Botrány! - Eltűnt a heti jelentés a központi kormányzat tartozásáról

Publikálás dátuma
2016.02.08. 10:52
Illusztráció/Thinkstock
Az Államadósság Kezelő Központ megváltoztatta a publikációs rendet, már nem adnak heti jelentést a központi kormányzat tartozásáról - írja a Világgazdaság, felhívva a figyelmet: így nem látni, mennyi volt a trükk az év végi államadósság-csökkentésben.

A központ nem csak a központi költségvetés adósságának heti, aktuális adatait nem árulja el, de azt sem közölték, hogy mégis miért nem. A számokat hétről hétre frissítette az ÁKK: a keddenként és szerdánként publikált előzetes adatok az előző hét pénteki állapotot mutatták be, így egész jó képet lehetett alkotni arról, hogyan alakul az adóssághelyzet - emlékeztet a korábbi helyzetre a Világgazdaság.

Január óta azonban az adatok nem frissülnek.

Az ÁKK Marketing Kommunikációs Főosztálya a lap érdeklődésére csupán annyit közölt, hogy a januári végi államadósság-adatokat február 22-én délután, a Nemzetgazdasági Minisztérium e témában tartandó sajtótájékoztatóját követően publikálják. Ebben ugyanakkor semmi meglepő nincs: az államadósság alakulásáról szóló részletes elemzést mindig ekkor tették közzé. Azokra a kérdésekre azonban több nap alatt sem kaptak választ, hogy a heti, a központi költségvetés adósságállományát kimutató statisztika a későbbiekben megjelenik-e a szervezet honlapján. Természetesen - így a Világgazdaság - arra a kérdésünkre sem kaptak választ, hogy miért szüntették be az adatok közlését, megváltoztatták-e a közlési politikájukat.

Együtt: a Fidesz trükközik a számokkal

A párt szerint korrupt és pazarló gazdálkodását leplezi a Fidesz azzal, hogy  - korábbi gyakorlatával ellentétben - már nem közöl heti jelentést az Államadósság Kezelő Központ az államadósság alakulásáról, illetve a központi kormányzat tartozásáról. A Fidesz trükközik a számokkal: a kudarcot vallott, befektetőket elriasztó gazdaságpolitikája okán az elmúlt években valójában nőtt az államadósság. Az Együtt szerint visszaélnek azzal a törvénymódosítással, amelynek alapján a nemzetgazdasági miniszter dönthet úgy, hogy az államadóssággal kapcsolatos adatok kiadását meg lehet tagadni, amennyiben az szerinte sértené az államháztartás finanszírozásának ellátását. Ezek után nem kérdéses, hogy a kormány részére adott egyéb felhatalmazásokkal is visszaélnének hatalmi megfontolásokból - írja közleményében a párt.

DK: a kormány eltitkolja az államadósság adatait

Közérdekű adatigénylést nyújtanak be a Demokratikus Koalíció politikusai, mert a párt szerint a kormány eltitkolja az államadósság adatait - mondta hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt elnökségének tagja. Kerék-Bárczy Szabolcs a Világgazdaság cikkére hivatkozott, amelyik szerint január óta nem árulja el az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a központi költségvetés adósságának heti, aktuális adatait, és a szervezet azt sem közölte, miért nem. A politikus azt mondta, az elmúlt években bebizonyosodott, hogy az államadósság éppen az Orbán-kormány tevékenysége nyomán nőtt meg jelentősen.

Reagált a Fidesz az Együtt és a DK állításaira

Ahogy eddig, ezután is nyilvánosak az államadóssággal kapcsolatos adatok és az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) azokat rendszeresen közzéteszi - hangsúlyozta a Fidesz reagálva a Demokratikus Koalíció és az Együtt állításaira. A Fidesz-frakció felszólította az ellenzéket, hogy "hagyja abba a hazudozást és a félrevezetést". Megfogalmazásuk szerint ugyanazok, akik "most összevissza hazudoznak" az államadósságról, kormányzásuk alatt csaknem tönkretették az országot, megduplázták az államadósságot és trükkök százaival hamisították meg az ország pénzügyi adatait.

Szerző
Frissítve: 2016.02.08. 16:26

MÁV-csoport: újabb bérajánlat

A MÁV-csoport vezetése 2,2 százalékos alapbér-emelést, az alapbér további 0,5 százalékát kitevő önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj kiegészítést, továbbá két alkalommal 25 000-25 000 forint egyszeri kifizetést ajánlott a nem vezetői munkakörben foglalkoztatottak részére a hétfőn reggelre összehívott szakszervezeti egyeztetésen - közölte a vasúttársaság.

A tájékoztatás szerint a vállalat munkáltatói saját hatáskörben, a rendelkezésre álló források terhére vállaltak kötelezettséget a vasutas munkavállalók jövedelmi helyzetének javítására. A javaslat szerint a munkáltató a 2,2 százalékos alapbér-emelést visszamenőlegesen, 2016. január 1-jei hatállyal hajtja végre azon munkavállalóknál, akiknek az alapbére nem haladja meg a 450 000 forintot. Emellett ezen dolgozóknak két alkalommal - vasutasnapon a júniusi, illetve karácsony előtt a novemberi munkabérrel - 25 000-25 000 forint egyszeri kifizetést teljesít.

Ez MÁV-csoport szinten átlagosan 4,0 százalékos, a legalacsonyabb alapbérrel rendelkező munkavállalók esetében pedig 5,4 százalékos alapbérfejlesztésnek felel meg - közölte a társaság. A közlemény szerint a MÁV-csoport vezetői saját hatáskörben, az üzleti tervek átvizsgálását követően felelősen ezt az ajánlatot tudják tenni a munkabéke fenntartása érdekében, anélkül, hogy létszámleépítés elrendelésével további forrást kellene előteremteni.

A MÁV-csoport elsődleges célja a munkahelyek megőrzése, a foglalkoztatás biztonságának garantálása. Ennek érdekében döntött úgy egyoldalú munkáltatói kötelezettségvállalás formájában karácsony előtt is a társaság, hogy a már folyósított havibéren túlmenően még félhavi alapbért utal át a nem vezetői munkakörben foglalkoztatottak részére - tájékoztatott a MÁV Zrt.

A vasúttársaság közölte: a munkáltatói oldal az írásbeli javaslat átadásakor azt kérte a kollektív munkaügyi vitát kezdeményező 7 szakszervezet képviselőjétől, hogy az ajánlattal kapcsolatban február 9-én, kedden reggel 8 óráig írásban tegyenek nyilatkozatot.

Szerző

Világméretekben erősödött a keresztények üldözése

A holland székhelyű Open Doors nemzetközi szervezet a napokban ismerteti az Európai Parlamentben és több európai ország nemzeti parlamentjében a keresztények 2016-os helyzetét, azt az ötvenes ranglistát, amely a keresztényüldözés különböző szintjeit mutatja az egyes országok esetében.

A Hetek folyóirat által is ismertetett jelentés elsődleges megállapítása az, hogy világméretekben erősödött a keresztények üldözése. A ranglista élén jelentős változások történtek, a negatív rangsorban visszacsúsztak olyan országok, mint Kína és Algéria, vagy például Nigéria, mindez, azonban nem azt jelenti, hogy ezekben az országokban javult volna a helyzet, hanem azt, hogy máshol még tovább romlott. A megvizsgált időszakban (2014. november 1-től 2015. október 31-ig) 7100 keresztény halt meg úgy, hogy haláluk oka bizonyított módon a keresztény mivoltuk volt, az ezt megelőző évben „csak” 4344 ilyen esetről szerzett tudomást az Open Doors. Ebbe a számba nem tartoznak bele a fegyveres konfliktusok áldozatai. 2015-ben 2406 templomot, keresztény gyülekezeti házat ért támadás, ami az előző évi esetek több mint kétszeresét jelenti.

Azokban az országokban, ahol jelen vannak az al-Kaidának és az Iszlám Államnak hűséget fogadó terrorszervezetek, a keresztények célpontnak számítanak. Tavaly is legtöbben Nigériában haltak meg keresztény hitükért (4028), továbbá a Közép-afrikai Köztársaságban (1269), a Kongói Demokratikus Köztársaságban (467), valamint Kenyában (2259). Aggasztó módon erősödött az államilag megtűrt vagy épp államilag indított keresztényüldözés is. Első helyen Észak-Korea áll e tekintetben, de soha nem látott mértékben erősödött a Pakisztánban élő 3,8 millió keresztény üldözése és romlott a volt szovjet muzulmán többségű tagköztársaságokban élők helyzete is.

Az Open Doors honlapján elérhető jelentés szerint az idei rangsor a következő: Észak Korea, Irak, Eritrea, Afganisztán, Szíria, Pakisztán, Szomália, Szudán, Irán, Líbia, Jemen, Nigéria, Maldív-szigetek, Szaúd-Arábia, Üzbegisztán, Kenya, India, Etiópia, Türkmenisztán, Vietnám, Katar, Egyiptom, Mianmar, Palesztin Területek, Brunei, Közép-Afrikai Köztársaság, Jordánia, Dzsibuti, Laosz, Malajzia, Tadzsikisztán, Tunézia, Kína, Azerbajdzsán, Bangladesh, Tanzánia, Algéria, Bhután, Comore-szigetek, Mexikó, Kuwait, Kazahsztán, Indonézia, Mali, Törökország, Kolumbia, Egyesült Arab Emirátusok, Bahrein, Niger, Omán.

Szerző
Frissítve: 2016.02.07. 21:13