Eltűnt adatok az államadósságról - Megszólalt a Fidesz

Ahogy eddig, ezután is nyilvánosak az államadóssággal kapcsolatos adatok és az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) azokat rendszeresen közzéteszi - hangsúlyozta a Fidesz közleményében, miután a Világgazdaság arról írt, hogy január óta nem árulja el az ÁKK a központi költségvetés adósságának heti, aktuális adatait, és a szervezet azt sem közölte, miért nem.

Ahogy lapunk is beszámolt róla a VG információi alapján, az Államadósság Kezelő Központ megváltoztatta a publikációs rendet, már nem adnak heti jelentést a központi kormányzat tartozásáról,  így nem látni, mennyi volt a trükk az év végi államadósság-csökkentésben.

A hírre az Együtt úgy reagált, hogy a Fidesz ezzel a "korrupt és pazarló gazdálkodását" leplezi. Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK elnökségének tagja pedig azt mondta, pártjuk közérdekű adatigénylést nyújt be az ügyben.

A Fidesz-frakció felszólította az ellenzéket, hogy "hagyja abba a hazudozást és a félrevezetést". Megfogalmazásuk szerint ugyanazok, akik "most összevissza hazudoznak" az államadósságról, kormányzásuk alatt csaknem tönkretették az országot, megduplázták az államadósságot és trükkök százaival hamisították meg az ország pénzügyi adatait. A polgári kormányzás óta Magyarország pénzügyileg megerősödött, a költségvetési hiány minden évben három százalék alatt, az államadósság pedig csökkenő pályán van, amit még az Európai Bizottság is elismer. 2010 óta az államadósság aránya a GDP 81 százalékáról 76 százalék alá csökkent - olvasható a közleményben.

Hangsúlyozzák, hogy Magyarország visszaszerezte gazdasági önrendelkezését, a Gyurcsány-kormány által felvett IMF-hitelt az utolsó fillérig visszafizette, megszabadult a kilenc éven át tartó túlzottdeficit-eljárástól és jelentősen csökkent a devizaadósság aránya, ezzel együtt az ország sérülékenysége.

Szerző

Polgármestert választanak Tiszanagyfaluban

Időközi polgármester-választást tartanak vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszanagyfaluban.

Kovácsné Pallai Valéria jegyző hétfőn elmondta, a voksolást azért kell megtartani az 1800 lakosú községben, mert a települést eddig vezető Kemecsei László (független) nyugdíjas lett és lemondott posztjáról.

A tisztségért Rudolf János Ferencné, Vojtkóné Harmati Tünde Ágnes és Láng Zoltán független jelöltként, Szabó Zoltán pedig a Magyar Munkáspárt színeiben indul. A választásra jogosult 1552 helybéli reggel hat és este hét óra között adhatja le voksát Tiszanagyfalu két, valamint a közigazgatásilag hozzá tartozó Virányos egy szavazókörében.

Szerző

Köznevelési kerekasztal - A PSZ nem vesz részt az ülésen

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) nem vesz részt a köznevelési kerekasztal keddi alakuló ülésén. A szakszervezet országos vezetőségének hétfői döntéséről közleményben tájékoztattak.

A PSZ országos vezetősége ugyanakkor fontosnak tartja a kormánnyal való egyeztetések folytatását, és arra utasította a tömörülés elnökét, hogy a pedagógusok sztrájkbizottsága ülésein képviselje a PSZ XXV. kongresszusa által elfogadott követeléseket és az azok megoldására készített javaslatokat. 

A köznevelési kerekasztal megalakítását január 23-án jelentette be az emberi erőforrások minisztere. A keddi alakuló ülésre meghívást kapott a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet, az Eszterházy Károly Főiskola, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Országos Köznevelési Tanács, a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Nemzeti Pedagógus Kar, a Nemzeti Ifjúsági Tanács, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottság, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége.

Szerző