányunknak, ez egy olyan ország, ahol nagyon jó élni, ellentétben egy csomó másikkal, itt Európában. Gond egy szál se, aki mást mond, az rémképeket fest a falra. Igaz, kicsit egyedül maradtunk, hiszen szembeszálltunk nemcsak az unióval, hanem még Amerikával is, de vigasztaljon mindenkit az a tudat, hogy nekünk van igazunk. Pontosabban bölcs vezérünknek, akinek köszönhetően idáig jutottunk. Mint már említettük, a tökéletes boldogsághoz már csak az hiányzik, hogy a kormány - de főleg Orbán Viktor - teljhatalomhoz juthasson, de ha minden megfelelő mederben halad, az is meglesz.

Ami azt illeti, Simicska véleményét igazolta az idő.